Witamina K2 MK7 – niezwykła siostra witaminy K

Witamina K2 MK7 – niezwykła młodsza siostra witaminy K. Jej właściwości i działanie. Wśród licznych witamin, które muszą być dostarczane do organizmu witamina K bywa zapomniana. Mowa o niej głównie wtedy, kiedy wspomina się o krzepliwości krwi, którą witamina wspiera. Jednak bez niej niemożliwe byłyby niektóre procesy, zachodzące w ciele, zwłaszcza związane z układem kostnym. Niestety, zwykła witamina K szybko się ulatnia. W takiej sytuacji potrzebna jest jej skuteczniejsza siostra.

Wśród licznych witamin, które muszą być dostarczane do organizmu witamina K bywa zapomniana. Mowa o niej głównie wtedy, kiedy wspomina się o krzepliwości krwi, którą witamina wspiera. Jednak bez niej niemożliwe byłyby niektóre procesy, zachodzące w ciele, zwłaszcza związane z układem kostnym. Niestety, zwykła witamina K szybko się ulatnia. W takiej sytuacji potrzebna jest jej skuteczniejsza siostra.

Czym jest witamina K2 MK7?

Już w pierwszej połowie XX wieku pierwszy raz podzielono witaminę K, na K1 i K2. Wtedy jeszcze oba jej rodzaje wiązano przede wszystkim z krwawieniem, krzepliwością krwi i wspomaganiem tego procesu.

Z biegiem lat postrzeganie witaminy K zmieniało się i obecnie uważa się ją za kilka związków, które są pochodnymi naftochinionu. Jedną z grup jest właśnie grupa witamin K2, czyli menachinionów. Wśród nich wyjątkową uwagę należy poświęcić grupie MK7, która wyróżnia się na tle innych kilkoma, istotnymi cechami.

Przede wszystkim ma dłuższą trwałość, niż witamina K1, która w pożywieniu znajduje się jedynie 30 minut. W przeciwieństwie do niej witamina K2 MK7 ma trwałość, aż 72 godziny oraz szybko wchłania się do organizmu i wnika do krwi. Przekłada się to na znacznie lepsze efekty zdrowotne, zarówno w leczeniu konkretnych schorzeń, jak i w profilaktyce.

Witamina K2 MK7 otrzymywana jest sztucznie z ekstraktu roślinnego. Powstała substancja jest jednak bezpieczna dla zdrowia i nie powoduje skutków ubocznych. Taki sposób produkcji wynika z faktu, że wyizolowanie witaminy w naturalny sposób jest bardzo kosztowne. 

Jak działa witamina?

Chociaż witamina K jest znana w powszechnej opinii głównie jako sposób na poprawę krzepliwości krwi, w przypadku witaminy K2 byłoby to znaczne uszczuplenie jej działania. Główną zaletą jest wspieranie procesu przyswajania wapnia dostarczanego w pokarmie, poprzez transportowanie go do odpowiednich miejsc. Sprzyja również wchłanianiu witaminy D3, odpowiedzialnej za syntezę wapnia w kościach

By pojąć jednak jak ważną rolę spełnia w organizmie trzeba zrozumieć, że wzmacnianie kości samym wapniem to za mało. Ponieważ kości to nie tylko sam wapń, ale również kilkanaście innych minerałów w tym. m.in. żelazo, magnes, mangan, potas, cynk, fosfor, czy chlor. Musimy mieć świadomość, że wapń nie zawsze trafia tam gdzie byśmy sobie tego życzyli, a za pewne zależy nam na transporcie do kości, a nie np. by osadzał się w tętnicach. To oznacza, że wapnia możemy mieć wystarczającą ilość, ale tak naprawdę istotna jest nie twardość kości, a ich odporność na złamania czyli sprężystość i odporność na pęknięcia.  

