Detoks organizmu to proces niezbędny i wcale nie tak skomplikowany, jak mogłoby się wydawać. Organizm sam, codziennie oczyszcza się, jednak jeśli toksyn i innych zbędnych mu elementów jest za dużo może nie poradzić sobie bez pomocy. Wsparciem może być jadłospis oczyszczający, rozsądny i dobry dla zdrowia.
Spis treści
Podstawowa zasada detoksykacji
Wiele osób błędnie rozumie oczyszczanie organizmu jako konieczność rezygnacji z jak największej liczby produktów spożywczych. Woda, owoce, warzywa to jedyne, co bywa dopuszczalne według niektórych. Jest to błąd, który może kosztować zdrowie i wyniszczyć organizm. Menu mogące oczyścić, jak również pomóc w utrzymaniu sylwetki może, a nawet powinno być różnorodne, dostarczające wszystkich składników odżywczych. Poza owocami i warzywami mogą znaleźć się w nim: woda, rośliny strączkowe, popcorn bez dodatków, jogurt naturalny, przyprawy (np. kurkuma, imbir, papryka) i świeże zioła, produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe. Jeśli czujesz, że samodzielnie nie umiesz skomponować odpowiedniego jadłospisu śpieszymy z pomocą. Każdej propozycji przyświeca hasło: oczyszczamy, a nie głodzimy.
Menu detoksykacyjne, propozycja pierwsza
Śniadanie oczyszczające powinno być sycące, dające energię i zdrowe. Nasze propozycje to przede wszystkim:
- owsianka bananowa. Płatki owsiane powinny być przygotowane na wodzie, ale dla smaku oblane jogurtem naturalnym 0% tłuszczu i doprawione bananami oraz miodem. Opcjonalnie można dodać 1 łyżeczkę rodzynek;
- sałatka owocowa, zwłaszcza gdy jest sezon na świeże owoce, można do niej dodać jogurt naturalny oraz posypać płatkami owsianymi;
- koktajl owocowy lub warzywny to propozycja dla osób, które lubią lekkie śniadania. Wybrane owoce lub warzywa pokroić na kawałki i zmiksować do konsystencji płynu. W przypadku owoców należy dodać jeszcze jogurt, odrobinę miodu, w przypadku warzyw wodę i płatki owsiane.
Obiady w diecie detoksykacyjnej nie muszą być ani nudne, ani mało sycące. Wręcz przeciwnie, mogą być ciekawsze, niż w standardowym sposobie odżywiania:
- łosoś pieczony z ziemniakami w mundurkach to lekki i pożywny posiłek, dodatkowo ryba dostarcza cennych kwasów omega-3. Łososia należy upiec w folii, ziemniaki w mundurkach, a dodatkowe warzywa na parze, łatwo i zdrowo;
- makaron z tuńczykiem i krewetkami to kolejna prosta, rybna propozycja. Krewetki można delikatnie podsmażyć na oliwie z oliwek dodając warzywa: paprykę, cukinię, cebulę (wedle uznania), makaron ugotować al dente (bez soli) i wymieszać z pozostałymi składnikami, na końcu dodając tuńczyka;
- ryż w sosie słodko kwaśnym stanowi znany i pasujący do diety oczyszczającej posiłek. Ryż, najlepiej brązowy podawać z przygotowanym przez siebie sosem z cebuli, papryki, grzybów, ananasem z puszki, doprawionym przecierem pomidorowym i słodką papryką.
Podwieczorek oraz kolacja muszą być lekkie i nie obciążające żołądka. Zamiast popołudniowej kawy najlepiej wypić zieloną lub czerwoną herbatę, przegryzając dowolnym owocem, z kolei na kolację polecany jest jogurt z owsianką, koktajl owocowy, sałatka warzywna bez majonezu, za to z dużą ilością ziół i odrobiną oliwy z oliwek.
