Czerwona koniczyna – purpurowy sojusznik w walce z menopauzą

Ze względu na wysoką zawartość białka, koniczyna czerwona stosowana była przez wiele lat jako pasza dla zwierząt domowych. Wspominał o niej angielski botanik J.Gerard, nazywając poetycko trzylistem łąkowym lub trawą trójlistną. Bywa również określana mianem rośliny kobiet. Choć pochodzi z Europy, na dobre zadomowiła się również w Ameryce Północnej. Co jeszcze warto o niej wiedzieć?

Wspomaganie prostaty naturalnymi metodami

Dla mnóstwa osób prostata, jest wciąż dość tajemniczym pojęciem. Wielu mężczyzn nie zdaje sobie sprawy z tego czym ona jest, uznając ją najczęściej za chorobę. Tymczasem posiada ją absolutnie każdy osobnik płci męskiej. Czym zatem jest prostata?

Komu trzeszczą kości?

Bóle stawów i kości utrudniają codzienne funkcjonowanie. Ból odczuwalny jest podczas chodzenia, siedzenia, podawania ręki, podnoszenia czegokolwiek – jednym słowem, boli przy wykonywaniu jakiejkolwiek czynności. Długotrwały ból niekorzystnie wpływa na nasze samopoczucie i sprawia, że nie mamy ochoty na aktywność fizyczną.

Jak powstają stany zapalne organizmu

Stany zapalne towarzyszą człowiekowi od początku. Mają miejsce przy drobnych urazach i większych uszkodzeniach. Powstają w przebiegu poważnych chorób i czasie sezonowych infekcji. Teoretycznie organizm powinien poradzić sobie z nimi sam. Jednak niejednokrotnie trzeba go wspomóc farmakologicznie, lub naturalnymi suplementami i zdrowym trybem życia.

Jak wzmocnić się po grypie i przeziębieniu

Co roku mówi się przynajmniej dwa razy o grypie. Gdy tylko jesień staje się szara i deszczowa wraca słowo „grypa”. Zaraz potem, kiedy zima przechodzi w przedwiośnie, choroba wraca, męczy i osłabia. Co więcej – wcale nie jest błahą dolegliwością. Znacząco nadwyręża organizm, może mieć groźne powikłania, więc koniecznie trzeba się wzmacniać. Najlepiej codziennie.

Homocysteina – czy już powinieneś się martwić?

Zdrowy organizm to taki, któremu niczego nie brakuje, ale też co bardzo istotne niczego nie jest za dużo. W tym artykule skupimy się jednak na ważnym składniku tzn. homocysteinie, której zdecydowanie nie powinno być za dużo. To składnik, o którym rzadko się wspomina, choć jego ilość powinna być kontrolowana w każdym wieku. Zbyt wysoki poziom tego białka może doprowadzić do rozwoju poważnych chorób układu krwionośnego.