Piperyna jest substancją, która została w 1819 roku wyizolowana z czarnego pieprzu. Odkryciem tym przysłużył się ludzkości Hans Christian Orsteda, który był duńskim fizykiem oraz chemikiem. Obecnie statystyki pokazują, iż czarny pieprz jest jedną z najpopularniejszych przypraw w wielu państwach świata, w tym również w Polsce. Piekący oraz ostry smak pieprz zawdzięcza właśnie znajdującej się w nim piperynie. Aż w 98% odpowiada ona za ten ściśle określony smak przyprawy. Dziś dzięki badaniom nad jej działaniem, stała się ona substancją polecaną na odchudzanie, ale również i stosowaną w profilaktyce wielu chorób. Od lat natomiast czarny pieprz był wykorzystywany w medycynie wschodniej. Tam stosowano go głównie na bóle głowy oraz na migreny. Uznawano również już wtedy jego właściwości przeciwzapalne, odkażające oraz wspomagające walkę z problemami trawiennymi. W momencie odkrycia piperyny i jej wyodrębnienia stało się jasnym, że za wszystkie właściwości pieprzu, odpowiada właśnie ona.
Spis treści
Jak piperyna wpływa na proces odchudzania?
Piperynę nazywa się naturalnym termogenikiem. Substancje te powodują, iż uwalniane jest ciepło z organizmu. Sprawia ona zatem, iż temperatura ciała się podnosi i automatycznie przyspiesza również metabolizm. W momencie gdy temperatura organizmu jest podniesiona, wykorzystywany jest zalegający w nim tłuszcz, z którego pobierana jest energia. To sprawia, że posiłki są lepiej trawione, a zbędna tkanka tłuszczowa szybciej znika.
Substancja ta aktywizuje soki trzustkowe, trawienne oraz żołądkowe, znacznie przyspieszając oraz usprawniając proces trawienia. Badania wykazały, że potrawy ją zawierające, są znacznie łatwiej trawione przez organizm.
Piperyna ma również wpływ na proces rozkładu tkanki tłuszczowej, pobudzając go. W efekcie stymulowany jest rozwój tkanki mięśniowej. Liczne badania wskazują na zalety jej stosowania w trakcie odchudzania, ale również i w przypadku leczenia osób, które borykają się z otyłością. Ponadto wykazały one również, iż zakłóca ona aktywność genów, które są odpowiedzialne za powstawanie nowych komórek tłuszczowych.
Stosowanie piperyny może mieć miejsca poprzez dodawania czarnego pieprzu do codziennych potraw. Dzięki wyizolowaniu jej, możliwa jest jednak również suplementacja. Piperyna obecnie dostępna jest na rynku między innymi w formie kapsułek – https://www.sklepzycia.pl/piperyna. Przyjmowanie czarnego pieprzu w zbyt dużych ilościach, nie jest sposobem na dostarczanie tej substancji do organizmu. W zbyt dużych dawkach może on bowiem doprowadzić między innymi do podrażnienia przełyku i wielu innych nieprzyjemnych skutków ubocznych, mających negatywny wpływ na pracę chociażby układu trawiennego.
Piperyna w naturalny sposób hamuje również apetyt, w szczególności na słodkie produkty. Na taki stan rzeczy wpływ ma fakt, iż reguluje ona gospodarkę tłuszczową oraz glukozową. Jej właściwości detoksykacyjne oraz moczopędne, dodatkowo usprawniają proces związany z oczyszczaniem organizmu z substancji szkodliwych, toksyn. W procesie odchudzania proces oczyszczania jest niezwykle istotny.
Choć piperyna wykazuje zaskakujące właściwości w kwestii odchudzania, nie jest środkiem mającym decydujący wpływ na proces utraty wagi. Istotne jest przyjmowanie jej przy jednoczesnym stosowaniu zdrowej diety oraz wdrożeniu aktywności fizycznej. Dzięki temu, iż substancja ta wpływa na wzmocnienie układu odpornościowego i znacząco podnosi wydolność fizyczną, pomaga w osiągnięciu określonych wyników. W przypadku jej zażywania, można liczyć na lepsze efekty na siłowni czy też w trakcie uprawiania innych sportów. Piperyna wykazuje zatem właściwości:
- przyspieszające metabolizm,
- hamujące namnażanie się komórek tłuszczowych,
- hamujące apetyt,
- usprawniające proces trawienia,
- ułatwiające pozbywania się tłuszczu z organizmu,
- oczyszczające organizm z toksyn.
- pomaga w leczeniu biegunek, zaparć czy też niestrawności,
W jaki sposób pozyskuje się piperynę?
Piperyna w największych ilościach występuje w warstwie zewnętrznej czarnego pieprzu. Jest ona jednak obecna również w pieprzu białym czy też zielonym. W tych dwóch odmianach jej ilość jest jednak mniejsza.
W przypadku czarnego pieprzu, owoce do jego uzyskania zbiera się wtedy, gdy nie są one jeszcze do końca dojrzałe. Mają wówczas lekko zielonkawy kolor. Po ich zebraniu natychmiast się je suszy, dzięki czemu w późniejszym czasie uzyskują one swoją standardową barwę, czarnobrunatną.
W przypadku pieprzu czarnego zawartość tej substancji wynosi od 6-8%. Natomiast w przypadku pieprzu zielonego 5-6%. Najmniej zawiera jej pieprz biały, ponieważ od 3-4%. Pozyskuje się ją natomiast z zewnętrznej skórki.
Wpływ piperyny na układ nerwowy
Choć piperynę traktuje się głównie jako naturalny spalacz tłuszczu, posiada ona również szereg innych zalet. Jedną z nich jest jej pozytywny wpływ na układ nerwowy. Wpływa bowiem na zwiększenie poziomu serotoniny oraz dopaminy w organizmie, będących istotnymi neuroprzekaźnikami w mózgu. W przypadku osób, które cierpią na depresję, zarówno serotonina jak i dopamina, występują na dużo niższym poziomie. Dlatego odpowiednia suplementacja substancji wyodrębnionej z pieprzu, może mieć pozytywny wpływ na samopoczucie takich osób i znacząco zmniejszać objawy tej choroby cywilizacyjnej.
Dopamina ma także wpływ na poziom koncentracji oraz na motywację, w celu osiągnięcia pewnych wyznaczonych sobie zadań. Z tego względu przyjmowanie piperyny może pomóc w realizacji pewnych celów, czy też skupieniu się na nauce.
Przez lata piperyna była badana pod różnymi kątami. Obecnie głównie stosowana jest ona w celach ułatwiających utratę zbędnych kilogramów i uzyskanie wymarzonej sylwetki. Podobnie jak inne spalacze tłuszczu, pobudza ona metabolizm i ułatwia trawienie – https://www.sklepzycia.pl/naturalne-spalacze-tluszczu-termogeniki. Stosowanie jej jest polecane wszystkim osobom, gdyż jest ona środkiem naturalnym. Jednak w przypadku każdego suplementu diety, warto skonsultować jej przyjmowanie z lekarzem.