Herbata nie tylko na zimowe wieczory…

Herbata jest bardzo popularnym napojem, można więc śmiało założyć, że każdy z nas zna jej smak i aromat. Szacuje się, że każdego dnia statystyczny człowiek wypija 120 ml. tego smacznego napoju. Do liderów w spożyciu herbaty należą oczywiście Brytyjczycy. Średnio każdy mieszkaniec Wielkiej Brytanii wypija ponad pół litra herbaty dziennie. W Polsce herbatę pija się również bardzo często. Zgodnie z danymi pochodzącymi z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, napój ten pije regularnie nawet 90% naszych rodaków.

Kilka reguł przygotowania herbaty na początek…

Nawet największym smakoszom zdarza się zapomnieć o ważnych zasadach przygotowywania herbaty. Warto przypomnieć te najważniejsze.

Każdy rodzaj herbaty jest unikalny; wymaga parzenia w różnej temperaturze, czy innym czasie. Warto więc przeczytać instrukcję na opakowaniu, by z naszego napoju wydobyć jego wyjątkowy smak.

Herbatę należ zalewać wrzątkiem, najlepiej wodą mineralną (niegazowaną). Smak napoju zależy w dużym stopniu od twardości wody i jej pH (najkorzystniej, żeby było neutralne – wynosiło 7), a woda butelkowana nadaje się wprost idealnie (kranowa może być zbyt twarda).

herbata-krzewy
Krzewy herbaciane

Która herbata najlepsza?

Na tak postawione pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Jednym odpowiada bardziej esencja z liści czarnej herbaty, innym białej, zielonej czy czerwonej. Jednak bez względu na to, jaki rodzaj herbaty wybierzemy, możemy cieszyć się z jej właściwości pozytywnie wpływających na nasz organizm. Pokrótce omówię najważniejsze z nich:

Herbata zielona, która powstaje z liści niepoddawanych fermentacji. Poprawia ona metabolizm, wzmacnia naczynia krwionośne, a ponadto zapobiega próchnicy.

Czarna-herbata
Czarna herbata

Herbata czerwona, produkowana z częściowo sfermentowanych liści, wspomaga odchudzanie, obniża cholesterol i chroni przed próchnicą.

Czarna herbata, powstaje w procesie pełnej fermentacji, obniża ciśnienie krwi oraz zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów. Zmniejsza ryzyko zawału, a także pobudza i poprawia zdolność koncentracji.

Biała-herbata
Biała herbata

Herbata biała, produkowana z wiosennych pąków krzewów herbacianych, poprawia krążenie i wzmacnia odporność. Dzięki dużej zawartości teiny pobudza, oraz zwiększa koncentrację.

Herbata biała, produkowana z wiosennych pąków krzewów herbacianych, poprawia krążenie i wzmacnia odporność. Dzięki dużej zawartości teiny pobudza, oraz zwiększa koncentrację.

Dodatki i przyprawy do herbaty

Skoro wiemy już jak działa na nasz organizm każdy z rodzajów tej wspaniałej rośliny, możemy się zastanowić, jakich dodatków użyć dla poprawy jej walorów smakowych oraz zdrowotnych.

Na rynku znajdziemy bardzo dużo rodzajów herbat aromatyzowanych. Zawierają one często sztuczne aromaty i nie mają nic wspólnego z prawdziwymi smakami ziół i owoców. Warto więc samodzielnie przygotować napój, dzięki czemu wiemy co zawiera i możemy w pełni cieszyć się zarówno jego smakiem, jak i właściwościami prozdrowotnymi.

Oto lista przykładowych przypraw oraz ich działanie:

  • rozmaryn – ogrzewa organizm, ułatwia zasypianie
  • cynamon – zwiększa odporność organizmu, działa przeciwzapalnie
  • kardamon – pobudza, zwiększa apetyt, ma działanie antydepresyjne
  • imbir – jest niczym naturalna aspiryna, stosowany przy infekcjach górnych dróg oddechowych
  • mleko – łagodzi działanie teiny, zmienia smak herbaty w znacznie mniejszym stopniu niż np. cukier
  • goździki – wspomagają trawienie, zaleca się stosować je przy bólach zębów, poprawiają świeżość oddechu
  • cytryna – pomaga usunąć toksyny z organizmu, zawiera dużo witaminy C, która wspomaga odporność
  • pomarańcza – zawiera witaminy C, A oraz z grupy B, zwalcza bakterie i wirusy
  • maliny – szczególnie polecane przy przeziębieniach)

Jeśli nie mamy ochoty lub czasu na świeże dodatki, możemy własnoręcznie przygotować oryginalną mieszankę herbat. Wystarczy dobrać odpowiadające nam płatki kwiatów, owoce lub ich skórki, zioła, przyprawy czy inne składniki np. migdały. Zmieszać je z liśćmi herbaty lub trzymać osobno, szczelnie zamknięte (najlepiej w słoiku). Pamiętajmy, aby uprzednio wybrane produkty wysuszyć, na słońcu lub w piekarniku. Można też skorzystać z naturalnych, gotowych mieszanek przypraw dostępnych w sklepach.

parzenie-herbaty

PRZEPIS NA: Herbatę z rozmarynem

     Do przygotowanej wcześniej herbaty dodajemy gałązkę rozmarynu, plaster grejpfruta, szczyptę rozgniecionych w moździerzu ziaren czarnego pieprzu oraz laskę cynamonu. Opcjonalnie możemy dodać również łyżeczkę miodu.

PRZEPIS NA: Herbatę z pieczonym jabłkiem i cynamonem

Jabłko pozbawiamy gniazda, i pieczemy w piekarniku (w temp.180’C przez ok.20 min.). Po upieczeniu i wystudzeniu, dodajemy cynamonu i rozgniatamy widelcem lub rozcieramy blenderem. Do kubka nakładamy mus razem z łyżeczką żurawiny. Całość zalewamy wcześniej zaparzoną herbatą.

PRZEPIS NA: Herbatę z kawą

         Kilka dni wcześniej musimy przygotować mieszankę ulubionych liści herbaty z paroma ziarnami ciemno palonej kawy, aby aromaty obu składników się połączyły. Do kubka wsypujemy parę łyżeczek mieszanki i zalewamy gorącą wodą. Parzymy pod przykryciem ok. 5 min. Opcjonalnie dodajemy mleko, rodzynki, miód.

Słodzić herbatę, czy lepiej nie?

Zarówno biały jak i brązowy cukier nie są zbyt dobre dla naszego zdrowia. Dlatego, jeśli już musimy słodzić herbatę warto skorzystać z jego naturalnych zamienników. Możemy użyć ksylitolu, czyli cukru brzozowego, który zawiera połowę kalorii i jest znacznie zdrowszy. Świetnie nadaje się też naturalny słodzik ze stevii, który również znacznie ograniczy kalorie. Jeśli jednak nie są nam one straszne, możemy spokojnie posłodzić herbatę miodem. Nie warto dodawać go jednak do wrzątku, gdyż straci większość swoich właściwości. Możemy go natomiast spokojnie dodać, kiedy temperatura napoju spadnie poniżej 40 stopni

miód-do-herbaty