Wśród całej palety tych produktów dostępnych w sklepach są takie, które zawierają więcej elementów i witamin. Do owoców, które są nieprzeciętnie bogate w witaminy należy granat. Pełna nazwa rośliny to granat właściwy. Jest to owoc, który rośnie na Bliskich Wschodzie, w Azji Zachodniej, Kaukazie oraz na Półwyspie Indyjskim. W naturze, w zależności od odmiany rośnie nawet do wysokości pięciu metrów. W Polsce dostępny jest w większości sklepów spożywczych i warzywnych.
Do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu potrzebujemy bardzo wielu elementów. Odpowiednio dostosowana i dobrana dieta, składająca się z różnorodnych i bogatych w składniki odżywcze produktów, wspomaga nasz organizm. Niezbędnymi elementami w codziennej diecie są między innymi mikroelementy, aminokwasy, węglowodany, a przede wszystkim witaminy. Witaminy mogą mieć dwojakie pochodzenie. Witaminy pozyskiwane syntetycznie są środkami farmakologicznymi lub suplementami. Te pochodzenia naturalnego znajdują się w warzywach i owocach. Spożywanie witamin jest niezbędne, aby utrzymać pracę organizmu na odpowiednim poziomie. Regularne spożywanie owoców i warzyw dostarcza odpowiednią dawkę witamin, co przekłada się na nasze samopoczucie, chęć działania i posiadaną energię.
Spis treści
Pochodzenie granatu
Wśród całej palety tych produktów dostępnych w sklepach są takie, które zawierają więcej elementów i witamin. Do owoców, które są nieprzeciętnie bogate w witaminy należy granat. Pełna nazwa rośliny to granat właściwy. Jest to owoc, który rośnie na Bliskich Wschodzie, w Azji Zachodniej, Kaukazie oraz na Półwyspie Indyjskim. W naturze, w zależności od odmiany rośnie nawet do wysokości pięciu metrów. W Polsce dostępny jest w większości sklepów spożywczych i warzywnych.
Zawartość składników odżywczych w granacie
Granat jest bogaty w witaminy C, E oraz A. Ponadto w przeciwutleniacze i składniki mineralne takie, jak magnez, fosfor, wapń, czy krzem i jod. Dodatkowo granat to owoc o niskiej zawartości kalorii. Sto gramów tego owocu zawiera jedynie 80 kilokalorii. Prócz samego owocu właściwości lecznicze posiada także kora i łupina granatu.
Właściwości granatu
Granat dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym i antybakteryjnym może skutecznie wspierać walkę z trądzikiem i zmianami skórnymi. Potrafi również odmłodzić skórę i zmniejszyć efekty starzenia. Jak dowiedli naukowcy z Uniwersytetu w Kalifornii sok z granatu może wpływać na spowolnienie rozrostu raka prostaty. Dzięki dużej zawartości kwasu ellowego sok z granatu może być również skuteczny podczas terapii innych nowotworów, między innymi raka płuc, przełyku czy wątroby. Inne badania naukowe dowodzą, że już jedna szklanka soku z granatu dziennie może spowolnić utlenianie cholesterolu typy LDL. Jego skuteczność może być nawet trzykrotnie większa niż zielonej herbaty czy czerwonego wina. Picie soku z granatu może mieć również dobry wpływ na samopoczucie kobiet w okresie menopauzy. Łagodzi on bowiem dokuczliwe objawy przekwitania dzięki zawartości fitoestronegów. Mężczyznom natomiast może pomóc w pozbyciu się problemów z erekcją i niepłodnością. A wszystko za sprawą zawartych w owocu przeciwutleniaczom. Sok z granatu od wieków uważany jest również za afrodyzjak.
Jak spożywać granat
Sam owoc, kłopotliwy w obieraniu, można zastąpić bardzo smacznym, odżywczym i popularnym składnikiem diety, czyli sokiem z granatu. Sok z granatu, zwany życiodajnym nektarem, pomaga rozwiązywać problemy z krążeniem. Ponadto pomaga w chorobach serca i obniża ciśnienie. Zawarte w tym owocu substancje pomagają zwalczać wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się i wygląd naszej skóry. Regularne spożywanie soku z granatu oczyszcza organizm, reguluje pracę serca, poprawia kondycje. Jako suplement diety znakomicie sprawdzają się również ekstrakty z granatu.
Granat można spożywać również w formie nieprzetworzonej. Doskonale nadaje się do sałatek a także do sporządzania orzeźwiających napojów – na przykład w połączeniu z miętą i cytryną. Z owoców przygotowuje się również syrop wykorzystywany w barmaństwie, czyli Grenadinę.
Co ciekawe, wykorzystać można nie tylko same owoce, ale też inne części rośliny. Z liści można parzyć herbatę a korzeń wykorzystywany jest do produkcji doskonałej czarnej farby wykorzystywanej w garbarstwie. Kora granatu właściwego wykorzystywana jest również w weterynarii jako składnik środka do walki z tasiemcem u zwierząt.
Najlepiej, gdy spożywany jest rano i wieczorem, półgodziny przed posiłkiem. Wpływa wtedy na przyswajanie składników odżywczych oraz poprawia przemianę materii.