SuperFood to żywność na miarę XXI wieku. Powszechnie dostępne produkty, które są wytworem samej natury, zostały niejako na nowo odkryte przez specjalistów. Dlaczego są “super”? Przede wszystkim dlatego, że ich stosowanie wiąże się z wieloma pozytywnymi zmianami dla organizmu. Lepsze samopoczucie, wzmocnienie odporności czy poprawa przemiany materii to zaledwie kilka z zalet, które możemy zaobserwować. Superfood to zdrowotna bomba bogata w m.in.: cenne witaminy, minerały, antyoksydanty i błonnik. Poniżej przedstawiamy listę wartościowych produktów, które warto wprowadzić do swojej codziennej diety.
- Jabłka – bogate w błonnik i antyoksydanty, mogą być dobrą przekąską między posiłkami.
- Spirulina – jedna z alg, która jest wartościowym źródłem aminokwasów oraz przeciwutleniaczy, wspiera działanie układu odpornościowego oraz reguluje metabolizm.
- Żurawina – stosowana jest w leczeniu chorób układu moczowego, wykazuje działanie przeciwbakteryjne.
- Brahmi – środek poprawiający działanie procesów poznawczych, wpływa na samopoczucie, ma właściwości przeciwbakteryjne.
- Jogurt naturalny – źródło protein i probiotyków, a także wapnia i witamin z grupy B, doskonała alternatywa dla śmietany czy majonezu, wzmacnia odporność i reguluje poziom cukru we krwi.
- Jagody Acai – wpływają na stan zdrowia skóry i poprawiają ogólny stan zdrowia, mogą być stosowane podczas odchudzania, mają właściwości przeciwutleniające.
- Acerola – źródło dobrze przyswajalnej witaminy C, która wpływa na układ odpornościowy organizmu, poprawia także pracę układu krążenia, zapewnia mocny stan kości i stawów.
- Orzechy włoskie – w orzechach zawarte są kwasy omega-3, antyoksydanty, błonnik oraz cenne składniki mineralne, mogą być stosowane w chorobach serca oraz w celu obniżenia poziomu cholesterolu.
- AFA Klamath – rodzaj alg, który poprawia odporność organizmu, zawiera antyoksydanty oraz mikroelementy, ma właściwości detoksykacyjne i obniżające poziom stresu.
- Chlorella – gatunek alg, sprzyja procesom regeneracyjne tkanek, zapobiega procesom starzenia się tkanek i pozytywnie wpływa na układ odpornościowy organizmu.
- Jarmuż – zawarte w nim substancje zapewniają codzienne zapotrzebowanie na witaminy A, C i K, bogaty w karotenoidy oraz przeciwutleniacz – sulforafan.
- Maca – głównie stosowana jako środek poprawiający potencję, samopoczucie oraz łagodzący objawy związane z menopauzą, zawiera żelazo, magnez, wapń, potas i jod.
- Miód pszczeli – naturalny miód ma właściwości antybakteryjne oraz antywirusowe, zawiera białko, witaminy oraz aminokwasy.
- Jagody Goji – bogate w antyoksydanty, kompleksowo poprawiają funkcjonowanie organizmu, zawierają wiele składników odżywczych, które wzmacniają odporność, zapobiegają skutkom starzenia się, a także działają przeciwbólowo.
- Żeń-szeń – suplementy diety z żeń-szeniem pozytywnie wpływają na organizm szczególnie w okresie rekonwalescencji, stresu oraz zmęczenia, poprawiają zdolności poznawcze, regulują poziom glukozy we krwi.
- Grzyby – np. kordyceps chiński, posiadają wiele wartościowych składników, które regenerują mięśnie, a w okresie osłabionej odporności wzmacniają ją, dodają energii i mają właściwości przeciwzapalne.
- Kurkuma – dzięki zawartej w niej kurkuminie przyprawa wykazuje właściwości przeciwzapalne, może być stosowana podczas problemów ze stawami oraz jako środek przeciwbólowy.
- Siemię lniane – nasiona lnu charakteryzują się dużą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, stosowane są podczas infekcji, poprawiają pracę jelit.
- Olej kokosowy – kokos to produkt o wszechstronnym zastosowaniu (olej, masło, mleko), ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, jest bogaty w tłuszcze nasycone oraz w błonnik.
- Mangostan – to aromatyczny owoc, który zawiera witaminę C, błonnik, wartościowe minerały, a także przeciwutleniacze i antyoksydanty, ekstrakty z jego owoców stosowane są jako wsparcie procesów odchudzania oraz regeneracji organizmu.
- Młody jęczmień – roślina, która pomaga utrzymać odpowiednią wagę, wykazuje działanie lecznicze, pomaga w przemianie materii oraz wspiera układ immunologiczny, wspiera regenerację tkanek.
- Nasiona Chia – zawarte w nich kwasy tłuszczowe omega-3 oraz wapń, żelazo i błonnik pomagają w regulacji działania układu trawiennego oraz wspierają funkcjonowanie procesów poznawczych.
- Dynia – stosowana szczególnie w okresie jesiennym, wzmacnia odporność, jest źródłem błonnika, cynku, magnezu, wapnia i potasu, a także witaminy A i C.
- Owies – zawarte w nim węglowodany pomagają w wydzielaniu serotoniny, która wspomaga spalanie tłuszczu, ułatwia wypróżnianie, poprawia odporność, może być podany w formie owsianki z ulubionymi owocami.
- Jagody – bogate w antyoksydanty, zapewniają uczucie sytości przez wiele godzin, obniżają poziom złego cholesterolu, mają właściwości przeciwbakteryjne.
- Łosoś – łosoś jest dobrym źródłem białka oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które pomagają utrzymać zdrowe serce, zapobiegają powstawaniu zakrzepów, a także wspierają układ immunologiczny.
- Zielona herbata – codzienne picie 2-3 szklanek herbaty pomaga w zrzuceniu zbędnych kilogramów, zawarte w niej antyoksydanty wspomagają procesy spalania kalorii.
Podsumowując, zdecydowanie warto wprowadzić do swojej codziennej diety nieco urozmaicenia w postaci produktów superfood dostępnych w sklepach ze zdrową żywnością oraz . Zawarte w nich składniki uzupełniają zapotrzebowanie organizmu na witaminy i minerały, a do tego poprawiają nasze samopoczucie.