27 produktów SuperFood, które należy dodać do swojego cotygodniowego menu!

SuperFood to żywność na miarę XXI wieku. Powszechnie dostępne produkty, które są wytworem samej natury, zostały niejako na nowo odkryte przez specjalistów. Dlaczego są “super”? Przede wszystkim dlatego, że ich stosowanie wiąże się z wieloma pozytywnymi zmianami dla organizmu. Lepsze samopoczucie, wzmocnienie odporności czy poprawa przemiany materii to zaledwie kilka z zalet, które możemy zaobserwować. Superfood to zdrowotna bomba bogata w m.in.: cenne witaminy, minerały, antyoksydanty i błonnik. Poniżej przedstawiamy listę wartościowych produktów, które warto wprowadzić do swojej codziennej diety.

Drzewo Chrzanowe – Moringa

Na dobrą sprawę wszystkie części tej rośliny są używane w leczeniu stanów zapalnych, chorób zakaźnych i różnych problemów z krążeniem i trawieniem, przy jednoczesnym wpływie na regulację funkcji wątroby. To jednak nie wyczerpuje zdrowotnych właściwości tej rośliny. Jak szerokie ma zastosowanie niech podkreśli fakt, że Moringa poprawia m.in. produkcję mleka u matek karmiących.

Algi – żródło energii i dobrego zdrowia

Jednym z cenniejszych składników stosowanych w kosmetyce, kosmetologii, a także, jako składnik diety są algi. Pierwsze wiadomości na temat tych składników można odnaleźć już w źródłach starożytnych uczonych oraz chińskich poetów. Przez bardzo długi czas o specyfikacji alg wiedziano bardzo niewiele. Dopiero w XVI i XVII w. dziełach botanicznych można odnaleźć więcej obszerniejszych opracowań na temat tych organizmów. Właściwe początki nauki o algach i glonach, czyli algologii, datowane są na pierwszą połowę XIX wieku. To z kolei dało początek bardzo dynamicznemu rozwojowi tej dziedziny w późniejszych czasach.

Młody jęczmień – energia i odchudzanie

Młody, zielony jęczmień stał się w ostatnich latach popularnym środkiem dla osób dbających o sylwetkę. Ze względu na dużą zawartość błonnika jest on bowiem świetnym środkiem wspierającym odchudzanie.

Nasiona chia – bogactwo natury

Nasiona chia to nasiona szałwii hiszpańskiej. Nazwa może być myląca, gdyż szałwia hiszpańska rośnie tradycyjnie w Meksyku i Gwatemali. Słynie ze swoich niezwykłych właściwości zdrowotnych i wartości odżywczych, które doceniły plemiona Azteków mieszkających w środkowym Meksyku. Zaraz po fasoli i kukurydzy, szałwia hiszpańska była trzecią najważniejszą uprawą dla Azteków. W języku Majów „chia” znaczy „siła”, co może świadczyć o przekonaniu Indian z Ameryki Południowej o niezwykłej mocy tych nasion. Szałwia hiszpańska ma nieduże fioletowe lub białe kwiaty i szerokie liście. Owoce mają w sobie wiele owalnych nasion, które są nazywane nasionami chia.

Jagody Goji – chińskie lekarstwo

Stosowane od ponad 2,5 tysiąca lat w medycynie chińskiej, jagody goji, czyli kolcowoju chińskiego, pospolitego lub szkarłatnego dzięki swoim silnym właściwościom antyoksydacyjnym i odpornościowym często nazywane są “super owocami”. W Chinach powtarzana jest legenda o człowieku, który dzięki spożywaniu jagód goi miał przeżyć w dobrym zdrowiu ponad 200 lat. Czy rzeczywiście te owoce mają aż taką moc?

Jagody Acai – Superfood numer jeden

Jagody Acai to numer jeden na liście tzw. Superfoods, czyli najlepszych dla człowieka pokarmów jakie stworzyła natura. Bogactwo składników mineralnych, witamin, antyoksydantów i innych sprawia, że jagoda palmy brazylijskiej w pełni zasługuje na swoją sławę. Dowiedz się więcej o tych wspaniałych owocach.

Korzeń energii i zdrowia prosto z peruwiańskich Andów

Maca (wym. Maka) rosła dość powszechnie w Andach od co najmniej 2000 lat. Była wykorzystywana już przez Inków, w codziennej diecie i celach zdrowotnych. Obecnie uprawiana jest na płaskowyżu Junin w Peru, na wysokości do 5000 m. n.p.m. Są to tereny ze względu na silne wiatry i ekstremalne wahania temperatury, na których praktycznie oprócz tej rośliny,nie rośnie nic. 

Maca znalazła się w wykazie NASA na liście żywności dla kosmonautów. Uwzględniono jej pozytywne działanie na za wzmacnianie układu nerwowego, kondycji psychofizycznej a nawet refleksu, niezbędnego w pracy astronautów.

Chlorella – więcej tlenu bez metali ciężkich

Natura daje człowiekowi mnóstwo elementów, które potrafią wpłynąć na jego zdrowie, odżywić organizm oraz leczyć. Jednym z takich składników jest zielona chlorella, zapewniająca ciału wszystko, co niezbędne. Wystarczy tylko zechcieć z niej skorzystać. Naukowcy twierdzą, że jest to roślina o największej zawartości chlorofili.

Spirulina – odkryjmy ją na nowo

Co to jest Spirulina?

Spirulina to niebiesko – zielona alga, o której można usłyszeć coraz więcej, zarówno w świecie nauki jak i w mediach. Wiele osób pewnie zastanawia się, czy nie jest to może tylko kolejne mało znaczące odkrycie, które ktoś usiłuje wypromować. Otóż nie. Warto bliżej przyjrzeć się tym niepozornie wyglądającym algom, kryjącym w sobie ogromne bogactwo.