Młody, zielony jęczmień stał się w ostatnich latach popularnym środkiem dla osób dbających o sylwetkę. Ze względu na dużą zawartość błonnika jest on bowiem świetnym środkiem wspierającym odchudzanie.
Spis treści
Środek dla gladiatorów
Dobroczynne właściwości młodego jęczmienia znali już starożytni Rzymianie. Walczący na arenach gladiatorzy spożywali proszek z wysuszonej zielonej trawy jako środek dodający wigoru, siły i zapału do walki. Współcześnie, popularność zażywania zielonego jęczmienia wzrosła wraz z modą na zdrowe żywienie i szczupłą sylwetkę.
Właściwości młodego jęczmienia
Młody jęczmień to nieocenione źródło witamin i minerałów. Zawiera potężną dawkę witaminy C, witamin z grupy B oraz beta-karotenu, żelazo, wapń, magnez i cynk oraz wspomniany już błonnik pokarmowy. Z tego względu jest doskonałym środkiem przeciwzapalnym, przeciwnowotworowym i przeciwwirusowym. Pomaga w leczeniu zmian skórnych, chorób sercowo-naczyniowych, a także cukrzycy. Ma działanie łagodzące bóle żołądka, stawów oraz zmniejszające stany zapalne. Wpływa również korzystnie na zaparcia i problemy z wypróżnianiem. Warto też pamiętać, że młody jęczmień przyczynia się do zachowania równowagi kwasowo-zasadowej organizmu sprzyjając jego odkwaszaniu. Wysoka zawartość chlorofilu w młodym jęczmieniu wspiera układ naczyniowy, sercowy, pokarmowy i oddechowy we właściwym działaniu. Jak każda zielona żywność (zawartość chlorofilu) młody jęczmień jest również zalecany przy cukrzycy ponieważ poprawia wchłanialność cukrów przez ścianki komórkowe.
Aż 45% masy młodego jęczmienia stanowią łatwo przyswajalne białka, co dobrze wpływa na układ pokarmowy.
Ekstrakt z młodego jęczmienia jest tez silnym antyoksydantem. Okazało się, że dzięki obecności odkrytego niedawno 2“-O-glikosyl isovitexinowi (GIV) ma on około 500 razy silniejsze działanie antyoksydacyjne niż witamina E chroniąca skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania UV.
Młody jęczmień – sposoby pozyskiwania
Wbrew nazwie kojarzącej się ze świeżą zieloną trawką rosnącą na polach wczesną wiosną, młody jęczmień nie jest spożywany na surowo. Występuje zasadniczo w dwóch formach: w postaci proszku uzyskanego bezpośrednio ze zmielenia suszonych roślin a także proszku uzyskanego z odparowanego soku. Ta druga wersja jest zdecydowanie bardziej wartościowa dzięki technologii uzyskiwania. Dzięki temu, że sok jest odparowywany w niskiej temperaturze pod ciśnieniem proszek powstały w ten sposób zachowuje wszystkie właściwości odżywcze rośliny.
Proszek pozyskiwany ze zmielenia wysuszonej trawy jest zdecydowanie mniej wartościowy, ponieważ proces ten jest długotrwały i prowadzi do utleniania części wartościowych składników.
Młody jęczmień – sposoby podawania
Młody jęczmień możemy dostać w postaci proszku do wymieszania z wodą i wypicia lub łatwych do połknięcia kapsułek. Proszek można także wymieszać z sokami owocowymi lub warzywnymi oraz dodać do popularnych zielonych koktajli. Warto pamiętać, że proszek można rozpuszczać tylko w chłodnych cieczach, wyższa temperatura pozbawi bowiem młody jęczmień jego zdrowotnych właściwości.