Aminokwasy – przegląd, część 1

Na rynku suplementów można znaleźć wiele produktów zawierających wyodrębnione aminokwasy. Ale czym tak naprawdę są i dlaczego zaleca się ich przyjmowanie? W poniższym tekście postaramy się odpowiedzieć na te pytania i przedstawić krótki przegląd aminokwasów.

Co to są aminokwasy

Aminokwasy to związki organiczne, które mają duże znaczenie dla naszego organizmu oraz naszych mięśni. Nazywane są często cegiełkami organizmu, ponieważ spełniają wiele ważnych funkcji. Aminokwasów jest dużo i są tak zróżnicowane, że mogą oddziaływać nie tylko na całe układy, ale również na poszczególne organelle komórkowe. Ich zadaniem jest między innymi zmniejszenie katabolizmu oraz zwiększenie anabolizmu.

Anabolizm to jedna ze składowych procesu metabolizmu. W odróżnieniu od katabolizmu jest to tendencja wzrostowa. Osobom prowadzącym aktywny tryb życia procesy anaboliczne słusznie kojarzą się z przyrostem ciężaru ciała czy masy mięśniowej. Istotny wpływ na prędkość tych procesów mają nie tyle białka co właśnie aminokwasy. Aby przyspieszyć anaboliczne działanie aminokwasów należy uprawiać intensywną aktywność fizyczną. Ze względu na te właściwości często wykorzystywane są one w leczeniu osób cierpiących na utratę masy mięśniowej, na przykład u osób starszych. Aminokwasy pełnią również funkcje regulacyjne, regeneracyjne, przekaźnikowe, energetyczne, transportowe, oczyszczające oraz wytwarzają związki metabolicznie czynne.

Aminokwasy zalecane są osobom cierpiącym na choroby układu nerwowego oraz chorym na serce, także na nadciśnienie. Polecane są one również osobom niepełnosprawnym ruchowo.

Jak przyjmować aminokwasy i na co uważać

Najlepiej przyjmować je przed posiłkiem. Dawki określa lekarz, wpływ na nie ma rodzaj choroby. Preparaty zawierające mieszankę aminokwasów są najskuteczniejsze. Zażywanie pojedynczych aminokwasów dłużej niż przez miesiąc jest niebezpieczne, ponieważ zostają wówczas zachwiane proporcje między nimi. Aminokwasów powinny wystrzegać się osoby cierpiące na cukrzycę, choroby wątroby i nerek oraz kobiety w ciąży i karmiące piersią.

Przegląd aminokwasów

L-Glutamina

Do podstawowych aminokwasów budujących białka obecne w ludzkim organizmie należy l-glutamina. Odpowiedzialna jest za udzielanie wsparcia powstającym mięśniom. Jeśli organizm wykonuje duży wysiłek, nie wystarczy l-glutamina obecna wewnątrz, trzeba zadbać o to, by dostarczana była do organizmu także w formie suplementacji.

Do czego potrzebna jest L-Glutamina

Za ubytki l-glutaminy odpowiadają różne czynności fizjologiczne. Stosuje się ją, by zniżyć masę ciała, spalić zbędny tłuszcz i zbudować imponująca masę mięśniową. L-glutamina ma swój duży wkład w leczenie nieszczelnych jelit, pozytywnie wpływa na poprawę zdrowia. Na przestrzeni lat l-glutaminę poddaje się różnym badaniom, dzięki którym widoczne są dodatkowe korzyści. Dzięki regularnemu jej przyjmowaniu poprawia się praca układu pokarmowego, regenerują się jelita. Poleca się stosować preparaty l-glutaminowe wszystkim cierpiącym na wrzody żołądka. L-glutamina zaliczana jest także do grupy neuroprzekaźników, wspomagając przy tym pracę mózgu, wpływa na zwiększenie koncentracji i sprawia, że przestajemy mieć problemy z pamięcią. Osoby zmagające się z zespołem jelita wrażliwego powinny przyjmować l-glutaminę. Równoważy ona poruszanie się jelit w czasie wykonywania czynności fizjologicznych. Wytwarzanie śluzu jest poddane większej kontroli i nie ma problemów z bólami brzucha, czy nadmiernymi gazami. Kolejną zaletą jest wspomaganie procesu wzrostu.