Menu detoksykacyjne, propozycja druga
Jeśli chcesz mieć więcej możliwości kompozycyjnych w posiłkach możesz skorzystać z innego menu oczyszczającego. Na śniadanie można wybrać:
- kanapki z pełnoziarnistego chleba z pastą z awokado i jajkiem na twardo. Z jajek nie należy rezygnować, gdyż zawierają mnóstwo niezbędnego białka. Awokado natomiast jest bombą witaminową do codziennego spożywania. Wystarczy zielony miąższ wydobyć z pestki, zmieszać z pieprzem, solą, odrobiną kurkumy i smarować pastą kanapki;
- smoothie owocowe to pyszny posiłek na dobry dzień. Jest gęstszy, niż koktajl i poza owocami dodaje się do niego jogurt naturalny, płatki owsiane, można wybrane przyprawy dla poprawy rezultatów. Dobrze sprawdzi się cynamon i imbir.
Przekąski pomiędzy śniadaniem a obiadem powinny być lekkie i zdrowe. Mogą to być pojedyncze sztuki owoców, jogurt, ciastko pełnoziarniste bez cukru, ewentualnie z miodem, ½ szklanki owoców suszonych, pomagających w przemianie materii. Z kolei na obiad najlepiej wybrać:
- zupę jarzynową na kostce rosołowej lub skrzydełkach, ugotowane mięso jest chude i zdrowe, nie zaszkodzi oczyszczaniu. Zupa, zwłaszcza gęsta stanowi sycące, rozgrzewające danie. Warto ją dobrze doprawić ziołami, pieprzem, odrobiną soli i kurkumą, ale pamiętać że śmietana jest w diecie detoksykacyjnej zakazana;
- pierś z kurczaka gotowana z warzywami, można zastąpić pierś ryba, ważne jest aby było to mięso gotowane na parze. Nie tuczy, nie szkodzi, a dobrze smakuje. Najlepiej natrzeć je ziołami i gotować. Dodatkiem mogą być warzywa na parze lub sałatka z rukoli, pomidorów i słonecznika z oliwą z oliwek.
Z kolei kolacja nie powinna obciążać żołądka. Należy ją jednak jadać, nawet jeśli jest niewielka, gdyż głód nie jest najlepszy przy oczyszczaniu, może sprawić, że będziesz chciał jeść więcej. Przykładową kolacją może być:
- 1 jajko na miękko z kanapką z chleba pełnoziarnistego z pastą z awokado lub z suszonych pomidorów;
- jajecznica z 1 jajka z chudą szynką drobiową;
- płatki owsiane na wodzie z miodem, orzechami i 1 łyżeczką rozgrzewającego cynamonu.
Menu detoksykacyjne, propozycja trzecia
Kolejne menu detoksykacyjne to kolejne propozycje zdrowych posiłków na cały dzień. Można je zmieniać i komponować wedle własnego uznania, z ulubionych składników, pamiętając o produktach podstawowych dla oczyszczania.
W trzecim menu proponujemy na śniadanie:
- surówkę warzywną z ogórków kiszonych bez skórki, pomidorów, cebuli czerwonej, a do picia herbatę ziołową lub sok marchewkowo-jabłkowy;
- surówkę z kapusty pekińskiej, rzodkiewki i pomidorków koktajlowych z pełnoziarnistą grzanką.
Na drugie śniadanie standardowo można zjeść wybrany owoc, np. jabłko albo wypić zielony koktajl lub sok warzywny, owocowy jednodniowy.
Obiad powinien być bardziej sycący, dlatego czy to w domu, czy w pracy warto zjeść jeden z pysznych posiłków:
- zupa krem z zielonych lub czerwonych warzyw, z pestkami dyni lub grzankami pełnoziarnistymi, surówka z pora i marchewki;
- papryka faszerowana warzywami, zapiekana (bez żółtego sera) z surówką z marchewki.
Podwieczorek może składać się z owoców, koktajlu owocowego, jednej kromki chleba pełnoziarnistego z miodem. Natomiast na kolację proponujemy:
- surówkę z rukoli z pestkami słonecznika i kawałkami chudego białego sera;
- surówkę z marchewki i jabłka z orzechami włoskimi;
- 1 szklankę bulionu z chudego mięsa lub warzywnego, bądź czystego barszczu oraz tost z pieczywa ciemnego.