Właściwości i zastosowanie spiruliny

Właściwości i zastosowanie spiruliny

Stosowanie różnego rodzaju suplementów diety staje się współcześnie coraz bardziej popularne. Na uwagę konsumentów szczególnie zasługuje spirulina. Co kryje się pod tą tajemniczą nazwą i jakie zastosowanie może mieć ten niezwykle przydatny dla człowieka składnik?

Spirulina – co to jest?

Spirulina to gatunek zielono-niebieskiej algi, która, jak dowodzą przeprowadzone na niej badania, ma rewelacyjny wpływ na zdrowie człowieka. Jej nazwa może kojarzyć się ze spiralą i jest to skojarzenie jak najbardziej słuszne – glon ten nazwano bowiem od jego charakterystycznego, sprężynkowatego kształtu. Spirulina rośnie w alkalicznej wodzie, a hodowana jest w specjalnie dobranych miejscach na całym świecie, między innymi w Azji czy w Afryce. Lokalizacje przeznaczone pod uprawę tej algi muszą odznaczać się czystością i odpowiednimi warunkami klimatycznymi – tylko wtedy można mieć gwarancję, że będzie ona najwyższej jakości.

Spirulina – właściwości zdrowotne

Tym, co sprawia, że w dzisiejszych czasach spirulina staje się coraz częściej stosowana, jest jej doskonały wpływ na ludzki organizm. Stanowi ona bogate źródło istotnych składników odżywczych, które charakteryzują się do tego łatwą przyswajalnością. Należą do nich:

  • węglowodany
  • witaminy (między innymi A, B6, C)
  • minerały (na przykład magnez, fosfor, żelazo, potas)
  • białka
  • fitoskładniki (w tym luteina oraz chlorofil)
  • nienasycone kwasy tłuszczowe

Spirulina dostarcza zatem ludzkiemu organizmowi sporych ilości składników odżywczych, jej korzystny wpływ na zdrowie nie ogranicza się jednak tylko do tego. Alga ta ma też wiele innych zalet.

Zapobieganie chorobom

Regularne stosowanie spiruliny pozwala między innymi na zmniejszenie poziomu cholesterolu, dzięki czemu maleje ryzyko wystąpienia miażdżycy czy zawału serca. Glon ten ma też potwierdzone właściwości obniżające ciśnienie krwi, co pozytywnie wpływa na stan układu krążenia. Spirulina umożliwia również zapobieganie nowotworom, a także udarom mózgu. Jej spożywanie nie tylko poprawia kondycję organizmu i wzmacnia jego odporność, ale też pozwala naprawić szkody, które spowodował w nim stresujący tryb życia czy zła dieta. Stanowi więc znakomity środek do zapobiegania nawet najpoważniejszym schorzeniom.

Łagodzenie dolegliwości

Spirulina jest bardzo dobrym środkiem łagodzącym różnego rodzaju dolegliwości. Do jej potwierdzonych przez naukowców działań należy na przykład obniżanie poziomu glukozy we krwi. Sprawia to, że stan zdrowia osób zmagających się z cukrzycą typu 2 może się znacznie poprawić. Inną zaletą tej algi jest jej korzystny wpływ na zatoki. Ludzie, którzy na co dzień borykają się z alergiami, katarem i zatkanym nosem, dzięki spirulinie mają szansę, aby poczuć się lepiej. Warto zatem regularnie przyjmować ten składnik, gdyż może on znacznie ułatwić życie z chorobą.

Pozytywny wpływ na ciało

Wśród wielu zdrowotnych właściwości spiruliny wymienia się również jej świetny wpływ na ludzki metabolizm. Jej regularne stosowanie, za sprawą obecnych w niej białek, może przyspieszyć przemianę materii, przez co pomaga skutecznie walczyć z nadwagą. Istotne jest też detoksykacyjne działanie tej algi – usuwa ona z organizmu metale ciężkie, takie jak arsen. Zatrucie nim może być niebezpieczne dla zdrowia, dlatego też możliwość pozbycia się go jest niezwykle ważna. Ponadto, spirulina dodaje człowiekowi energii – zwłaszcza, jeśli jest przyjmowana z sokiem z limonki. Takie połączenie rewelacyjnie działa na użytkowników i sprawia, że są oni pełni wigoru.

Jak więc widać, właściwości prozdrowotnych spiruliny jest naprawdę wiele. Nie tylko zapobiega ona mniej lub bardziej poważnym chorobom, ale też łagodzi schorzenia, pozytywnie wpływa na metabolizm, oczyszcza organizm i dodaje energii. Warto więc pokusić się o wypróbowanie jej fantastycznego działania.

Gra w kolory

Od jakiegoś czasu furorę w Internecie robią zdrowe potrawy czy napoje o pięknej, niebieskiej barwie. Skąd się one biorą?

Niebieski proszek

Jeszcze do niedawna niebieskie jedzenie traktowane było z pewną podejrzliwością, jako coś chemicznego i niezdrowego. Dziś jest inaczej – niebieski kolor potrawy mogą zawdzięczać bowiem fikocyjaninie – składnikowi uzyskiwanemu z alg spirulinowych, które naturalnie są zielono-błękitne. Produkowany w taki sposób proszek nie tylko sprawia, że jedzenie i napoje są atrakcyjne wizualnie, ale jest też doskonałym antyoksydantem, poprawia odporność organizmu i stanowi źródło witamin. Jest więc niezwykle cennym składnikiem.