L-Glutamina

l-glutamina – wzór chemiczny

L-glutamina jest więc środkiem idealnym dla wszystkich sportowców, poprawiającym poziom wydolności przy wykonywaniu ćwiczeń z gatunku wytrzymałościowych. Przy działaniu l-glutaminy każdy organizm poprawi przemianę materii, a także gruntownie się oczyści. Zmaleje chęć na spożywanie alkoholu oraz produktów z dużą zawartością cukru. Zbawienne działanie ma także przy podejmowaniu terapii przeciw nowotworom. Przy leczeniu cukrzycy sprowadza poziom cukru do bezpiecznej granicy. Gastrolodzy zgodnie twierdzą, że l-glutamina jest jednym z najlepszych środków potrafiących z powodzeniem pomóc wszystkim zmagającym się z problemem nadmiernej wrażliwości na pokarm i trawienie.

l-lizyna

L-lizyna jest białkowym aminokwasem egzogennym, niezbędnym do prawidłowego rozwoju i wzrostu chrząstki, syntezy nukleotydów budujących DNA oraz laktacji. Bierze ona udział w odnawianiu tkanek, wytwarzaniu hormonów oraz enzymów, a także przeciwciał. Jest niezwykle potrzebna do syntezy L-karnityny, a także kolagenu. W znacznym stopniu wpływa na układ kostno-stawowy oraz krwionośny, a także wspomaga odporność, przyspiesza gojenie się ran i regenerację tkanek. Wzmacnia tkankę łączną i usprawnia przyrost tkanki mięśniowej. Odpowiada za absorpcję wapnia w przewodzie pokarmowym, polepszając jego wchłanianie, a co za tym idzie – przyczynia się do zachowania zdrowych, mocnych kości lub polepszenia ich stanu.

l-lizyna - wzór chemiczny

l-lizyna – wzór chemiczny

Jako, iż l-lizyna posiada właściwości antywirusowe, może zapobiegać wstąpieniu przeziębienia oraz grypy. Jest jednak szczególnie ceniona w leczeniu ciężkiej nieraz do pozbycia się opryszczki. L-lizyna ma wpływ na wydzielanie insuliny oraz buduje, odpowiadający za wydzielanie co niektórych hormonów przysadkowych jak na przykład hormon wzrostu związek o nazwie galanina. Ma wpływ na regulację poziomu serotoniny i widocznie łagodzi stres oraz stany lękowe, a jej niedobór w organizmie może powodować nawet obniżony nastrój i stany depresyjne. Szczególnie potrzebna może być ona sportowcom, kulturystom, wegetarianom i weganom

Bez utrzymania jej odpowiedniej zawartości w diecie, nie będzie możliwe prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Jako że l-lizyna nie jest syntetyzowana przez nasz organizm, musi być dostarczana zewnętrznie wraz z pożywieniem lub w postaci suplementacji. Naturalnym jej źródłem w pożywieniu są między innymi orzechy, czerwone mięso i drób, sardynki, jaja, mleko, ser, fasola, ziemniaki, drożdże oraz produkty sojowe. Należy pamiętać, aby dobierając suplement, był on w postaci wolnej, z przedrostkiem „l” na opakowaniu, gdyż ta forma będzie mieć najskuteczniejsze dla nas działanie. Warto też pamiętać, że działanie L-lizyny jest potężniejsze, gdy stosuje się ją wraz z kolagenem oraz witaminą C. Najlepsze, w stu procentach oryginalne i bezpieczne dla zdrowia preparaty oferuje Sklep Życia.

