Astaksantyna i jej działanie przeciwstarzeniowe

Astaksantyna i jej działanie przeciwstarzeniowe

Astaksantyna jest wyjątkową substancją, która obecnie znajduje swoje zastosowanie zarówno w medycynie, jak i w sporcie. Cechuje ją przede wszystkim silne działanie antyoksydacyjne, wpływające na opóźnienie się procesów starzenia organizmu. Jest to jej główna zaleta, choć posiada ona ich bez liku. Wpływa między innymi na pamięć, a nawet może stanowić naturalny filtr słoneczny. Jej wyjątkowe właściwości sprawiają, że warto przyjrzeć się jej bliżej.

Czym jest astaksantyna?

Astaksantyna jest związkiem chemicznym, z grupy karotenoidów. Korzystając z bardziej przyziemnych określeń, można ją nazwać po prostu barwnikiem. Barwniki te występują naturalnie w roślinach, chroniąc je przed uszkodzeniami związanymi z wpływem światła. Wspomagają również proces fotosyntezy. Co ciekawe, astaksantyna występuje również w organizmach ryb oraz owoców morza. W jaki sposób się tam dostaje? Za pośrednictwem spożywanego przez nie pokarmu, który zazwyczaj jest pochodzenia roślinnego. Organizmy te gromadzą go w swojej tkance mięśniowej. Wśród ryb będących dobrym źródłem astaksantyny są między innymi pstrągi oraz łososie. Natomiast spośród owoców morza, warto wymienić krewetki, kraby i raki.

Astaksantyna naturalnie jest produkowana natomiast przez:

  • algi (Haematococcus pluvialis oraz Chlorella zofingensis),
  • bakterie (Brevibacterium spp, Argobacterium auranticum i Mycobacterium laticola),
  • drożdże (Phaffia rhodozyma).

Jakie ryby i owoce morza zawierają najwięcej astaksantyny?

Człowiek nie ma zdolności do tego, aby samodzielnie syntezować astaksantynę. Z tego też względu, musi dostarczać ją do swojego organizmu wraz z pożywieniem. Zdaniem  amerykańskiej Agencji Żywności i Leków, dozwolone jest dzienne spożywanie tej substancji na poziomie 7,8 do 12 mg.

Biorąc pod uwagę 100 g pożywienia, w łososiu znajduje się nikła jej ilość (0,438 mg). Jeszcze mniej jest jej w pstrągu (0,072 mg) czy też w pstrągu łososiowym (0,277 mg). Najwięcej można jej znaleźć w owocach morza i to ich spożywanie zaleca się, by utrzymywać astaksantynę zawsze na odpowiednim poziomie. Dużą jej zawartość mają krewetki (3,1-14,8 mg). kraby (11,9 mg) oraz langusty (15,3 mg).

Wykonane dotychczasowo badania w obrębie tej substancji nie wykryły żadnych skutków ubocznych, związanych z jej stosowaniem. Nie zaobserwowano również reakcji alergicznych.

Właściwości astaksantyny

Obecnie badania nad astaksantyną pokazują przede wszystkim, jaki silne posiada ona właściwości antyoksydacyjne. Porównując inne karetonoidy oraz substancje ustalono, że substancja ta ma dziesięciokrotnie wyższą aktywność w tym zakresie niż luteiny, β-karoten, czy też kantaksantyny. Natomiast w przypadku α-tokoferolu, jest ona aż stukrotnie wyższa. Ma ona również silniejsze działanie przeciwutleniające od witaminy C oraz E.

Właściwości przeciwzapalne

Astaksantyna wykazuje również właściwości przeciwzapalne. Ma duży wpływ na redukowanie bólu występującego podczas treningu, dlatego poleca się jej stosowanie sportowcom. Ponadto pozwala ona również organizmowi na znacznie szybszą regenerację. Osoby ją zażywające mogą zatem być wytrzymalsi i posiadać ostatecznie więcej siły. Jej interesującą właściwością jest również przyspieszenie spalania tkanki tłuszczowej, a także lepsza przemiana kwasów tłuszczowych w ludzkim organizmie.

Wpływ na skórę

Suplementowanie astaksantyny, pomaga również chronić skórę. Niektórzy nazywają ją naturalnym filtrem słonecznym. Wychwytuje ona wolne rodniki, które powstają pod wpływem oddziaływania promieni UV. Chroni ona także przed powstawaniem zmarszczek, uelastycznia skórę, zapobiega tworzeniu się plam starczych. Jej prewencyjne stosowanie ma pozytywny wpływ na pojawianie się oznak starzenia. Może ona także wpłynąć na zredukowanie się tych, które już powstały.

Wpływ na mózg

Poza tym astaksantyna jak to zostało już wcześniej wspomniane, ma pozytywny wpływ na mózg. Ochrania ona neurony przed ich degradacją. Zapobiega również obumieraniu oraz przedwczesnemu starzeniu się komórek, które mogłyby prowadzić do choroby Parkinsona.

Sprawdź produkty z naturalną astaksantyną w Sklepie Życia: https://www.sklepzycia.pl/astaksantyna-naturalna

Działanie prewencyjne

Astaksantyna posiada te oraz wiele innych właściwości. Jej regularna suplementacja, może mieć spory wpływ na funkcjonowanie organizmu. Warto oczywiście pamiętać o tym, że suplementy mogą działać prewencyjnie i wspomagać walkę organizmu z pewnymi dolegliwościami oraz schorzeniami, ale nie są lekarstwem. Dlatego zaleca się ich spożywanie przede wszystkim zapobiegawczo, w celu wzmocnienia swojego organizmu i nabycia większej odporności.

Wpływ astaksantyny na wzrok

Substancja ta ma także bardzo dobry wpływ na narząd wzroku. Posiada ona bowiem zdolność do przechodzenia przez barierę jaką jest krew-siatkówka. Astaksantyna zapewnia ochronę przed stanami zapalnymi oraz zwyrodnieniami plamki żółtej. Wpływa także na dobry przepływ krwi w oku, przez co poprawia się widzenie i rzadziej odczuwa się „zmęczenie oczu”.

Astaksantyna wpływa również pozytywnie na mózg, na poziom lipidów we krwi, na podwyższenie odporności organizmu. Może również wspomagać organizm osób zmagających się z cukrzycą. Ze względu na jej bogate właściwości, jest ona godna uwagi zarówno wśród młodszych, jak i starszych.