Owoce bogate w witaminę C

O witaminie C mówi się dużo. I słusznie! To jedna z najważniejszych witamin, jakie dostarczamy organizmowi. Tak ważny dla wielu procesów zachodzących w naszym organizmie kwas l-askorbinowy przyjmujemy często w niewielkiej ilości lub jedynie przez suplementacje tabletkami. Spróbujmy to zmienić i zaoferować swojemu ciału dużą dawkę naturalnej witaminy C prosto z owoców. Możesz być zaskoczony, jak wiele tej witaminy mają nawet najbardziej dostępne produkty.

Po co nam witamina C?

Zanim przejdziemy do owoców pełnych witaminy C, warto przypomnieć sobie po co nam ona w organizmie. Tradycyjnie nadal wiąże się ją z układem odpornościowym. Witamina C wzmacnia organizm, pozwalając unikać zachorowań lub ułatwiając powrót do zdrowia, kiedy dojdzie do zachorowania. Sprzyja również w utrzymaniu zdrowia układu nerwowego, narażonego obecnie na liczne niedogodności związane ze stresem i tempem życia, a jednocześnie zmniejsza pojawiające się często uczucie zmęczenia. Wraz z witaminą A i witaminą E jest zwana witaminą młodości, ponieważ jej odpowiednia ilość w organizmie wpływa pozytywnie na urodę. Jest silnym antyoksydantem, który chroni komórki przed wolnymi rodnikami oraz stresem oksydacyjnym. Odgrywa ważną rolę w produkcji kolagenu. Chociażby dlatego, warto dbać o dostarczanie witaminy C organizmowi, ponieważ z wiekiem ilość wytwarzanego kolagenu znacząco się zmniejsza. Dzięki jego wystarczającej ilości skóra zachowuje elastyczność, natomiast dzięki witaminie C skóra wygląda zdrowo, podobnie jak zdrowe są stawy, zęby oraz naczynia krwionośne.

Dzika róża z witaminą C

Owoce dzikiej róży

Nie każdemu odpowiada smak dzikiej róży, lecz nie da się ukryć, że jest to owoc z ogromną dawką witaminy C. Podaje się, że jedna garść owocu zawiera jej tyle samo, ile 33 cytryny. Jest ogólnie dostępna, rośnie dziko w ogrodach, na łąkach, przy drogach i chodnikach. Zbierać owoce dzikiej róży należy z krzewów oddalonych od dróg szybkiego ruchu, przy których mogłyby przeniknąć do nich metale ciężkie.

Przetwory z dzikiej róży

Samo wykorzystanie dzikiej róży może być bardzo różnorodne, bowiem może stanowić podstawę dżemów, marmolad, dodatków do mięsa, jak również nalewek i naparów do picia. Można suszyć ją samodzielnie w domu, w temperaturze poniżej 40 st. Celsjusza przez krótki czas. Poza witaminą C zawiera także witaminy z grupy B, witaminy A, E, K, P.

Grejpfrut z witaminą C

Grejpfrut

Kwaśny smak grejpfrutów potrafi zniechęcić do ich jedzenia. Jednak warto się przemóc, ponieważ w grejpfrucie kryje się bogactwo witaminy C. Jest łatwo przyswajalna, wspiera odporność, a dodatkowo znajduje się w owocu, który odkwasza organizm. To rzadka cecha wśród owoców, lecz wspierająca doskonale układ odpornościowy, zwłaszcza w czasie przeziębienia.

Spożywanie grejpfrutów

Grejpfruty – czerwone lub białe – można jeść na surowo, z odrobiną cukru trzcinowego dla poprawy smaku albo jako sok wypijać 1 szklankę dziennie. Taki sok popijany rano, nie tylko dostarcza witaminy C, ale pomaga w zrzuceniu wagi.

Rokitnik z witaminą C

Owoce rokitnika bogate w witaminę C

Owoce rokitnika, który wydaje się przeciętną rośliną z rodziny oliwkowatych to kolejna skarbnica witaminy C. Dopiero od niedawna rokitnik jest chętniej wybierany jako element codziennej diety. Spożywany jest w formie dżemów, marmolad, soków do herbaty i samych naparów z innymi, ziołowymi dodatkami. Zwiększa to ilość witaminy C w organizmie i pozwala skorzystać z licznych właściwości witaminy. Rokitnik rośnie w Europie i Azji, szczególnie na terenach przybrzeżnych. W Polsce można spotkać go głównie nad Bałtykiem oraz w ogrodach jako roślinę ozdobną. Zamiast pozwolić owocom przegnić, lepiej zebrać je i zamienić w zdrowy dżem na kanapki. Ilość witaminy C w owocach rokitnika jest dużo większa, niż w cytrynie.

