Każdy z nas do prawidłowego rozwoju potrzebuje szeregu witamin, minerałów i składników odżywczych. Tylko dzięki niej organizm może w pełni się rozwijać, mogą w nim zachodzić niezbędne dla życia i zdrowia procesy. Odpowiednia ilość witamin i minerałów zapewnia dobre zdrowie, urodę i samopoczucie. Każda składnik w organizmie pełni określone funkcje, dlatego należy zadbać o jego prawidłowy poziom. Najlepiej, aby witaminy i minerały dostarczane były z pożywaniem, ale nie zawsze jest to możliwe. Czasami można wspierać się suplementami, które w okresie większego zapotrzebowania pomogą uzupełnić braki występujące w organizmie.
Spis treści
Witamina B5 czyli kwas pantotenowy
Witamina B5, czyli inaczej kwas pantotenowy to jeden z ważnych składników, odpowiadających za regulacje białek i tłuszczy w organizmie. Witamina B5 należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. Witamina B5 to mieszanina kwasu pantotenowego, panteiny, pantenolu. Jej aktywną częścią jest koenzym A, który bierze udział w wielu procesach zachodzących w organizmie, jest skuteczny w dbaniu o piękną cerę i włosy. Witaminę najlepiej dostarczać w postaci jak najmniej przetworzonej żywności, ponieważ jest bardzo wrażliwa i w czasie przetwarzania i obróbki żywności może dochodzić o 80% strat kwasu pantotenowego. Kwas pantotenowy ulega również zniszczeniu pod wpływem promieni słonecznych..
Witamina B5 – właściwości
Kwas pantotenowy pełni ważne funkcje w organizmie. Dba zarówno o zdrowie, jak i urodę, dlatego należy pilnować, aby jego poziom był na odpowiednim poziomie. Witamina B5 jest często wykorzystywana w kosmetyce, jest składnikiem kremów i środków do pielęgnacji skóry i włosów. Główne właściwości witaminy B5 to:
- Chroni serce przed chorobą niedokrwienną,
- Obniża stężenie cholesterolu we krwi,
- Wspomaga funkcjonowanie układu immunologicznego,
- Uczestniczy w syntezie hormonów steroidowych takich jak kortyzol, testosteron, estradiol, progesteron,
- Pomaga przekształcać pożywienie w energię,
- Wspiera wytwarzanie czerwonych krwinek i hormonów,
- Zapobiega infekcjom wirusowym i bakteryjnym,
- Bierze udział w regeneracji skóry i błon śluzowych,
- Poprawia stan skóry,
- Przeciwdziała tworzeniu się zmarszczek,
- Przyśpiesza gojenie się ran,
- Wspomaga proces pigmentacji włosów, zapobiega siwieniu,
- Nawilża, uelastycznia i ujędrnia skórę,
- Poprawia stan włosów itp.
Objawy niedoboru witaminy B5
Niedobory witaminy B5 mogą występować u ludzi w każdym wieku. Mogą być związane ze zła dietą, , wiekiem, przyjmowaniem niektórych leków, m.in. środków antykoncepcyjnych,. Mogą występować u osób cierpiących na zaburzenia układu pokarmowego.
Objawy niedoboru kwasu pantotenowego mogą być różne, najczęściej można zaobserwować:
- Problemy z układem nerwowym, tj. ciągłe zmęczenie, brak energii, stany depresyjne, drażliwość, zaburzenia apetytu itp.
- Omdlenia,
- Zaburzenia ze strony układu pokarmowego, np. wzdęcia, nudności, niestrawność, biegunka,
- Zaburzenia układu odpornościowego, częste infekcje,
- Zaburzenia funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego,
- Długie gojenie się ran,
- Skurcze mięśni,
- Bóle mięśni i stawów, sztywność,
- Zmiany na skórze, trądzik, wypryski, łuszczenie się skóry,
- Zaburzenia pigmentacji, odbarwienia skóry,
- Wypadanie włosów,
- Pękanie kącików ust,
Pojawienie się niepokojących sygnałów, powinno być skonsultowane z lekarzem. Warto wykonać badanie krwi, które pomoże określić poziom witamy B5 w organizmie. Przedawkowanie witaminy B5 jest bardzo trudne, ponieważ jest ona wydalana wraz z moczem. Jednorazowe przyjęcie zbyt dużej dawki w postaci tabletek może spowodować biegunkę i chwilowe zaburzenia układu trawiennego.
Witamina B5 – występowanie
Witaminy najlepiej przyjmować w postaci naturalnej, w której są najlepiej przyswajalne przez organizm. Witamina B5 występuje w produktach spożywczych, głównie pochodzenia zwierzęcego oraz w pełnoziarnistych produktach zbożowych. Najbogatsze w kwas pantotenowy są:
- Pełnoziarnisty chleb,
- Ser,
- Mleko,
- Jaja,
- Drożdże piwne,
- Wątroba,
- Ryby,
- Mięso kurczaka,
- Warzywa, np. ziemniaki, brokuły,
- Rośliny strączkowe,
- Owoce, głównie banany, melony, pomarańcze,
- Soja,
- Orzechy,
- Pestki słonecznika.
Zapotrzebowanie na witaminę B5 jest zróżnicowane, zależy od wielu czynników, m.in. wieku i płci. Zapotrzebowanie na witaminę B5 rośnie z wiekiem, zwiększa się również w okresie ciąży i karmienia piersią oraz w czasie intensywnego uprawnia sportu. Niemowlęta potrzebują ok. 1,7-1,8 mg, małe dzieci do 6 r.ż. ok. 2-4 mg, młodzież od 4 do 5 mg, a dorośli miedzy 5 a 7 mg.
Witamina B5 – naturalna suplementacja
Witamina B5 występuje w wielu produktach, dlatego dość łatwo można zadbać o jej prawidłowy poziom. Łatwo ją jednak zniszczyć, ponieważ duży procent ulega redukcji w trakcie obróbki termicznej. Braki kwasu pantotenowego może wystąpić u osób niedożywionych, stosujących rygorystyczne diety, eliminujących większość produktów spożywczych np. anorektyków. . W przypadku zauważania niedoborów można zastosować suplementy diety, dostępne bez recepty. Witamina B5 nie jest magazynowa przez organizm, musi być dostarczona codziennie. Suplementy z kwasem pantotenowym mogą być bardzo pomocne, nie mogą być jednak podstawą dostarczania witaminy do organizmu.
Witamina B5 w tabletkach
Warto wybrać suplementy sprawdzonych i wiarygodnych firm, których produkty są łatwo wchłaniane oraz nie zawierają szkodliwych dodatków – https://www.sklepzycia.pl/kwas-pantotenowy-witamina-b5. Należy pamiętać, aby nie przekraczać zalecanych dawek i stosować się do zaleceń producenta.
Zadbaj o odpowiedni poziom witaminy b5
Witamina B5 jest niezbędna do zdrowia i życia, dlatego należy postarać się, aby jej poziom był optymalny, dopasowany do indywidualnego zapotrzebowania na ten składnik. Braki kwasu pantotenowego da się szybko zauważyć w postaci złego samopoczucia oraz złego stanu włosów i cery. Na szczęście niedobry można szybko uzupełnić, zmieniając dietę, spożywając zdrowe produkty bogate w ten składnik. Można również zastosować suplementację, ale trzeba pamiętać, że nie może być ona substytutem zróżnicowanej diety. Najważniejszy jest zdrowy tryb życia i spożywanie dobrze skomponowanych posiłków, bogatych w wartościowe pokarmy.