Moringa olejodajna – pochodzenie i występowanie

Moringa olejodajna, z łac. Moringa oleifera to wyjątkowy gatunek drzewa tropikalnego wywodzącego się z rodziny drzew moringowatych. Jej naturalne występowanie to tereny Indii, Pakistanu, Azji, Afryki i Ameryki Północnej. Jego cechą charakterystyczną jest wysoka odporność na suszę. Od zarania dziejów moringa była wykorzystywana w celach leczniczych. Zarówno w formie suszu do zaparzania jak i oleju do smarowania chorobowo zmienionych miejsc na skórze. Moringa jest rośliną znaną praktycznie na całym świecie. Ten wyjątkowo łatwy do uprawy gatunek rośliny tropikalnej, pochodzący z gór Himalajów i części Indii i Afryki, jest przepełniony ponad 90 związkami o chroniącym organizm działaniu, w tym izotiocyjanianami, flawonoidami i kwasami fenolowymi. Dzięki wspomaganiu ludzi w walce z różnymi chorobami zyskała miano „cudownej rośliny” i została spopularyzowana w krajach cywilizowanych – w formie kapsułek, oleju lub herbaty do zaparzania.

Działanie zdrowotne

Udowodnione działanie moringi odnosi się do zwalczania takich chorób jak, między innymi:

  • przewlekłe bóle głowy
  • problemy z sercem, w tym problemy z nadciśnieniem tętniczym
  • kamienie nerkowe
  • zatrzymanie płynów
  • zaburzenia tarczycy
  • infekcje bakteryjne, grzybicze, wirusowe i pasożytnicze
  • cukrzyca

Moringa jest doskonałym źródłem białka, witaminy A, potasu, wapnia i witaminy C.  Zawiera również mieszankę niezbędnych aminokwasów, składników odżywczych – karotenoidów, przeciwutleniaczy (kwercetyna) i naturalnych związków przeciwbakteryjnych, które działają w taki sam sposób jak wiele farmakologicznych leków przeciwzapalnych. Moringa olejodajna jest również niezwykle silnym antyoksydantem. Eliminuje skutki stresu oksydacyjnego i zapobiega przedwczesnemu starzeniu się organizmu. Bogactwo witaminy C, beta – karotenu i kwasu chlorogenowego wpływa na zmniejszenie ryzyka zachorowania na poważne choroby takie jak – nowotwór, cukrzyca, problemy z widzeniem i nadciśnienie. Przy regularnej suplementacji moringą olejodajną, wiele osób chorych na cukrzyce może zauważyć lepszą kontrolę glikemii na czczo i dodatni wzrost stężenia hemoglobiny. Moringa zawiera rodzaj kwasu zwanego kwasem chlorogenowym, który pomaga kontrolować poziom cukru we krwi i umożliwia komórkom wchłanianie lub uwalnianie glukozy (cukru) w razie potrzeby.Poza kwasem chlorogenowym związki zwane izotiocyjanianami obecne w morindze olejodajnej mają również wpływ na naturalną ochronę przed cukrzycą.

Przeciwwskazania

Suplementacja moringi, czy to w formie tabletek, czy też w formie naparu, wydaje się być bardzo dobrze tolerowana przez ludzki organizm i mało prawdopodobne, aby wywoływała skutki uboczne. Liście, owoce, olej i nasiona są spożywane od tysięcy lat i nie wywołują niepożądanych działań. Ważne jest jednak aby wybrać najlepszej jakości, czysty suplement bez zbędnych chemicznych dodatków, które mogą wchodzić w interakcje. Dobrej jakości produkty można zaleźć w ofercie sklepu na tej stronie: https://www.sklepzycia.pl/moringa . Zawsze należy przestrzegać zaleceń producenta odnośnie dawkowania. Kobiety w ciąży, nie powinny stosować moringi olejodajnej, ponieważ jej przyjmowanie może doprowadzić do skurczów macicy. Przed suplementacją warto skorzystać z porady lekarza. Nie ma również jednoznacznych badań co do przenikania morningi do mleka matki i jej wpływu na organizm dziecka.

Moringa w kuchni

Sproszkowane liście moringi  (https://www.sklepzycia.pl/pl/p/Bio-Liscie-Moringa-w-proszku-250g-Hanoju/1265) są używane do parzenia specjalnego naparu – herbaty, która uwalnia ich specjalne związki chemiczne o właściwościach bardzo podobnych do zielonej herbaty. Oprócz cennych liści, strąki drzewa moringa zawierają również nasiona, które zawierają leczniczy rodzaj oleju. Olej z nasion moringi może być używany do gotowania. Najlepiej smakuje dodany do potraw, koktajli i sałatek (jako dressing). Ciekawostką jest również to, że nasiona drzewa mają właściwości oczyszczające wodę. Dzięki temu, zanieczyszczona woda może stać się bardziej zdatna do picia.

Moringa olejodajna suplemetacja

Moringa olejodajna może być wykorzystywana na wiele różnych sposobów – w formie proszku do zaparzania, suplementu w kapsułkach, toniku do picia i w formie oleju. Tak naprawdę nie ma konkretnej  zalecanej ani wymaganej dawki moringi, ponieważ jest to tylko ziołowy suplement, a nie niezbędny składnik odżywczy. Warto jednak sugerować się wskazówkami producenta, umieszczonymi zazwyczaj na odwrocie opakowania. Najoptymalniejszy efekt można uzyskać stosując suplement przez co najmniej 2 tygodnie.

Moringa olejodajna to prawdziwa cudowna roślina o niesłychanych właściwościach prozdrowotnych. Wpływa dobroczynnie na praktycznie cały organizm. Jej główne zalety obejmują dostarczanie do organizmu solidnych dawek przeciwutleniaczy i związków przeciwzapalnych. Pomaga w walce z cukrzycą i chroni zdrowie mózgu. Jest również znanym afrodyzjakiem. Chyba nie ma osoby, która nie znalazłaby określonej użyteczności moringi – działa holistycznie.