Mocny kolorek – Astaksantyna

Mało kto wie, że przyjmowanie astaksantyny w dawce 4mg dziennie chroni przed napromieniowaniem w czasie badania tomograficznego, a największe stężenie zbawiennych kwasów tłuszczowych w całym organizmie człowieka występuje w siatkówce oka. Dlatego astaksantyna działa ochronnie na plamkę żółtą. To jednak nie wszystkie właściwości, tego niezwykłego związku z grupy naturalnych barwników tzw. karotenoidów.


Charakterystyczny kolor

Powstaje najczęściej w algach Haematoccous pluvialis, którymi z kolei żywi się kryl i m.in. łososie. Istnieją więc dwa źródła naturalnej astaksantyny: mikroalgi i zwierzęta, które je spożywają. 

Ten czerwony barwnik uznaje się współcześnie za najsilniejszy przeciwutleniacz, który poprawia witalność organizmu, wzmacnia odporność i skutecznie opóźnia proces starzenia się skóry.

Naukowcy uznali wręcz astaksantynę za najsilniejszy antyoksydant w przyrodzie, a co ważne związek istniejący w naturze, bez sztucznej czy chemicznej ingerencji.

To z powodu zawartości w swoich organizmach astaksantyny, związku z grupy karotenoidów, homary, kryle, kraby, łososie i krewetki mają charakterystyczne różowe zabarwienie.

Popularny na naszych stołach łosoś astaksantynie zawdzięcza jednak nie tylko swoją piękną barwę, ale przede wszystkim wyjątkową energię i imponującą siłę. To co najwartościowsze dla nas w mięsie łososia również należy przypisać zawartości astaksantyny, która jako antyoksydant działa nawet 10 – krotnie skuteczniej niż witaminy C i E.

Pod mikroskopem od 80 lat  

Wyjątkowe właściwości astaksantyny sprawiają, że naukowcy z klinik uniwersyteckich w USA, Japonii, Szwecji i Norwegii wciąż prowadzą badania nad zastosowaniem w medycynie i kosmetologii tego związku, mimo że został on odkryty już w latach 40. ubiegłego wieku. 

Najważniejszą cechą astaksantyny jest zdolność przenikania bariery krew-mózg, co bezpośrednio wpływa na ochronę centralnego układu nerwowego. Kiedy się starzejemy ta cecha nabiera coraz większego znaczenia, zwłaszcza w walce z wolnymi rodnikami. Niektóre badania prowadzone w krajach azjatyckich dowodzą, że wzbogacanie diety o astaksantynę może nawet zapobiegać demencji starczej. 

Badania naukowe potwierdzają korzystny wpływ astaksantyny na odporność organizmu, jego witalność, wytrzymałość oraz – dzięki łagodzeniu przez nią bólu stawów – na mobilność.  Astaksantyna jako najsilniejszy oksydant w naturze sprawdza się jako suplement diety w profilaktyce nowotworów, cukrzycy, chorób serca, układu krążenia i problemów ze wzrokiem.

Astaksantyna na wzrok i skórę 

Kliniki okulistyczne na całym świecie finansują badania nad tym związkiem, dostrzegając potencjał astaksantyny w zakresie leczenia chorób oczu.

Wykazano, że przyjmowanie astaksantyny (6 mg na dzień, w okresie 4 tygodni), powoduje lepsze krążenie krwi w naczyniach włosowatych w siatkówce oraz poprawia  przewodzenie nerwowe. To wskazuje, że astaksantyna w profilaktyce zwyrodnienia plamki żółtej i zaćmy może być niezwykle cenna. Ten naturalny barwnik wpływa również spadek podrażnienia oczu.

Kosmetolodzy ze względu na silne właściwości przeciwutleniające przypisują astaksantynie ograniczanie i częściowe cofanie procesu starzenia się skóry. Obecność tego wyjątkowego antyutleniacza w codziennej diecie procentuje redukcją zmarszczek, nawilżeniem i elastycznością skóry, poprawą kolorytu cery i jej rozświetleniem.

Astaksantyna na straży zdrowia:

  • zapobiega i leczy choroby oczu
  • wspomaga odporność
  • poprawia działanie układu sercowo-naczyniowego
  • stabilizuje poziom cukru we krwi
  • chroni mózg
  • zmniejsza ryzyko nowotworów
  • zapobiega oparzeniom słonecznym

Obecnie jednym z najlepszych sposobów, by uzyskać naturalną astaksantynę jest suplementacja.

Dlaczego? Ponieważ, prawdziwy nie barwiony sztuczną astaksantyną i nie zawierający metali ciężkich – dziki łosoś pacyficzny czyli najodpowiedniejszy jest po pierwsze trudno dostępny, a po drugie bardzo drogi. Ponadto spożywanie łososi, ze względu na zawartość metali ciężkich w rybach może być niebezpieczne dla zdrowia.

Suplementy diety z astaksantyną są wysokiej jakości produktami naturalnymi o niestwierdzonych przeciwwskazaniach do przyjmowania. Jego systematycznie dawkowanie w wartościowy sposób uzupełni nie zawsze odpowiednio zbilansowaną codzienną dietę i poprawi samopoczucie.

Decydując się suplementację tego jakże wyjątkowego karotenoidu warto zwrócić uwagę, by zawierał on wysokiej jakości olej z kryla, będący źródłem naturalnej astaksantyny.