Glutamina kiedy warto suplementować

Glutamina – kiedy warto ją suplementować?

Glutamina jest jednym z ważniejszych aminokwasów endogennych, które znacząco wspierają prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Jej dobroczynne właściwości doceniają przede wszystkim sportowcy i osoby aktywne fizycznie. Suplementacja glutaminą wskazana jest również przy nadmiernym zmęczeniu, długotrwałym stresie, problemach z regeneracją, a także ogólnym przeciążeniu organizmu. Jakie dokładnie działanie wykazuje L-glutamina i kiedy warto ją stosować?

Czym jest glutamina?

Glutamina to aminokwas pełniący niezwykle ważną rolę budulcową białek. Chociaż należy do rodziny aminokwasów endogennych to jednak nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć odpowiednich ilości, które w pełni pokryłyby jej dzienne zapotrzebowanie. Z niedoborem glutaminy borykają się głównie osoby aktywne fizycznie lub umysłowo. Zbyt niska zawartość tego aminokwasu w organizmie często doprowadza do wystąpienia wielu problemów zdrowotnych oraz zaburza prawidłową pracę układu odpornościowego. 

Glutamina – niezastąpiony towarzysz sportowców

Głównym zadaniem glutaminy jest efektywne mobilizowanie komórek mięśniowych do wzrostu. Systematyczna suplementacja preparatami zawierającymi ten aminokwas wspomaga bowiem metabolizm białek, co okaże się szczególnie istotne w przypadku osób, które regularnie ćwiczą i chcą zbudować masę mięśniową. Glutamina podczas wysiłku fizycznego stanowi też dodatkowe źródło energii, wspierając przy tym ogólną wytrzymałość organizmu. Ponadto doskonale chroni przed utratą glikogenu mięśniowego, zapobiega przetrenowaniu, a także zakwaszeniu organizmu. 

Zamów Glutaminę: https://www.sklepzycia.pl/l-glutamina

Właściwości glutaminy

Z dobroczynnych właściwości glutaminy mogą też jednak skorzystać osoby, które na co dzień są nieco mniej aktywne fizyczne. Ten drogocenny aminokwas w dużym stopniu wspiera bowiem poprawne funkcjonowanie układu odpornościowego. Efektywnie zwiększa produkcję glutationu, czyli naturalnego przeciwutleniacza ograniczającego ryzyko wystąpienia infekcji. Warto również zauważyć, że L-glutamina podnosi poziom insuliny, poprawia koncentrację, reguluje ciśnienie tętnicze oraz wspomaga gojenie się ran. 

Glutamina na dolegliwości żołądkowo-jelitowe

Glutamina wspiera też prawidłowe działanie układu pokarmowego. Przede wszystkim wspomaga utrzymywanie zdrowej flory bakteryjnej, mobilizuje wzrost dobrych bakterii jelitowych, a także zapobiega przedostaniu się do organizmu szkodliwych toksyn i bakterii. Suplementacja glutaminą zalecana jest również osobom borykającym się z nieszczelnością jelit. Okaże się też niezwykle przydatna jako środek łagodzący efekty rygorystycznych diet. 

Objawy niedoboru glutaminy

Duży niedobór glutaminy może doprowadzić do wystąpienia wielu problemów zdrowotnych. Niska zawartość tego aminokwasu w organizmie przyczynia się do nagłej utraty masy ciała oraz kłopotów z regularnym wypróżnianiem. Często utrudnia również właściwą koordynację ruchową. Ze względu na to, że L-glutamina uczestniczy w procesie produkcji komórek odpornościowych, jej niedobór może zwiększać podatność na infekcje i choroby wirusowe. 

Glutamina w jedzeniu

L-glutamina naturalna występuje głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego, a zwłaszcza w mięsie. Ponadto ten cenny aminokwas znajduje się w niektórych wyrobach mlecznych, w tym w serze, mleku i jogurtach, a także w wybranych warzywach, np. brukselce, fasoli, burakach oraz jarmużu. Ze względu na niższą zawartość glutaminy w produktach roślinnych, osoby na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej powinny dodatkowo stosować uzupełniającą suplementację odpowiednimi preparatami.

Przeciwwskazania do stosowania glutaminy

Glutamina jest naturalnie produkowana przez nasz organizm, dlatego zalicza się ją do w pełni bezpiecznych suplementów. Przyjmowanie uzupełniających dawek należy jednak skonsultować z lekarzem w przypadku wystąpienia niewydolności nerek, cukrzycy, chorób wątroby, epilepsji oraz alergii na glutaminian sodu. Preparatów z glutaminą nie powinny również stosować kobiety w ciąży i mamy karmiące. 

Suplementacja preparatami z glutaminą

Suplementacja preparatami zawierającymi glutaminę okaże się doskonałym rozwiązaniem w przypadku sportowców i osób ze znaczącymi niedoborami tego aminokwasu w organizmie. Glutaminę suplement można przyjmować w formie:

  • proszku;
  • kapsułek.

Glutamina w proszku produkowana jest wskutek procesu fermentacji, który pozwala zachować jej pierwotne właściwości. Z kolei L-glutamina w kapsułkach zawiera w pełni naturalny aminokwas bez zbędnych konserwantów i sztucznych wypełniaczy. 

L-glutamina to z pewnością jeden z ważniejszych aminokwasów mających znaczący wpływ na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. W przypadku wystąpienia większych niedoborów, warto więc rozważyć optymalną suplementację, która efektywnie uzupełni wszelkie braki tego cennego aminokwasu. Należy jednak szczególnie pamiętać, że dawkowanie preparatów z glutaminą jest kwestią bardzo indywidualną i w dużej mierze zależy od prowadzonego stylu życia oraz stanu zdrowia, dlatego w razie wątpliwości każdą decyzję związaną z suplementacją powinno się skonsultować z lekarzem.

Jeden komentarz do “Glutamina – kiedy warto ją suplementować?”

  1. Zwłaszcza w niektórych okresach warto wspomagać się suplementami. Sama z nich korzystam i nie uważam że to jest coś złego jeżeli robimy wszystko z głową. Polecam stronkę, z której korzystam https://www.sklepzycia.pl.pl/

Możliwość komentowania została wyłączona.