Glutation – siła z wnętrza komórki

Glutation to drobnocząsteczkowy związek trzech aminokwasów tzw. tripeptyd, występujący w każdej żywej komórce. To niedoceniane do niedawna białko ma niebywały potencjał antyoksydacyjny, tworzy także bardzo ważny element tarczy ochronnej dla naszego organizmu. Jest białkiem, zmagazynowanym w największym stężeniu w wątrobie (w ponad 60 procentach), w której z kolei powstaje najwięcej wolnych rodników. 

GSH czyli w skrócie glutation powstaje dwuetapowo z kwasu glutaminowego, glicyny oraz cysteiny. O ile te dwa pierwsze aminokwasy możemy dostarczyć wraz z pokarmem, o tyle z magazynowaniem cysteiny jest spory kłopot. Cysteina ulega utlenianiu w przewodzie pokarmowym i jej wchłanialność do krwi jest mocno ograniczona, ponieważ do komórek dostaje się bardzo niewielka jej ilość. Rozwiązaniem jest cystyna – czyli połączenie dwóch powiązanych ze sobą mostkiem siarkowym cząsteczek cysteiny. Stąd własnie tak cenna dla całego procesu tworzenia glutationu cystyna otrzymała termin „cysteina związana”.

Wzór chemiczny Glutationu

Wzór chemiczny Glutationu

Jakie główne właściwości ma glutation 

W Polsce mniej więcej od dekady, związek ten trafił na listę obowiązkowych suplementów diety sportowców. Szczególnie chętnie sięgają po niego uprawiający kulturystykę, fitness czy crossfit. Jeszcze częściej jego właściwości są wykorzystywane w leczeniu zatruć metalami ciężkimi, leczeniu niepłodności, terapii chorób neurodegeneracyjnych (choroba Parkinsona czy choroba Alzheimera), leczeniu nadwagi, terapii autyzmu, zaćmy, miażdżycy, czy SM.

Główne zadania glutationu w organizmie to:

  • utrzymanie i podnoszenie odporności
  • usuwanie z organizmu związków azotowych
  • usuwanie z organizmu toksyn chlorowcopochodnych
  • neutralizacja pestycydów
  • usuwanie wolnych rodników w wątrobie
  • odpowiada za detoksykację
  • odpowiada za transport aminokwasów
  • odpowiada za odtwarzanie funkcji witamin E i C, przywracając je do formy zredukowanej
  • zwiększa poziom hormonu wzrostu
  • zwiększa uwodnienie komórek oraz ilość glikogenu mięśniowego
  • przyspiesza redukcję tkanki tłuszczowej
  • łagodzi objawy zmęczenia i zmniejsza dokuczliwość tzw. zakwasów.

Glutation podpora odporności 

Komórki wyposażone w odpowiednią ilość GSH sa w stanie zapobiegać łatwemu wnikaniu patogenów, co ma również przełożenie na szybsze zwalczani chorób. Glutation działa tym sposobem także prewencyjnie. nasz trójpeptyd ma także istotny wpływ na produkcję białych krwinek. Glutation jest kluczowy przy rozmnażaniu limfocytów, które zwalczają czynniki chorobotwórcze, takie jak bakterie i wirusy. Wspomagają one też walkę organizmu z pasożytami. Przy nieodpowiednim poziomie glutationu uruchamia się proces apoptozy, czyli tzw. zaprogramowanej śmierci komórkowej. Jednym słowem to ciekawe białko odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu komórek odpornościowych i utrzymaniu ich w dobrej kondycji.

Glutation jako antyoksydant

Glutation jest jednym z najistotniejszych nieenzymatycznych antyoksydantów. Jednym z głównych zadań glutationu jest wychwytywanie wolnych rodników. Takie działanie szczególnie cenne okazuje się w przypadku uszkodzeń wątroby, chorób neurodegeneracyjnych takich jak m.in. Alzheimera, Parkinsona i Stwardnienie Rozsiane, czy patologi gałki ocznej.

Cechą która, wynosi Glutation na wyżyny antyoksydantów jest jego funkcja polegająca na doprowadzeniu jednego z wyjątkowo niebezpiecznych rodników „HO”, do bezpiecznej postaci wody przez dodanie wiązania siarkowego. 

GSH redukuje wyjątkowo szkodliwe wolne rodniki powstające u osób nadużywających alkoholu oraz palaczy. Okazuje się być nieodłączny do skutecznego działania innych antyoksydantów w tym leków. 

