Każdy przynajmniej raz w życiu korzystał z diety. Po to by zgubić zbędne kilogramy, popracować nad sylwetką, czy po prostu zadbać o zdrowie. Powodów jest tak samo dużo, jak dostępnych diet. Warto jednak pamiętać, że odchudzanie i oczyszczanie organizmu powinno być przede wszystkim przemyślane – tzn. robione „z głową”. Na restrykcyjne diety, które zamiast pomóc mogą wpędzić nas w poważne kłopoty, należy uważać szczególnie.
Spis treści
Wady diet restrykcyjnych
Diety restrykcyjne to takie, które znacząco ograniczają produkty spożywcze dostarczane organizmowi. Takie diety czasami graniczące wręcz z głodówkami. Specjaliści podkreślają, że jednodniowa głodówka, polegająca przede wszystkim na przyjmowaniu płynów, nie jest szkodliwa, a czasami może być potrzebna. Jednak robienie z niej permanentnego stanu przynosi problemy. Podobnie jest z dietami, których założenia są niezwykle surowe. Długotrwałe stosowanie takiej diety powoduje, że organizm zaczyna funkcjonować, jak w czasie głodu. Na początku istotnie, widać spadek wagi, lecz gdy organizm orientuje się, że jedzenie jest ograniczone zmienia zwykłe funkcjonowanie w tryb „oszczędzania”. Wiąże się to z magazynowaniem przez ciało zapasów i brakiem dalszego chudnięcia. Pojawia się za to apatia, zmęczenie, ciągła senność, brak energii. Jednocześnie, jeśli po takiej diecie wrócisz do zwykłych posiłków prawie na pewno pojawi się efekt jojo, czyli przybranie na wadze więcej, niż się ważyło wcześniej.
Zasady diety płynnej
Dietą, o której często się mówi jest dietą płynna. Bywa polecana jako doskonały sposób na utratę zbędnych kilogramów, lecz niesie ze sobą istotne ryzyko. Główną zasadą diety jest przyjmowanie pokarmów lekkostrawnych w formie płynnej, takich które mogą być popijane z kubka lub przez słomkę. Jest to atrakcyjne dla wielu osób z m. in. z uwagi na ograniczenie czasu na posiłek. Do popijania służy nie tylko woda, lecz soki owocowe i warzywne, zupy krem, koktajle, smoothie, mleko, jogurty, niemal wszystko poza napojami gazowanymi. Z uwagi na obecność warzyw i owoców brzmi to zdrowo, jednak może to być zwodnicze. Same płyny to za mało. Oczywiście w sytuacjach chorobowych, gdy lekarz zaleci taką dietę jest ona uzasadniona, lecz gdy ma tylko pomóc w uzyskaniu idealnej wagi to zdecydowanie za mało.
Ryzyko diety płynnej
Samo spożywanie płynów, choć odchudza, nie wypełnia wszystkich potrzeb organizmu. Kubek nawet najlepszej zupy nie spowoduje, że będzie się sytym przez dłuższy czas. Z tego powodu dieta płynna jest polecana jako dieta wspomagająca lub w czasie szczególnych sytuacji zdrowotnych. Nie zaleca się jej jako diety długotrwałej, gdyż powoduje znaczne osłabienie organizmu, stopniowy spadek energii, apatię, a nawet odbija się na wyglądzie zewnętrznym. Znacznie łatwiej jest również o zachorowania, gdyż działanie układu odpornościowego staje się wadliwe. Istotnie, dieta płynna zachęca pierwszym szybkim spadkiem wagi, płaskim brzuchem po kilku dniach, lecz stosowana długo przyczynia się do efektu jojo, kiedy wracasz do stałego jedzenia. W czasie efektu jojo można przybrać na wadze więcej, niż miało się poprzednio. Jest to efekt charakterystyczny dla każdej diety restrykcyjnej.
Ciężka dieta kopenhaska
Jest jedną z najbardziej restrykcyjnych diet, co podkreślają sami dietetycy. Trwa dwa tygodnie i bardzo ogranicza spożywane pożywienie. Poprawne wykonanie diety wymaga ścisłego trzymania się wytycznych i nie jedzenia nic ponad to, co znajduje się w jadłospisie. Dieta pozwala w 2 tygodnie zrzucić kilka kilogramów i wyraźnie wysmukla sylwetkę. Taki szybki efekt może stać się zachętą do dalszego korzystania z diety, co jest niezalecane i ryzykowne. Dietetycy stoją na stanowisku, że dietę kopenhaską można wykonać jedynie raz do roku ze względu na jej wyniszczający charakter. Odbierając większość składników spożywczych organizmowi dieta sprawia, że spada w nim ilość witamin, minerałów, białka, węglowodanów, wszystkiego, co potrzebne do prawidłowego funkcjonowania na dłuższą metę. Już w czasie diety można zacząć odczuwać znaczące zmęczenie.
Dieta, detoks i wątroba
Chęć oczyszczenia organizmu czy utraty zbędnych kilogramów, jeśli nam przeszkadzają to bardzo dobra decyzja. Jednak detoks można przeprowadzić bezpiecznie i z rozwagą. Zanim przejdzie się do niego warto zbadać stan wątroby. To ona jest największą oczyszczalnią organizmu, to jej prawidłowe funkcjonowanie służy do codziennego usuwania szkodliwych substancji. Czasem jednak ich ilość jest tak duża, że nie poradzi sobie nawet wątroba. Dobrze jest sprawdzić w jakim jest stanie poprzez wykonanie badań, a następnie rozpoczęcie działań, które ją wspomogą. Zamiast restrykcyjnej diety dobrze jest wdrożyć do codziennego jadłospisu zdrowe zasady, zdrowe produkty i stopniowo pozbywać się toksyn z organizmu. Dla wątroby dobrym oczyszczaczem są napoje. Herbatki ziołowe, zielona herbata, czerwona herbata, jak również woda z dodatkami. Już woda z cytryną wypijana o poranku przynosi efekt detoksu, a jeśli dodatkowo połączysz ją z odrobiną kurkumy i pieprzu, szybciej pozbędziesz się złowrogich zanieczyszczeń.
Jak komponować zdrowy jadłospis?
Na początku komponowanie zdrowych i oczyszczających posiłków może być problem, ale pomocna jest piramida żywieniowa. Produkty spożywcze są w niej ułożone od tych najbardziej polecanych i zdrowych (na dole piramidy) do tych, które najlepiej wyrzucić z jadłospisu (na górze piramidy). Największy „schodek” piramidy zajmują owoce, warzywa, jednak to nie oznacza że musisz tylko je jadać. Powinny być stałym elementem diety, a w czasie obiadu zajmować 2/3 talerza. Duża ilość produktów roślinnych, w połączeniu z produktami pełnoziarnistymi pozwala na stopniowe oczyszczenie organizmu z toksyn, nadmiaru wody, a także do spadku wagi.
Sam spadek wagi dobrze jest regularnie kontrolować. Zakup wagi będzie dobrym pomysłem, jednak dietetycy podkreślają, że ważenie się codziennie nie jest konieczne. Może frustrować, dlatego powstrzymaj się, jedz zdrowo i z rozwagą, a waż się raz w tygodniu. Zapisuj wagę, aby móc nie tylko poczuć, ale i zobaczyć różnicę.