Czarna porzeczka z witaminą C

Owoce czarnej porzeczki, bogate w witaminę c

Często nie docenia się, że czarna porzeczka to zaskakujące źródło witamin, w tym właśnie witaminy C. Idealna do dżemów i konfitur, doskonała do nalewek. W nalewkach stanowi jeden ze smaczniejszych sposobów na tradycyjne dostarczanie witaminy C. Jeżeli połączy się ją z czarnym bzem, wówczas zyskuje się naturalny lek na przeziębienie lub lek wspierający odporność podczas zachorowania. W jednej garści czarnych porzeczek, czyli w mniej więcej 40. g jest tyle samo cennej witaminy, ile w soku z 3 cytryn. Istnieją więc całkiem smaczne smaczniejsze sposoby na dostarczanie naturalnej witaminy c, np. w postaci konfitury z czarnych porzeczek, która doskonale pasuje do herbaty.

Śliwka kakadu z witaminą C

Śliwka kakadu jest bogata w witaminę c


źródło: https://australianseed.com/shop/item/terminalia-ferdinandiana, dostęp 01.02.18

Coraz więcej owoców egzotycznych pojawia się w sklepach i warto wiedzieć, które spośród nich są pełne witaminy C. Bardzo duże ilości witaminy C – od 1000 do 5300 mg – znajduje się śliwce kakadu, czyli żółto-zielonym owocu o długości maksymalnie 2 cm, pochodzącym z Australii. Jeżeli zauważysz śliwki kakadu w sklepie, kup je koniecznie. Znajdująca się w nich witamina C spełni zapotrzebowanie organizmu nawet ponad dzienną dawkę. Śliwka jest jednym z podstawowych elementów diety Aborygenów, którzy dzięki niej zachowują zdrowie i mają wysoką odporność.

Zawartość witaminy C: ok. 2,700 mg / 100g

Camu Camu z witaminą C

Camu Camu - owoc bogaty w witaminę C

Camu Camu są owocami Myrciaria dubia. To drzewa rosnące Amazońskiej puszczy, na terenach Peru i Brazylii. Te niewielkie czerwone owoce są wyjątkowo bogate w witaminę C. Według wielu źródeł, camu camu zawiera do 56 razy więcej witaminy C niż cytryna i 60 razy więcej witaminy C niż pomarańcza. Najczęściej Camu Camu służą do wytwarzania soków. Ze względu na swoje właściwości podnoszące odporność organizmu stosowane są w czasie przeziębień czy grypy. Zawarty w owocach camu camu kwas elagowy zdecydowanie zwiększa ich antyoksydacyjny potencjał. Najbardziej dostępną formą jest proszek z owoców bądź kapsułki. Warto przyjrzeć się lepiej tym owocom gdyż zawierają także cenne bioflawonoidy wzmacniające przyswajalność witaminy c.

Acerola ( Wiśnia z Barbados) z witaminą C

Acerola jest owocem bogatym w witaminę C

Acerola została w ostatnich latach ochrzczona najlepszą naturalną witaminą c. Trzeba przyznać, że bardzo słusznie ponieważ obok Camu camu ma największą zawartość tej witaminy spośród owoców. 100 g świeżych owoców przypominających wiśnie, zapewnia prawie 1700 mg witaminy c – czyli około 1864% zalecanego dziennego spożycia. Połączenie witaminy C i związków fitochemicznych zawartych w wiśni z Barbados pomaga skutecznie pozbyć się szkodliwych wolnych rodników, a tym samym zwiększa odporność i opóźnia procesy starzenia. Dodatkowo badania naukowe wskazują, że kwas chlorogenowy zawarty w Aceroli może pomóc obniżyć poziom cukru we krwi i kontrolować poziom glukozy we krwi w cukrzycy typu II. Jagody zawierają również niewielką ilość ważnych witamin z grupy B jak: niacyna, kwas foliowy i kwas pantotenowy. Na koniec warto dodać, że ta niezwykła jagódka ma bardzo mało kalorii. W 100 g naliczymy ich zaledwie 32.