Rokitnik zwyczajny to roślina o zdrowotnych właściwościach, szeroko wykorzystywana w zielarstwie. Zawiera ważne dla ludzkiego organizmu witaminy i minerały. Jego owoce to surowiec doceniany w wielu kuchniach świata. Rokitnik występuje także w Polsce. Podpowiadamy, komu może pomóc i jak po niego sięgać, by przyniósł jak najwięcej korzyści!
Spis treści
Czym jest Rokitnik zwyczajny?
Rokitnik to kilkumetrowy krzew z rodziny oliwnikowatych. Posiada kolczaste gałęzie i wąskie listki oraz mnóstwo małych, pomarańczowych i kwaśnych owoców, o podłużnym kształcie. W naturze występuje w Europie i Azji. W Polsce można go spotkać w miejscowościach nadmorskich. Najczęściej docenia się jego owoce, choć korzenie i liście także znajdują swoje zastosowanie w zielarstwie.
Rokitnik zwyczajny – gdzie jest wykorzystywany?
Rokitnik jest najszerzej wykorzystywany na Syberii, gdzie rośnie w znacznych ilościach w czystych ekologicznie miejscach. Na całym świecie jest wykorzystywany jako roślina ozdobna pod postacią okazałych żywopłotów.
Z owoców robi się przetwory, z liści i gałęzi napary ziołowe, a z pestek wytwarza zdrowotny olej. Dzięki całkowitemu wykorzystywaniu rośliny, a także jej niezwykłych właściwościach, jest ona często nazywana „Złotem Syberii”.
Rokitnik zwyczajny na odporność
Rokitnik jest źródłem witamin wzmacniających odporność, między innymi C, K, B i E. W jego owocach znajdują się też karotenoidy oraz pierwiastki takie jak glin, żelazo, magnez czy krzem. Dzięki tym składnikom działa przeciwbakteryjnie i wspomaga regenerację organizmu.
Rokitnik zwyczajny jest często i chętnie stosowany w przeziębieniach i bólach mięśni. Rokitnik to także znany preparat łagodzący bóle w reumatoidalnym zapaleniu stawów.
W pestkach rokitnika znajdziemy olej linolowy, który jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Olej z rokitnika może być stosowany w przypadku uszkodzeń skóry, jak zranienia, odmrożenia, oparzenia.
Rokitnik na piękną cerę
Rokitnik zawiera antyoksydanty, dzięki którym wpływa na skórę odmładzająco. Jest także źródłem prowitaminy A, szeroko wykorzystywanej w kosmetyce. Rokitnik najczęściej zawarty w kosmetykach do twarzy. Uelastycznia, likwiduje przebarwienia i nawilża skórę.
Olej z rokitnika pochłania promieniowanie UV, więc jest często wykorzystywany w preparatach przeciwsłonecznych.
Jest wskazany do stosowania przy kłopotliwej skórze, zarówno wrażliwej ze skłonnością do łuszczenia się lub cierpiącej na atopowe zapalenia skóry, jak i w przypadku skory trądzikowej. W łagodzeniu stanów zapalnych skóry pomagają mu właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne.
Rokitnik a układ krążenia
Rokitnik obniża ciśnienie krwi i redukuje ilość cholesterolu w organizmie, dzięki czemu zapobiega powstawaniu miażdżycy i zakrzepicy. Dzięki flawonoidom pozytywnie wpływa na siłę skurczu serca oraz zachowanie prawidłowego rytmu serca. Przeciwdziała także zawałom.
Rokitnik jest dobrym suplementem dla osób ze skłonnościami do krwawień. Zawiera witaminę K, która jest niezbędna do produkcji protrombiny, która to odpowiada za prawidłowe krzepnięcie krwi.
Rokitnik a układ pokarmowy
Rokitnik jest znany, jako substancja pomagająca w zaburzeniach układu pokarmowego. Poleca się go osobom chorującym na wrzody żołądka oraz jelit. Pomaga w leczeniu stanów zapalnych układu pokarmowego oraz łagodzi zgagę.
Przeciwutleniacze zawarte w rokitniku, hamują powstawanie wolnych rodników, dzięki czemu zapobiegają rozwijaniu się w organizmie nowotworów.
Rokitnik w zwalczaniu stanów zapalnych śluzówki
Rokitnik działa zdrowotnie na wszystkie błony śluzowe, z tego względu poleca się go również do leczenia aft w ustach czy zapaleniach dziąseł, a nawet w pomocniczo przy leczeniu hemoroidów i chorób zapalnych pochwy.
Jak suplementować rokitnik?
Preparaty z ekstraktem z rokitnika występują w wielu formach. W zależności od tego, jaką z nich wybierzesz, otrzymasz inne korzyści zdrowotne. Najczęściej spotykane produkty z rokitnikiem:
- Kapsułki z rokitnikiem- stosowane dla poprawienia odporności
- Herbatka z suszonego rokitnika- na przeziębienia przebiegające z podwyższoną temperaturą ciała
- Olej rokitnikowy- w chorobach układu pokarmowego
- Sok z rokitnika- dla poprawy perystaltyki jelit i pobudzenia enzymów trawiennych
- Kremy z rokitnikiem- dla łagodzącego i odmładzającego efektu na skórze
Olej z rokitnika powinien być suplementowany na czczo. Ilość jest zależna od stanu organizmu i konkretnego przypadku. Inne preparaty powinny być stosowane zgodnie z zaleceniami producenta.
Warto wspomnieć, że preparaty z rokitnikiem występują także w wersji w pełni wegańskiej. Doskonałej jakości różnorodne produkty na bazie rokitnika znajdziesz w Sklep Życia.
Nadmiar rokitnika – kto nie powinien go stosować?
Świeże owoce rokitnika nie powinny być spożywane przez osoby cierpiące na wrzody żołądka, ze względu na ich wysoką zawartość kwasu. Rokitnik nie powinien być także stosowany w przypadku zapalenia wątroby lub chorób woreczka żółciowego.
Nie zaleca się stosowania rokitnika u dzieci i kobiet w ciąży oraz karmiących.
Rokitnik zwyczajny w kuchni
Warto wiedzieć, że z rokitnika robi się także dżemy, marmolady, galaretki, a nawet wina i nalewki. Jeśli owoce rokitnika doczekają pierwszych przymrozków, przestają być kwaśne i nabierają delikatnej słodyczy.
Rokitnik jest także stosowany pod postacią suszoną, jako przyprawa do mięs w niektórych kuchniach świata.