GSH przede wszystkim ułatwia syntezę białka i sprzyja tworzeniu dodatniego bilansu azotowego, co wpływa na nawodnienie komórek i zwiększenie zasobów glikogenu mięśniowego. Podnosi także poziom hormonu wzrostu, obniżając jednocześnie kortyzol. Ma również znaczenie w procesie spalania tkanki tłuszczowej, czy ogólnej poprawy odporności. GSH zmniejsza również objawy zmęczenia, obniżając jednocześnie poziom kwasu mlekowego – co szczególnie istotne po wyczerpujących treningach.

Glutation a usuwanie toksyn z organizmu

Największa koncentracja glutationu występuje w nerkach i wątrobie, a więc organach odpowiedzialnych za oczyszczanie organizmu. Co ciekawe działanie innych detoksykantów, takich jak witaminy C i E w dużej mierze opiera się o glutation. Badania wykazały, że zbyt niski poziom glutationu może upośledzić funkcje wątroby utrudniając znacząco detoksykację organizmu. To z kolei sprzyja uszkadzaniu poszczególnych komórek i całych organów.

Absorbowany w niewielkich ilościach z pożywienia glutation znajduje się również w płynach międzykomórkowych, dzięki czemu ogranicza przedostawanie się toksyn bezpośrednio do komórek.

Czynniki wpływające na utratę glutationu:

  • urazy
  • oparzenia
  • stres
  • leki
  • starzenie się
  • zanieczyszczenie środowiska
  • szkodliwe promieniowanie
  • zła dieta
  • infekcje

Jak więc zapewnić komórkom wystarczającą ilość glutationy, żeby jak najdłużej cieszyć się dobrym zdrowiem? Można by pomyśleć, że wystarczy pójść do apteki lub sklepu z suplementami diety i kupić preparat zawierający glutation. Jednak przy bliższym przyjrzeniu się, sprawa okazuje się nie taka prosta.

Glutation to związek bardzo nietrwały. Szybko utlenia się poza organizmem i traci swoje właściwości. Również kwasy żołądkowe mają na niego zabójczy wpływ. Oczywiście można przyjmować preparaty zawierające glutation, jednak ich skuteczność będzie raczej niewielka. Czy więc nie ma większego wpływu na poziom glutationu w organizmie? Okazuje się, że jest. Należy dostarczyć organizmowi czynników pobudzających go do wytwarzania glutationu tam, gdzie jest on najbardziej potrzebny, czyli w komórkach.

Jest kilka możliwości takiego wsparcia. Jednym z nich jest przyjmowanie klasycznej l-cysteiny, która bierze udział w syntezie glutationu. Kolejnym jest preparat o nazwie NAC, czyli n-acetylo-l-cysteina. Jest to najbardziej aktywna biologicznie formia l-cysteiny.

L-cysteina

Innym pomysłem na podniesienie poziomu glutationu są preparaty białkowe. I tu na czoło stawki wysuwa się Immunocal. Ten suplement diety powstał w oparciu o wieloletnie badania dra Gustavo Bounousa i dra Wulfa Dröge. Naukowcy ci są światowymi autorytetami w dziedzinie badań nad glutationem.

Serwatka z mleka krowiego

Serwatka z mleka krowiego

Czym więc jest Immunocal? Immunocal to skoncentrowane białko wyizolowane z serwatki z mleka. Jest on doskonałym budulcem glutationu i działa tam, gdzie glutation powstaje, czyli bezpośrednio w komórkach. Preparat ten posiada ponad 80 patentów międzynarodowych, a także 6 bardzo prestiżowych patentów North America Pharma. Był też bohaterem licznych publikacji i badań naukowych.

Immunocal

Immunocal powstaje w oparciu o bardzo ciekawą, opatentowaną technologię. Wytwarzany jest w niskiej temperaturze i przy niskim ciśnieniu, bez użycia metalowych części. Technologia ta pozwala na zachowanie wiązań siarczkowo-wodorowych w cząsteczkach l-cysteiny. To z klei pozwala na zabezpieczenie l-cysteiny przed zniszczeniem przez kwasy żołądkowe i ułatwia jej wchłonięcie do wnętrza komórek. To właśnie tam produkowany jest glutation.

Immunocal wyróżnia jeszcze jedna rzecz. Co jest dość wyjątkowe w świecie suplementów diety, przeszedł on badania kliniczne, które potwierdziły jego skuteczność wspierającą wytwarzanie glutationu w komórkach. W USA można go znaleźć w Podręcznym Słowniku Przepisywania Leków a także w Czerwonej Książce Farmaceuty. W Kanadzie natomiast został oznaczony numerem Health Canada Natural Product Number, który przyznawany jest produktom naturalnym, bezpiecznym, skutecznym i odznaczającym się wysoką jakością.