Herbaty na przeziębienie i osłabienie

Przez ciągłe zmiany pogody, brutalnie wchodzimy w okres osłabienia organizmu, brak mocy, ból mięśni, cieknie z nosa i inne nieprzyjemne objawy. Dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie przepisy na wzmacniające herbaty.

Przepisy na wzmacniające herbaty

Herbata ze wschodu

Podany przepis przewidziany jest na 1,5 litra wody. Przygotuj:

  • kurkumę – trzy łyżeczki – kurkuma jest naturalnym środkiem przeciwzapalnym,
  • zmielone goździki – jedna łyżeczka – goździki zadziałają przeciwbólowo,
  • zmielony kardamon – dwie łyżeczki – kardamon wzmocni odporność i rozgrzeje,
  • zmielony cynamon – dwie łyżeczki – cynamon wspomoże drogi oddechowe,
  • czarny pieprz, który poprawi wydolność i sprawność organizmu,
  • starty imbir – dwie łyżki – imbir ułatwia trawienie i rozgrzewa, działa przeciwgorączkowo,
  • oliwa z oliwek – jedna łyżeczka – oliwa działa przeciwzapalnie, jest bogata w przeciwutleniacze i wspomaga serce,
  • woda – 1,5 litra,
  • miód – do smaku – wzmacnia, aby nie stracił swoich zdrowotnych właściwości dodajemy dopiero po ostygnięciu.

Wrzuć składniki do wody i gotuj na bardzo małym ogniu około 10 minut.

Herbata z tymianku i majeranku

Przepis na 2 litry wody. Przygotuj

  • tymianek – jedno opakowanie – tymianek pomaga w trawieniu i działa antyseptycznie,
  • majeranek – jedno opakowanie – majeranek wzmacnia i pomaga pozbyć się kataru, kaszlu, pomaga również w przypadku chorych zatok i w trawieniu,
  • starty imbir – trzy łyżki – imbir ułatwia trawienie i rozgrzewa, działa przeciwgorączkowo,
  • sok z cytryny – jedna cytryna – wzmacnia, wspomaga funkcjonowanie organizmu , działa bakteriobójczo, wspomaga krążenie,
  • miód – do smaku – wzmacnia, aby nie stracił swoich zdrowotnych właściwości dodajemy dopiero po ostygnięciu.

Zagotuj wodę, dodaj imbir, tymianek i majeranek. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Po ugotowaniu przecedź i ostudź do 40 stopni, następnie dodaj sok z cytryny i miód. Pamiętaj aby pić ciepłą herbatę!