L-Lizyna - produkty

l-cysteina

L-cysteina należy do grupy siarkowych aminokwasów endogennych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Stanowi ważny element biorący udział w syntezie białka keratyny, która jest podstawowym budulcem skóry, włosów oraz paznokci. Ponadto l-cysteina jest niezbędna do produkcji kolagenu, który odpowiada nie tylko za młody i jędrny wygląd skóry, ale oprócz tego jest nieodzowny dla kompleksowego zdrowia stawów.

l-cysteina

l-cysteina – wzór chemiczny

Kiedy suplementować L-Cysteinę

Suplementacja l-cysteiny jest rekomendowana w przypadku reumatoidalnego zapalenia stawów bądź występowania innych dolegliwości powiązanych z bólem i dyskomfortem ze strony stawów. Aminokwas ten wchodzi również w skład enzymów trawiennych, co bezpośrednio przekłada się na usprawnienie trawienia i zminimalizowanie dyskomfortu trawiennego w wyniku regularnej suplementacji l-cysteiny. Ponadto jest ona również ceniona jako silny antyoksydant, chroniący komórki ludzkiego ciała przed negatywnym oddziaływaniem wolnych rodników. L-cysteina wspomaga także prawidłowe funkcjonowanie wątroby, ponieważ skutecznie neutralizuje toksyny i metale ciężkie oraz usprawnia proces usuwania ich z organizmu.

Ponadto aminokwas ten jest nieoceniony dla zdrowia serca oraz całego układu krwionośnego. Udowodniono bowiem, iż l-cysteina wzmacnia nabłonek wewnątrz żył oraz wspomaga jego regenerację, co przyczynia się do znacznego zredukowania zmian miażdżycowych. Oprócz tego aminokwas ten rekomendowany jest dla osób prowadzących intensywne treningi, gdyż zwiększa wytrzymałość oraz odporność mięśni na wysiłek, a także wspomaga rozrost tkanki mięśniowej.

Dzięki zdolności aktywizacji limfocytów, l-cysteina przyczynia się również do zwiększenia naturalnej odporności ludzkiego organizmu na infekcje wirusowe, grzybicze oraz bakteryjne. Suplementacja tego aminokwasu jest w związku z tym rekomendowana do stosowania w okresach zwiększonej zachorowalności na grypę i przeziębienie. Dodatkowo aminokwas ten skutecznie rozrzedza zalegającą w górnych drogach oddechowych wydzielinę, ułatwiając jej odkrztuszanie i przyśpieszając wyzdrowienie.

l-cysteina

L-Prolina

L-prolina jako aminokwas wykorzystywana jest często w uzupełnianiu suplementów przeznaczonych dla sportowców. Przy częstym jej stosowaniu szybciej regenerują się mięśnie, zwiększa się ich masa oraz siła działania. Zawartość l-proliny w mleku jest zdecydowanie większa od zawartości takich aminokwasów, jak l-glutamina lub l-luceyna. Wysoki stopień l-proliny w mleku tłumaczy się wysokim stopniem potrzeb noworodków, aby organizm przyjmował właśnie ten aminokwas.

wzór chemiczny l-proliny

l-prolina – wzór chemiczny

Dzięki wysokim dawkom l-proliny w czasie wzrostu u noworodków zapewniony zostaje zdrowy, dziecięcy rozwój organizmu. Według naukowców l-prolinę obecnie uznaje się za jeden z najważniejszych regulatorów zespołów przemian z dziedziny biochemii i fizjologii, obecnych we wszystkich komórkach ludzkiego ciała. Dzięki l-prolinie reguluje się aktywność kinazy, czego wynikiem staje się wewnątrzkomórkowe synteza białka. Treningi siłowe są dla komórek sytuacjami stresowymi, a l-prolina pozwala łatwiej zaadaptować się komórkom w odmiennych od dotychczasowych momentach przemian energetycznych.