Witamina k2

W praktyce ważne więc by przyjmować dobry kolagen i minerały, po to by tworzyć zdrowe kości. Do syntezy kolagenu potrzebujemy też dużo dobrej witaminy C i krzemu. Do tego w tkance kostnej następują ciągłe rozkłady i wymiany nowych komórek. Wbudowywaniem wapnia w kości zajmują się osteoblasty, natomiast osteoklasty zajmują się czymś przeciwnym, czyli oczyszczaniem zużytych komórek. Budowanie kości jest też powiązane z układem hormonalnym i procesami związanymi z insuliną. Idąc dalej odkładanie się wapnia w tętnicach to nadal konsekwencja procesów tworzenia tkanki kostnej. I tutaj dochodzimy do meritum. Czyli jak skierować nadmiar wapnia w pożądane miejsca? Wspominane już  osteoblasty produkują osteokalcynę, która wbudowuje wapń w kości, a pod wpływem witaminy K2 odpowiednio kierunkuje wapń do zębów i kości. Ważny wniosek jest taki, że niedobór K2 powoduje odkładanie się wapnia w miejscach niechcianych.   

Tym samym witamina sprawia, że kości są znacznie mocniejsze. Taki efekt uzyskuje się przestrzegając dawki dziennej, która wynosi 45 mcg. Najlepiej brać ją co najmniej 3 x dziennie po 15 mg. W ten sposób wykorzystamy w pełni jej działanie na nasz organizm.

Najlepsza postać to witamina K2 MK7 przy dziennej dawce 100 mikrogramów.

Na co pomaga witamina K2 MK7?

Witamina K2 MK7 powinna zwrócić uwagę przede wszystkim osób zagrożonych osteoporozą lub już na nią chorujących oraz chcących prawidłowo zadbać o układ krwionośny. Transportowanie wapnia i pomoc w jego wchłanianiu sprawia, że witamina chroni przed odkładaniem się go w tętnicach oraz pomniejszych żyłach. Odkładający się wapń zaburzyłby tzw. światło żyły i prowadził do miażdżycy. To samo dotyczy kości, dzięki wpływowi na przyswajanie wapnia stają się one mocniejsze, mniej podatne na urazy oraz na osteoporozę, którą zagrożone są kobiety w okresie menopauzy oraz osoby starsze.

Ciekawe właściwości K2 MK7

Żeby nie doszło do niedoboru witaminy K trzeba ją suplementować albo dostarczać w pożywieniu. W przypadku witaminy K2 MK7 za pokarm, który zawiera jej najwięcej uznana jest soja oraz japońska potrawa wykonywana na jej bazie, czyli natto. Obecnie jest ono uważane za jeden z najzdrowszych pokarmów na świecie, ze względu na ilość witaminy K i innych składników odżywczych.

natto z ryżem to bardzo popularne danie  w Japonii 

Natto jest daniem przygotowywanym ze sfermentowanej soi, w wielostopniowym procesie fermentacji. Zapewnia mu on zarówno cenną witaminę, jak również charakterystyczny – niezbyt apetyczny zapach – oraz kleistą konsystencję. W Japonii i japońskich restauracjach bywa podawane z ryżem.

Samodzielna produkcja natto we własnym domu jest praktycznie niemożliwa, ze względu na brak odpowiednich składników, ale w sklepach ze zdrową żywnością można zakupić produkt sprowadzony prosto z Kraju Kwitnącej Wiśni.

Czy są badania potwierdzające wpływ witaminy K2 na zdrowie układu krążenia?

Prowadzonych jest ich coraz więcej. Jednak pierwszych potwierdzonych informacji o istotnym wpływie witaminy K2 na zdrowie układu krążenia dostarczyły tzw. „badania rotterdamskie”. Zanotowano w nich redukcję o 50% zwapnienia naczyń krwionośnych i liczby zgonów spowodowanych układem krążenia wśród zdrowych osób starszych, których dieta była bogata w witaminę K2. Kolejne badania prowadzone na zwierzętach i ludziach wykazały, że przyjmowanie witaminy K2 może nie tylko powstrzymywać, ale też cofnąć proces zwapnienia tętnic. Prowadzone w tym celu badania kliniczne, wykazały, że witamina K1 zmniejsza ubytek masy kostnej o 35% w grupie kobiet w wieku menopauzalnym. Natomiast przy zażywaniu witaminy K2 w okresie 3 letnim, okazało się, że witamina K2 całkowicie zapobiega utracie wytrzymałości kości u kobiet w wieku menopauzalnym.

Kluczową rolą Witaminy K2, jest to, że jej niski poziom może doprowadzić do sytuacji, kiedy wapń nie może być wbudowany do kości !!!