Mało kto wie, że przyjmowanie astaksantyny w dawce 4mg dziennie chroni przed napromieniowaniem w czasie badania tomograficznego, a największe stężenie zbawiennych kwasów tłuszczowych w całym organizmie człowieka występuje w siatkówce oka. Dlatego astaksantyna działa ochronnie na plamkę żółtą. To jednak nie wszystkie właściwości, tego niezwykłego związku z grupy naturalnych barwników tzw. karotenoidów.
Spis treści
Charakterystyczny kolor
Powstaje najczęściej w algach Haematoccous pluvialis, którymi z kolei żywi się kryl i m.in. łososie. Istnieją więc dwa źródła naturalnej astaksantyny: mikroalgi i zwierzęta, które je spożywają.
Ten czerwony barwnik uznaje się współcześnie za najsilniejszy przeciwutleniacz, który poprawia witalność organizmu, wzmacnia odporność i skutecznie opóźnia proces starzenia się skóry.
Naukowcy uznali wręcz astaksantynę za najsilniejszy antyoksydant w przyrodzie, a co ważne związek istniejący w naturze, bez sztucznej czy chemicznej ingerencji.
To z powodu zawartości w swoich organizmach astaksantyny, związku z grupy karotenoidów, homary, kryle, kraby, łososie i krewetki mają charakterystyczne różowe zabarwienie.
Popularny na naszych stołach łosoś astaksantynie zawdzięcza jednak nie tylko swoją piękną barwę, ale przede wszystkim wyjątkową energię i imponującą siłę. To co najwartościowsze dla nas w mięsie łososia również należy przypisać zawartości astaksantyny, która jako antyoksydant działa nawet 10 – krotnie skuteczniej niż witaminy C i E.
Pod mikroskopem od 80 lat
Wyjątkowe właściwości astaksantyny sprawiają, że naukowcy z klinik uniwersyteckich w USA, Japonii, Szwecji i Norwegii wciąż prowadzą badania nad zastosowaniem w medycynie i kosmetologii tego związku, mimo że został on odkryty już w latach 40. ubiegłego wieku.
Najważniejszą cechą astaksantyny jest zdolność przenikania bariery krew-mózg, co bezpośrednio wpływa na ochronę centralnego układu nerwowego. Kiedy się starzejemy ta cecha nabiera coraz większego znaczenia, zwłaszcza w walce z wolnymi rodnikami. Niektóre badania prowadzone w krajach azjatyckich dowodzą, że wzbogacanie diety o astaksantynę może nawet zapobiegać demencji starczej.
Badania naukowe potwierdzają korzystny wpływ astaksantyny na odporność organizmu, jego witalność, wytrzymałość oraz – dzięki łagodzeniu przez nią bólu stawów – na mobilność. Astaksantyna jako najsilniejszy oksydant w naturze sprawdza się jako suplement diety w profilaktyce nowotworów, cukrzycy, chorób serca, układu krążenia i problemów ze wzrokiem.
Astaksantyna na wzrok i skórę
Kliniki okulistyczne na całym świecie finansują badania nad tym związkiem, dostrzegając potencjał astaksantyny w zakresie leczenia chorób oczu.
Wykazano, że przyjmowanie astaksantyny (6 mg na dzień, w okresie 4 tygodni), powoduje lepsze krążenie krwi w naczyniach włosowatych w siatkówce oraz poprawia przewodzenie nerwowe. To wskazuje, że astaksantyna w profilaktyce zwyrodnienia plamki żółtej i zaćmy może być niezwykle cenna. Ten naturalny barwnik wpływa również spadek podrażnienia oczu.
Kosmetolodzy ze względu na silne właściwości przeciwutleniające przypisują astaksantynie ograniczanie i częściowe cofanie procesu starzenia się skóry. Obecność tego wyjątkowego antyutleniacza w codziennej diecie procentuje redukcją zmarszczek, nawilżeniem i elastycznością skóry, poprawą kolorytu cery i jej rozświetleniem.
Astaksantyna na straży zdrowia:
- zapobiega i leczy choroby oczu
- wspomaga odporność
- poprawia działanie układu sercowo-naczyniowego
- stabilizuje poziom cukru we krwi
- chroni mózg
- zmniejsza ryzyko nowotworów
- zapobiega oparzeniom słonecznym
Obecnie jednym z najlepszych sposobów, by uzyskać naturalną astaksantynę jest suplementacja.
Dlaczego? Ponieważ, prawdziwy nie barwiony sztuczną astaksantyną i nie zawierający metali ciężkich – dziki łosoś pacyficzny czyli najodpowiedniejszy jest po pierwsze trudno dostępny, a po drugie bardzo drogi. Ponadto spożywanie łososi, ze względu na zawartość metali ciężkich w rybach może być niebezpieczne dla zdrowia.
Suplementy diety z astaksantyną są wysokiej jakości produktami naturalnymi o niestwierdzonych przeciwwskazaniach do przyjmowania. Jego systematycznie dawkowanie w wartościowy sposób uzupełni nie zawsze odpowiednio zbilansowaną codzienną dietę i poprawi samopoczucie.
Decydując się suplementację tego jakże wyjątkowego karotenoidu warto zwrócić uwagę, by zawierał on wysokiej jakości olej z kryla, będący źródłem naturalnej astaksantyny.