superfood

27 produktów SuperFood, które należy dodać do swojego cotygodniowego menu!

SuperFood to żywność na miarę XXI wieku. Powszechnie dostępne produkty, które są wytworem samej natury, zostały niejako na nowo odkryte przez specjalistów. Dlaczego są “super”? Przede wszystkim dlatego, że ich stosowanie wiąże się z wieloma pozytywnymi zmianami dla organizmu. Lepsze samopoczucie, wzmocnienie odporności czy poprawa przemiany materii to zaledwie kilka z zalet, które możemy zaobserwować. Superfood to zdrowotna bomba bogata w m.in.: cenne witaminy, minerały, antyoksydanty i błonnik. Poniżej przedstawiamy listę wartościowych produktów, które warto wprowadzić do swojej codziennej diety.

  1. Jabłka – bogate w błonnik i antyoksydanty, mogą być dobrą przekąską między posiłkami. 
  2. Spirulina
    jedna z alg, która jest wartościowym źródłem aminokwasów oraz
    przeciwutleniaczy, wspiera działanie układu odpornościowego oraz
    reguluje metabolizm. 
  3. Żurawina – stosowana jest w leczeniu chorób układu moczowego, wykazuje działanie przeciwbakteryjne. 
  4. Brahmi – środek poprawiający działanie procesów poznawczych, wpływa na samopoczucie, ma właściwości przeciwbakteryjne. 
  5. Jogurt naturalny
    – źródło protein i probiotyków, a także wapnia i witamin z grupy B,
    doskonała alternatywa dla śmietany czy majonezu, wzmacnia odporność i
    reguluje poziom cukru we krwi. 
  6. Jagody Acai
    wpływają na stan zdrowia skóry i poprawiają ogólny stan zdrowia, mogą
    być stosowane podczas odchudzania, mają właściwości przeciwutleniające. 
  7. Acerola
    źródło dobrze przyswajalnej witaminy C, która wpływa na układ
    odpornościowy organizmu, poprawia także pracę układu krążenia, zapewnia
    mocny stan kości i stawów. 
  8. Orzechy włoskie
    – w orzechach zawarte są kwasy omega-3, antyoksydanty, błonnik oraz
    cenne składniki mineralne, mogą być stosowane w chorobach serca oraz w
    celu obniżenia poziomu cholesterolu. 
  9. AFA Klamath
    – rodzaj alg, który poprawia odporność organizmu, zawiera antyoksydanty
    oraz mikroelementy, ma właściwości detoksykacyjne i obniżające poziom
    stresu. 
  10. Chlorella – gatunek alg,
    sprzyja procesom regeneracyjne tkanek, zapobiega procesom starzenia się
    tkanek i pozytywnie wpływa na układ odpornościowy organizmu. 
  11. Jarmuż
    – zawarte w nim substancje zapewniają codzienne zapotrzebowanie na
    witaminy A, C i K, bogaty w karotenoidy oraz przeciwutleniacz –
    sulforafan. 
  12. Maca – głównie stosowana
    jako środek poprawiający potencję, samopoczucie oraz łagodzący objawy
    związane z menopauzą, zawiera żelazo, magnez, wapń, potas i jod. 
  13. Miód pszczeli – naturalny miód ma właściwości antybakteryjne oraz antywirusowe, zawiera białko, witaminy oraz aminokwasy. 
  14. Jagody Goji
    bogate w antyoksydanty, kompleksowo poprawiają funkcjonowanie
    organizmu, zawierają wiele składników odżywczych, które wzmacniają
    odporność, zapobiegają skutkom starzenia się, a także działają
    przeciwbólowo. 
  15. Żeń-szeń – suplementy
    diety z żeń-szeniem pozytywnie wpływają na organizm szczególnie w
    okresie rekonwalescencji, stresu oraz zmęczenia, poprawiają zdolności
    poznawcze, regulują poziom glukozy we krwi. 
  16. Grzyby
    – np. kordyceps chiński, posiadają wiele wartościowych składników,
    które regenerują mięśnie, a w okresie osłabionej odporności wzmacniają
    ją, dodają energii i mają właściwości przeciwzapalne. 
  17. Kurkuma
    – dzięki zawartej w niej kurkuminie przyprawa wykazuje właściwości
    przeciwzapalne, może być stosowana podczas problemów ze stawami oraz
    jako środek przeciwbólowy. 
  18. Siemię lniane
    – nasiona lnu charakteryzują się dużą zawartość nienasyconych kwasów
    tłuszczowych, stosowane są podczas infekcji, poprawiają pracę jelit. 
  19. Olej kokosowy
    – kokos to produkt o wszechstronnym zastosowaniu (olej, masło, mleko),
    ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, jest bogaty w
    tłuszcze nasycone oraz w błonnik. 
  20. Mangostan
    – to aromatyczny owoc, który zawiera witaminę C, błonnik, wartościowe
    minerały, a także przeciwutleniacze i antyoksydanty, ekstrakty z jego
    owoców stosowane są jako wsparcie procesów odchudzania oraz regeneracji
    organizmu. 
  21. Młody jęczmień – roślina,
    która pomaga utrzymać odpowiednią wagę, wykazuje działanie lecznicze,
    pomaga w przemianie materii oraz wspiera układ immunologiczny, wspiera
    regenerację tkanek. 
  22. Nasiona Chia
    – zawarte w nich kwasy tłuszczowe omega-3 oraz wapń, żelazo i błonnik
    pomagają w regulacji działania układu trawiennego oraz wspierają
    funkcjonowanie procesów poznawczych. 
  23. Dynia
    – stosowana szczególnie w okresie jesiennym, wzmacnia odporność, jest
    źródłem błonnika, cynku, magnezu, wapnia i potasu, a także witaminy A i
    C. 
  24. Owies – zawarte w nim węglowodany
    pomagają w wydzielaniu serotoniny, która wspomaga spalanie tłuszczu,
    ułatwia wypróżnianie, poprawia odporność, może być podany w formie
    owsianki z ulubionymi owocami. 
  25. Jagody
    bogate w antyoksydanty, zapewniają uczucie sytości przez wiele godzin,
    obniżają poziom złego cholesterolu, mają właściwości przeciwbakteryjne. 
  26. Łosoś
    – łosoś jest dobrym źródłem białka oraz wielonienasyconych kwasów
    tłuszczowych omega-3, które pomagają utrzymać zdrowe serce, zapobiegają
    powstawaniu zakrzepów, a także wspierają układ immunologiczny. 
  27. Zielona herbata
    – codzienne picie 2-3 szklanek herbaty pomaga w zrzuceniu zbędnych
    kilogramów, zawarte w niej antyoksydanty wspomagają procesy spalania
    kalorii. 

Podsumowując, zdecydowanie warto wprowadzić do swojej codziennej diety nieco urozmaicenia w postaci produktów superfood dostępnych w sklepach ze zdrową żywnością oraz . Zawarte w nich składniki uzupełniają zapotrzebowanie organizmu na witaminy i minerały, a do tego poprawiają nasze samopoczucie.