MSM to skrót od pełnej nazwy związku chemicznego metylosulfonylometanu. W naturze występuje w owocach, warzywach, i np w świeżym krowim mleku. Niestety jest to związek bardzo delikatny i łatwo go zniszczyć. Dzieje się tak np w procesie pasteryzacji, gotowania czy naświetlania promieniami UV. Również proces konserwacji żywności pozbawia ją tego związku. Dobrym przykładem jest mleko. To prosto od wiejskiej krowy zawiera ok 2 do 5 miligramów siarki organicznej w litrze. Natomiast to z kartonika w markecie już tylko ok jedną czwartą miligrama.
Siarka jest jednym minerałów, które występują w naszym organizmie w największych ilościach a jaj niedobór może prowadzić między innymi do przewlekłego znużenia i zmęczenia, depresji czy zaburzeń pracy narządów.
Siarka pełni funkcję surowca do produkcji przeciwciał, enzymów, glutationu – który jest najważniejszym przeciwutleniaczem w organizmie, a także bierze udział w wytwarzaniu tkanki łącznej (chrząstki, kolagenu) oraz włosów, skóry i paznokci. Stąd też nazywana jest często „minerałem piękna”. Ponadto uważa się, że siarka jest bardzo ważna w chorobach narządu ruchu, ponieważ przyczynia się do ograniczenia dolegliwości przy zapaleniu stawów oraz w innych urazach stawów.
Rola siarki w naszym organizmie jest nie do przecenienia. Bierze ona udział w produkcji białek, jest niezbędna przy produkcji kolagenu, wpływa na utrzymanie elastyczności skóry, mięśni i naczyń krwionośnych, wzmacnia błony komórkowe a także włosy i paznokcie.
Uważa się, że suplementacja MSM może wpłynąć na poprawę komfortu życia poprzez redukcję bólu związanego ze zwyrodnieniami i stanami zapalnymi. Już po ok tygodniu przyjmowania siarki zmniejsza się odczuwanie bólu i następuje widoczny przyrost energii.
MSM podejrzewa się o wzmocnienie działania wielu witamin i innych składników odżywczych. Mowa tu o tak ważnych dla naszego organizmu związkach jak takich jak witamina C, koenzym Q10, wszystkie witaminy z grupy B, witamina A, D i E, aminokwasy, selen, wapń, magnez i wiele innych. MSM poprawia wchłanianie składników odżywczych i przedłuża ich działanie w organizmie.
Siarka organiczna jest stosunkowo bezpiecznym suplementem. Jej nadmiar jest samoistnie wydalany z organizmu. Dawka śmiertelna to aż półtorej kilograma na dobę. Dla porównania zwykłej soli kuchennej wystarczy 200 gr aby osiągnąć niebezpieczny dla życia poziom.
Siarka:
- może zmniejszać dolegliwości w przypadku zapalenia stawów oraz innych urazach stawów,
- działa antyoksydacyjnie,
- działa przeciwzapalnie,
- bierze udział w wytwarzaniu enzymów, przeciwciał, glutationu,
- bierze udział w wytwarzaniu tkanki łącznej – chrząstki oraz kolagenu, a także włosów, skóry i paznokci.
Wskazania do suplementacji siarki:
- osoby starsze, gdyż wraz z wiekiem poziom MSM obniża się, co powoduje zwiększenie predyspozycji do stresu i zmęczenia,
- osoby z chorobami narządu ruchu,
- słabe włosy, skóra i paznokcie.