Drzewo Chrzanowe – Moringa

Na dobrą sprawę wszystkie części tej rośliny są używane w leczeniu stanów zapalnych, chorób zakaźnych i różnych problemów z krążeniem i trawieniem, przy jednoczesnym wpływie na regulację funkcji wątroby. To jednak nie wyczerpuje zdrowotnych właściwości tej rośliny. Jak szerokie ma zastosowanie niech podkreśli fakt, że Moringa poprawia m.in. produkcję mleka u matek karmiących.

Pradawny posmak chrzanu 

Pochodzące pierwotnie z Azji Południowej, obecnie można też znaleźć w całej strefie tropikalnej od Afryki aż po Hawaje. Moringa olejodajna inaczej nazywana bywa drzewem chrzanowym, ponieważ jej korzenie smakiem przypominają chrzan. W naturze rośnie, osiągając około pięciu do dziesięciu metrów wysokości, z pęczkami małych owalnych liści i kremowymi kwaiatami. Korzyści z przyjmowania Moringi zostały już dobrze udokumentowane w Ajurwedzie, jak również w tradycyjnej arabskiej medycynie Unani. Dawne doniesienia opisywały drzewo Moringa jako roślinę mającą ogromny potencjał odżywczy a także leczniczy już blisko 4000 lat temu. Czy słusznie?

Moringa Hawaje

drzewo Moringa rosnące na Hawajach

Kilka powodów, dlaczego Moringa zasługuje na status Superfood:

  • Posiada bardzo bogaty profil odżywczy (liście Moringa są naładowane witaminami, minerałami oraz aminokwasami),
  • Liście Moringa zawierają przeciwutleniacze, w tym witaminę C, beta-karoten, kwercetynę i kwas chlorogenowy          (polifenol), który według badań na zwierzętach pomaga obniżyć poziom cukru we krwi,
  • Delikatne listki wykazują silne działanie antyoksydacyjne zabezpieczające przed wolnymi rodnikami, zapobiegają uszkodzeniom oksydacyjnym do dużych biomolekuł,
  • Zawiera salwesterol, który wykazuje działanie zwalczające infekcje,
  • 26 substancji hamujących procesy zapalne,
  • jedno z największych stężeń chlorofilu w przebadanych roślin,
  • ma 9 razy więcej białka niż jogurt,
  • 10 razy więcej witaminy A niż marchew,
  • 15 razy więcej potasu od bananów,
  • 17 razy więcej wapnia niż mleko,
  • 12 razy więcej witaminy C od pomarańczy,
  • 25 razy więcej żelaza niż szpinak,
  • zawiera naturalny błonnik,

Moringa kontrola cukru

Moringa wykazuje również wpływ na profilaktykę cukrzycy. Najprawdopodobniej dzieje się tak ze względu na korzystne związki roślinne zawarte w liściach, w tym izotiocyjaniany. Jedno z badań wykazało,  że kobiety, które stosowały dziennie 7 gramów proszku Moringa z liści przez 3 miesiące zmniejszyły swój poziom cukru wykazany w badaniu na czczo o 13,5 proc.

Z kolei inne badania wykazały, że dodanie 50 gramów liści Moringa do posiłku zmniejszyło wzrost poziomu cukru we krwi o 21 procent u pacjentów z cukrzycą. 

Drzewo chrzanowe przeciw lipidom

Moringa olejodajna jest także skuteczna w obniżaniu poziomu cholesterolu LDL i hamowaniu powstawania zakrzepów. Ma również właściwości obniżające poziom cholesterolu, co wykazano w badaniu na zwierzętach, w którym stwierdzono porównywalny poziom leku simwastatyny do działania proszku z liści Moringa.

Jak zauważono w Journal of Ethnopharmacology  „…najnowsze badania wykazały efekt hipocholesterolemicznego stosowania Moringa” oraz „ … W hypercholesterol-u królików po 12 tygodniach leczenia, stwierdzono znacząco (p<0,05), obniżony poziom cholesterolu i zmniejszenie tworzenia się płytek miażdżycowych do około 50 i 86%. Efekty te były w stopniu porównywalnym do stosowania simwastatyny.”

Moringa – dostępne formy

Produkty z Moringa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *