Powrót do zdrowia to połowa sukcesu. Tuż po infekcji organizm jest osłabiony, przez co nietrudno o kolejne zakażenie. Dlatego tak ważne jest wzmocnienie organizmu po chorobie. Warto zatem zadbać o dietę bogatą w składniki, które skutecznie wspomogą odbudowę flory bakteryjnej jelit, a także pozwolą uzupełnić niedobory witamin i minerałów. Z pomocą przychodzą wtedy suplementy diety, będące wartościowym źródłem poszczególnych składników, budujących silny układ odpornościowy.
Spis treści
Po pierwsze – zadbaj o jelita
Mawia się, że odporność pochodzi z brzucha i faktycznie wiele w tym prawdy. Komórki odpowiedzialne za prawidłową pracę układu odpornościowego, w większości znajdują się w przewodzie pokarmowym. Mowa tutaj także o niezwykle ważnych dla organizmu przeciwutleniaczach, czyli o witaminach A, C, D i E. Zatem, jak wzmocnić organizm po chorobie, dbając jednocześnie o jelita? Warto zażywać naturalne probiotyki znajdujące się m.in. w kiszonkach, jogurtach, czy kwasie chlebowym oraz suplementy probiotyczne. Stanowią one szczególnie ważny element wzmocnienia osłabionego organizmu po przyjmowaniu antybiotyku. Żywe kultury tzw. dobrych bakterii zarówno:
- przyczyniają się do sprawnej pracy jelit,
- chronią je przed rozprzestrzenianiem się szkodliwych bakterii,
- stymulują układ odpornościowy.
Zdrowe jelita, to skuteczna ochrona przed infekcjami, a te po chorobie wymagają szczególnej troski.
Z witaminami za pan brat
Wspomniane witaminy A, C, D oraz E, dzięki swym właściwościom przeciwutleniającym mają nieoceniony wpływ na organizm. O ich odpowiedni poziom należy dbać przez cały rok, szczególnie zaś w okresie jesienno-zimowym. Zarówno zapobiegawczo, jeszcze przed przeziębieniem, jak i w sytuacji, kiedy już złapie nas infekcja – w trakcie jej trwania, ale i po niej. W celu wzmocnienia organizmu po chorobie najczęściej przyjmuje się je w zwiększonej dawce, ponieważ zapotrzebowanie osłabionego organizmu na witaminy znacznie wzrasta.
Jak wzmocnić organizm po chorobie dzięki witaminie C?
Witamina C to składnik niezbędny do produkcji limfocytów, a te z kolei są odpowiedzialne za niszczenie zainfekowanych komórek. W sytuacji, gdy organizm, który dopiero co zakończył walkę z chorobą i zostanie narażony na kolejną infekcję – limfocyty będą go chroniły. Warto także wiedzieć, że kwas askorbinowy bierze udział w wytwarzaniu hormonów, które zwalczają stres, a stres ma przecież niekorzystny wpływ na odporność. Co ważne, nasz organizm nie wytwarza witaminy C, dlatego tak ważne jest dostarczanie jej do organizmu. Zatem, jak wzmocnić organizm po grypie lub przeziębieniu z kwasem askorbinowym? Pamiętaj o:
- spożywaniu produktów spożywczych, będących źródłem naturalnej witaminy C – między innymi papryki – najwyższa zawartość witaminy występuje w papryce żółtej, cytrusów, jarmużu, brokułów,
- przyjmowaniu suplementów diety, które zawierają witaminę C w wysoko przyswajalnej formie.
Medycyna naturalna oferuje szeroką gamę produktów o wysokiej zawartości kwasu askorbinowego. Wybierając suplement warto zwrócić uwagę na formę, która ma wpływa na przyswajalność substancji, co z kolei rzutuje na skuteczność preparatu – im wyższa przyswajalność, tym lepsze działanie.
Na wzmocnienie organizmu po chorobie warto przyjmować:
- liposomalną witaminę C – specyfika tej formy opiera się o bezpośredni transport liposomów (w których znajduje się witamina) z jelita cienkiego do komórek układu krwionośnego, gdzie uwolniony zostaje kwas askorbinowy. Dzięki temu do organizmu wchłania się blisko 90% witaminy C, a przy tym jest ona bezpieczna dla żołądka,
- buforowane formy witaminy C – czyli kompozycja np. kwasu L-askorbinowego, z L-askorbinianem sodu, acerolą, bioflawonoidami oraz z innymi składnikami, dzięki którym witamina C wchłania się lepiej i działa skuteczniej, niż w przypadku jej tradycyjnej formy. Witamina w formie buforowanej nie zakwasza organizmu i nie podrażnia żołądka,
- acerolę – jej sproszkowane owoce, 100% soki, kapsułki, czy tabletki wyróżniają się wysoką zawartością witaminy C i stanowią jedne z najbogatszych jej źródeł. Zawarty w aceroli kwas L-askorbinowy charakteryzuje się także wysoką przyswajalnością. Warto wiedzieć, że acerola dostarcza do organizmu także wysoką dawkę witaminy A.
Jak na wzmocnienie osłabionego organizmu po chorobie działają witaminy A, D i E?
Witamina A stymuluje produkcję komórek odpornościowych, pomaga także w walce z chorobotwórczymi mikroorganizmami, zapobiega infekcjom dróg oddechowych. Znajdziesz ją między innymi w brokułach, papryce, marchwi, w jajach, mleku, czy w żółtym serze oraz w suplementach diety.
Witamina D wpływa na aktywność limfocytów, stymulując tym samym układ odpornościowy. Szczególną rolę w organizmie odgrywa witamina D3, na którą zapotrzebowanie ciężko jest pokryć, polegając wyłącznie na promieniach słonecznych, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Jak więc przy jej pomocy wzmocnić organizm po przeziębieniu lub grypie? Spożywaj tłuste ryby morskie, jaja, mleko oraz uzupełnij swoją dietę naturalnymi preparatami, bogatymi w witaminę D oraz D3, które znajdziesz w formie kapsułek, tabletek, czy atomizera.
Witamina E chroni zarówno organizm przed działaniem wirusów i bakterii, ale także zapobiega oksydacji witaminy C i A. Co ważne, zapewnia także ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym.
Beta-glukan na odbudowanie odporności po chorobie?
Beta-glukan, czyli rozpuszczalny błonnik, stymuluje komórki układu immunologicznego – makrofagi oraz limfocyty, będące obrońcami organizmu przed infekcjami. Dzięki temu regeneracja układu odpornościowego przebiega znacznie szybciej, staje się on silniejszy i gotowy odpierać ataki wirusów i bakterii. Skuteczny wpływ beta-glukanu na odporność organizmu został potwierdzony badaniami.
Kwasy omega-3, czyli skuteczne wzmocnienie organizmu po przeziębieniu i grypie
Wzmocnić organizm po przeziębieniu możesz także z pomocą nienasyconych kwasów tłuszczowych. Skutecznie wspomagają osłabioną odporność i aktywują układ immunologiczny, poprzez pobudzanie białych krwinek. Jak odzyskać siły po chorobie, dzięki kwasom omega-3? Jedz tłuste ryby morskie, wybieraj nierafinowane oleje lniane i rzepakowe, spożywaj orzechy, a do potraw dodawaj nasiona chia.
Zwróć uwagę na to, co jesz i odzyskaj siły po chorobie
Warto poświęcić nieco uwagi codziennym posiłkom i ocenić, czy są one wartościowe dla organizmu. Jeśli zastanawiasz się, jak skutecznie wzmocnić organizm po chorobie, postaw na odżywcze i możliwie naturalne produkty:
- spożywaj warzywa, owoce oraz świeże, wyciskane soki – to bogate źródło wielu witamin i minerałów,
- wybieraj chude mięso i ryby morskie,
- jedz kasze i makarony – najlepiej pełnoziarniste,
- sięgaj po kefiry i jogurty – to naturalne źródła bakterii probiotycznych,
- pij dużo wody,
- unikaj żywności przetworzonej – słodyczy i fast foodów, które dla organizmu są bezwartościowe, a dodatkowo stanowią źródło szkodliwych cukrów oraz tłuszczy.
Odzyskaj odporność po chorobie w krótkim czasie! Zadbaj o zdrowie poprzez zbilansowaną dietę, sięgaj po naturalne probiotyki, a dla optymalnego zaspokojenia zapotrzebowania organizmu na witaminy i minerały postaw na suplementy diety. Nie rezygnuj także ze spacerów – 30 minut na świeżym powietrzu pozwoli wzmocnić organizm po grypie i przeziębieniu, a także doda Ci energii.