Spirulina – niebieska czy zielona?

Nasuwa się zatem pytanie, co wybrać? Niebieska spirulina jest bardzo popularna, gdyż nadaje potrawom pięknej barwy, oczyszcza organizm i dostarcza mu cennych związków. Jest to jednak pojedynczy składnik, który pozyskiwany jest z algi, spiruliny zielonej. Naturalnie więc, można pokusić się o stwierdzenie, że zielona spirulina jest znacznie bardziej bogata w substancje odżywcze, a co za tym idzie, ma lepszy wpływ na zdrowie. Warto zatem wybrać właśnie ją, ze względu na jej kompleksowe działanie. Jeśli jednak błękitny kolor jest z jakiegoś powodu istotny, również niebieska spirulina sprawdzi się znakomicie – poprawi stan zdrowia i zapewni świetne wrażenia estetyczne. Wybór zależy więc przede wszystkim od własnych preferencji konsumenta.

Spirulina w proszku – jak stosować?

Spirulina dostępna jest na rynku pod dwiema postaciami – w tabletkach oraz w proszku. O ile stosowanie tabletek jest stosunkowo proste – wystarczy dawkować je zgodnie z zaleceniami producenta, o tyle proszek może budzić nieco większe wątpliwości. Używanie go nie jest jednak trudne. Można dodawać go do napojów, domowych koktajli lub regularnych posiłków w proporcjach sugerowanych na opakowaniu. Nadaje się też do stosowania do kąpieli lub w postaci maseczki na twarz – dzięki temu wspaniale wygładza, ujędrnia i koi skórę, a także wyrównuje jej koloryt.

Spirulina i odchudzanie

Jak zostało to już wspomniane, spirulina korzystnie wpływa na procesy trawienne, a co za tym idzie, na przemianę materii. Z kolei zawarta w tej aldze fenyloalanina przyczynia się do zmniejszenia apetytu. Ponadto, spirulina pozwala zmniejszyć wchłanianie tłuszczów i cukrów do organizmu. Dlatego też doskonale sprawdzi się w przypadku osób walczących z nadwagą. Znacznie ułatwia odchudzanie się, a przy tym ma bardzo dobry wpływ na ogólną kondycję organizmu – stanowi więc rewelacyjne uzupełnienie diety i zdrowego stylu życia.

Spirulina w ciąży

Ciąża to wyjątkowo wrażliwy okres w życiu kobiety. Stosowanie spiruliny w tym czasie bywa wskazane, na przykład w celu uzupełnienia ważnych składników odżywczych w organizmie przyszłej mamy. Kobiety w ciąży mogą korzystać z dobrodziejstw tej algi, muszą jednak zachować odpowiednie środki bezpieczeństwa. Przede wszystkim, powinny się upewnić, że przyjmowana przez nie spirulina pochodzi od sprawdzonego producenta i charakteryzuje się jak największą czystością. Warto też, aby przyszła mama skonsultowała się w tej sprawie ze swoim lekarzem. Podjęcie tych kroków pozwoli na zapewnienie sobie i dziecku pozytywnych efektów działania spiruliny, przy jednoczesnym uniknięciu niechcianego ryzyka. Przykładem czystego proszku od sprawdzonego producenta, który posiada niezbędne certyfikaty, może być na przykład spirulina organiczna KenayAG.

Spirulina – przeciwwskazania

Przeciwwskazań do stosowania spiruliny nie ma, na szczęście, zbyt wiele. Dzięki temu wiele osób może cieszyć się jej prozdrowotnymi właściwościami. Są jednak przypadki, w których algi tej nie powinno się spożywać. Jednym z nich jest fenyloketonuria – choroba związana z zaburzeniami metabolizmu fenyloalaniny. Osoba zmagająca się z tym schorzeniem nie powinna przyjmować wspomnianego aminokwasu – a że jest on w sporych ilościach dostarczany przez spirulinę, trzeba z niej zrezygnować. Do przeciwwskazań należą też choroby autoimmunologiczne, takie jak stwardnienie rozsiane lub reumatyzm, które wiążą się ze zwiększoną aktywnością układu odpornościowego, a co za tym idzie, prowadzą do niszczenia nawet zdrowych tkanek. Regularne spożywanie spiruliny wzmacnia działanie układu immunologicznego, dlatego w przypadku tych schorzeń nie wolno jej przyjmować. Z kolei szczególną ostrożność przy stosowaniu tej substancji powinny zachować osoby przyjmujące różnego rodzaju lekarstwa, dzieci, a także kobiety w ciąży i karmiące piersią. Zaleca się, aby w takich przypadkach przed rozpoczęciem spożywania spiruliny, skonsultować się z lekarzem.

Spirulina to zatem substancja fascynująca i niezwykle pożyteczna. Jej korzystne działanie na organizm jest zróżnicowane i skuteczne, a stosowanie jej jest bardzo proste i przyjemne. Warto więc, jeśli nie występują żadne przeciwwskazania, kupić proszek lub tabletki – na przykład w tym sklepie i wypróbować jej działanie. Efekty z pewnością będą satysfakcjonujące – pozytywnie wpłyną na zdrowie, wygląd, a także samopoczucie użytkownika.