Skrzyp polny: właściwości i zastosowanie

Skrzyp polny (Equisetum arvense) to wieloletnia roślina zielna, która należy do rodziny skrzypowatych. Występuje on powszechnie na terenie całej Polski, rosnąc na wilgotnych łąkach, polach, brzegach rzek i lasów.

Glistnik Jaskółcze Ziele: Mało znany dar natury

Glistnik (Chelidonium majus) to roślina zielna należąca do rodziny makowatych (Papaveraceae). Znana jest również jako glistnik jaskółcze ziele. Jest szeroko rozpowszechniona w Europie, Azji i Ameryce Północnej. Rośnie dziko w lasach i na łąkach.

Zioła na pasożyty

Rozwinięta medycyna i wzrost świadomość społeczeństwa sprawiły, że pasożyty w ciele występują coraz rzadziej. Mimo to wciąż mogą one dotknąć każdego, a skutki ich bytowania w organizmie obniżają komfort życia i grożą powikłaniami zdrowotnymi. W walce z nimi wykorzystywane są zioła na pasożyty, których zadaniem jest łatwiejsze i efektywniejsze usunięcie nieproszonych gości z naszego ciała. Jakie korzyści może przynieść ich stosowanie?

Olejek CBD – moc kannabidiolu

Prozdrowotne właściwości konopii znane były już w czasach starożytności. W przeciwieństwie do marihuany, konopie siewne zawierają znikomą ilość THC – substancji psychoaktywnej, dzięki czemu nie odurzają. Sekret ich terapeutycznych właściwości tkwi w dużej zawartości kannabidiolu, w skrócie nazywanym CBD, oraz innych kannabinoidów.

Lukrecja – dlaczego tak popularna w fitoterapii?

Fitoterapia, czyli inaczej leczenie ziołami, od lat cieszy się dużą popularnością. Wieki temu mieszanki ziołowe służyły do usuwania dolegliwości, pełniły rolę antidotum na wiele chorób. Dziś, w dobie powrotu do natury, coraz więcej ludzi wraca do dawnych metod, wykorzystuje cenne składniki, jakie oferuje przyroda. Jednym z ziół wykorzystywanych w fitoterapii jest lukrecja.

Pokrzywa Indyjska – jakie działanie skrywa?

Pokrzywa indyjska, z łac. Plectarnthus barbatus (szałwia indyjska, pochwiatka, Mayani) to gatunek rośliny z rodziny pokrzyw. Jej dobroczynne działanie wykorzystywane było w medycynie ajurwedyjskiej i hinduskiej. Chociaż w Polsce jest mniej popularna od znanej i cenionej pokrzywy zwyczajnej, w Kenii i Indiach i cieszy się powodzeniem i jest powszechnie stosowania i to nie tylko w celach suplementacyjnych i spożywczych. Jakie sekrety skrywa pokrzywa indyjska? Kto skorzysta z jej właściwości?

Młody zielony jęczmień, czyli co w trawie piszczy?

Jęczmień (Hordeum vulgare L.) to jedna z wielu uprawianych roślin przez ludzi. Pierwsze wzmianki dotyczące udomowienia tego zboża pojawiają blisko 10 000 lat temu na Bliskim Wschodzie. Zwłaszcza młody zielony jęczmień jest najcenniejszym źródłem składników odżywczych i bioaktywnych substancji, dlatego jego popularność jako suplementu diety znacznie wzrosła w ostatnich latach.

Korzeń szczeci pospolitej – zdrowie z natury

Szczeć pospolita to roślina zaliczana do rodziny szczeciowatych. Posiada ona dobroczynne właściwości, które wspomagają organizm w walce ze schorzeniami, takimi jak np. borelioza. W ziołolecznictwie wykorzystuje się zarówno liście, jak i korzeń szczeci pospolitej. Roślina ta wykazuje bardzo duży potencjał leczniczy, między innymi ze względu na działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Skąd pochodzi szczeć pospolita? Jakie wykazuje działanie? Jakie jest zastosowanie tej rośliny w lecznictwie oraz w jakiej postaci występuje? Odpowiedzi na te pytania znajdą Państwo w poniższym artykule.

Echinacea – prozdrowotne działanie Jeżówki Purpurowej

Odporność naszego organizmu nieustannie wystawiana jest na próbę. Każdego dnia toczymy walkę z setkami tysięcy komórek bakterii, wirusów i grzybów, w której zwycięstwo zależy od skuteczności naszej odpowiedzi immunologicznej. Przewlekły stres, brak wystarczającej ilości snu, niezdrowa dieta i niedostateczna aktywność fizyczna sprawiają, że nasza odporność znacznie spada i stajemy się łatwym celem dla drobnoustrojów. Jak temu zapobiec? Z odpowiedzią spieszy Echinacea purpurea – jeżówka purpurowa.

Czy warto suplementować tran?

Bogactwo tłuszczów rybich w sprzyjające zdrowiu składniki znane było już od około XIV wieku. Sam tran dużą popularność zyskał natomiast w drugiej połowie wieku XX, kiedy uznawany był za doskonałe źródło zdrowych tłuszczów i witamin pozwalające wspierać odporność. Jaką rolę we współczesnych czasach pełni tran, czym tak właściwie jest? W jakiej formie jest dostępny i jakie ma cenne składniki odżywcze? Czy warto spożywać regularnie tran, w jaki sposób wprowadzić jego suplementację?