Na podstawie badań naukowych wywnioskowano, że l-prolina odpowiedzialna jest za zmniejszenie wartości wolnych rodników komórek, co tłumaczy silne zapotrzebowanie na ten aminokwas w momencie, gdy organizm zostanie poddany dużemu stresowi oksydacyjnemu. L-prolinę uznaje się za materiał niezastąpiony żywieniowo dla wszystkich młodych ssaków. Suplementacja l-proliny uznawana jest w pełni za bezpieczną. Ilość 0,5g/ 1 kg nie powoduje niekorzystnych zmian, a organizm bez problemów ją przyswaja. Naukowcy wciąż pracują nad określeniem górnej granicy przyswajalności. Reasumując, stwierdzić należy, iż l-prolina ma za zadanie regulowanie metabolizmu w komórkach, wzmacnianie i utrwalanie syntezy białka, a także przyczynianie się do wzrostu komórek. Wzmacnia organizmy nie tylko osób wyczynowo zajmujących się sportem, ale także tych, którzy z różnych przyczyn stoją u progu całkowitego wyniszczenia fizycznego. Często w materiałach prasowych można spotkać się z określeniem, że l-prolina jest „królową aminokwasów”.

produkty zawierające l-prolinę

L-Tyrozyna

L-Tyrozyna jest aminokwasem i podstawowym elementem prawie każdego białka budującego nasze ciało. Zapewnia poprawne funkcjonowanie wielu organów, w tym tarczycy, przysadki mózgowej i nadnercza. Jej prawidłowy poziom wpływa bardzo pozytywnie na regenerację organizmu, sprawdzając się w sytuacjach wzmożonego wysiłku fizycznego oraz psychicznego, a także w momencie silnego stresu. Odgrywa ważną rolę w procesie produkcji noradrenaliny i dopaminy, odpowiedzialnych za przewodzenie impulsów z układu nerwowego do mięśni i mózgu. Dzięki niej jesteśmy w stanie znieść wyższy próg stresu oraz bólu.

l-tyrozyna - wzór chemiczny

L-Tyrozyna – wzór chemiczny

L-tyrozyna jest czynnikiem, który odpowiada za uwalnianie hormonu wzrostu, odpowiedzialnego za wzrost mięśni oraz jednoczesną redukcję tkanki tłuszczowej. Jest ona przekształcana do hormonów tarczycy, mogąc przyczyniać się do stymulowania metabolizmu, wskutek czego uzyskujemy więcej energii. Jeżeli natomiast poziom l-tyrozyny w naszym organizmie dość mocno się obniży, możemy zaobserwować wówczas znaczny jej spadek oraz efekt zmęczenia i znużenia. Niski poziom tyrozyny sygnalizować mogą również objawy takie jak niskie ciśnienie krwi i niska temperaturę ciała, a także zmniejszony popęd płciowy. Jej niedoborom towarzyszą niejednokrotnie drażliwość, obniżone samopoczucie, częste stany lękowe oraz depresyjne.

Kiedy warto suplementować l-tyrozynę

Wprawdzie nasz organizm samodzielnie jest w stanie wytworzyć tyrozynę z fenyloalaniny, to w przypadku długotrwałego stresu może on nie poradzić sobie z wyprodukowaniem wystarczającej jej ilości. Bogatym źródłem tego aminokwasu dostarczanym z pożywienia jest jednak mięso takie jak kurczak i indyk, a także ryby oraz nabiał, w tym mleko i sery. Tyrozynę zawierają także niektóre warzywa i owoce, wśród których znajdują się banany, awokado, fasola, sezam, pestki dyni, migdały, orzeszki, a nawet tofu. Całkowicie naturalną L-tyrozynę w formie suplementacji dostać natomiast możemy w wygodnych w użyciu kapsułkach, które znajdziemy w Sklepie Życia. Oferujemy w pełni wartościowe i oryginalne produkty zdrowotne najwyższej jakości.