olej z czarnuszki

Czarnuszka – „ziarno błogosławieństwa”

To prawdopodobnie najsłynniejsza roślina lecznicza pochodząca z Egiptu. Powszechnie znana jako Czarnuszka, Czarny kmin, Nigella sativa po arabsku „Habbat al-barakah” co znaczy ziarno błogosławieństwa. Dlaczego, aż tyle uwagi poświęca się od wieków tym niepozornym ziarenkom? Potwierdzeniem wielowiekowych obserwacji praktyków medycyny naturalnej są badania, prowadzone szczególnie intensywnie w XXI., które ujawniły wartości terapeutyczne czarnuszki takie jak: przeciwbakteryjne, przeciwnowotworowe, przeciwgrzybicze, przeciwpasożytnicze i przeciwastmatyczne.

Czym dokładnie jest czarnuszka?

Czarnuszka, a dokładnie czarnuszka siewna nie jest słowem obcym. Zna ją każdy, ale nie każdy zna jej możliwości. To roślina o charakterystycznym niebieskim albo białym ukwieceniu oraz niebieskim unerwieniu. Prezentuje się bardzo ładnie, niczym delikatna ozdoba. Pochodzi z Azji Zachodniej i Europy Południowo-Wschodniej. Jednak dawno już rozszerzyła swój podstawowy krąg występowania, stając się rośliną znaną na całym świecie. Poza kwiatami wyróżnia się także licznymi zaletami, które doceniali już egipscy faraonowie. Zarówno oni, jak i ich poddani stosowali czarnuszkę – nasiona oraz olej – jako remedium na wszelkie dolegliwości.

Podstawowe zalety czarnuszki

Wydobywane z mieszków owocu czarnuszki nasionka, przypominające kminek, to prawdziwe źródło zdrowia. Na szczególną uwagę zasługuje naturalna witamina E, wpływająca korzystnie na odbudowę komórek oraz cały zestaw witamin z grupy B, których wpływ na układ nerwowy jest bezcenny. Witaminy to tylko mała część dobroczynnych składników czarnuszki. Przeprowadzone nad nią badania pokazały, że zawiera flawonoidy oraz sterole, liczne mikroelementy wspomagające organizm i przeciwutleniacze zabijające wolne rodniki, jak również biotynę odpowiedzialną za dobry stan włosów, paznokci, nerwów oraz kilkanaście kwasów tłuszczowych, m. in. oleinowy, linolowy, eikozadienowy, palmitynowy.

Olej z czarnuszki – produkt dla Twojego domu

Czarnuszka może być stosowana zewnętrznie i wewnętrznie, oba sposoby są łatwiejsze, kiedy korzystasz z oleju z czarnuszki. W Egipcie był to jeden z cenniejszych olejków, zwanych „złotem faraonów”, a i dzisiaj dobrze mieć go w kuchni lub łazience. Tłoczony na zimno, zachowuje wszystkie składniki znajdujące się w nasionach. Nie powinien być podgrzewany. Może być przyjmowany doustnie albo poprzez aplikację zewnętrzną.

Czarnuszka na problemy alergiczne

Znakomitym wsparciem w leczeniu alergii może być również czarny kmin w postaci oleju lub olejków. W przypadku alergii objawiających się podrażnieniem dróg oddechowych lub skóry wystarczy przyjmować olej z czarnuszki przez 6 – 8 tygodni, aby zauważyć poprawę. Wynika to ze zdolności antyhistaminowych czarnuszki, podobnych do właściwości witaminy C.

Nigella sativa była stosowana od wieków do leczenia wielu chorób skóry, zaburzeń dermatologicznych i tworzenia preparatów kosmetycznych. Jest powszechnie stosowana przy  leczeniu trądziku pospolitego, oparzeń, ran czy urazów oraz różnych rodzajach zapalenia skóry czy przebarwień skóry.

Sposób na problemy układu krwionośnego

Problemy z nadciśnieniem to częsty problem u osób powyżej 50-ego roku życia, gdy organizm doznaje poważnych zmian. Czarnuszka w postaci oleju, czy w innej formie, np. kapsułek, czy jako ziarna dodawane do jedzenia, pomaga w obniżeniu ciśnienia krwi oraz znacząco zmniejsza możliwość powstania zakrzepów lub miażdżycy. Ten drugi fakt związany jest z ochroną przed nadmiernym wzrostem homocysteiny powodującej m.in. miażdżycę.

Czarnuszka na promieniowanie

Choroby nowotworowe to aktualnie choroby cywilizacyjne, leczone m. in. poprzez chemioterapię i radioterapię. Wykorzystywane w czasie leczenia promieniowanie nie pozostaje bez wpływu na organizm. Olej z czarnuszki przyjmowany w trakcie leczenia sprzyja zapobieganiu uszkodzeniom, które wywołuje promieniowanie jonizujące.

Czarnuszka na antynowotworowo

Czarnuszka poprzez swój skład wykazuje właściwości niszczące namnażające się komórki rakowe. Jednocześnie naukowcy podkreślają, że jej działanie antynowotworowe, w dużym stopniu związane jest pewną substancją. Tymochinon to uznany przeciwutleniacz i wymiatacz wolnych rodników, który wykazuje szerokie działania farmakologiczne i immunomodulacyjne, a także przeciwzapalne, przeciwutleniające, i przeciwnowotworowe na różne grupy nowotworów. Arabscy naukowcy, którzy od lat badają właściwości zdrowotne oleju z czarnuszki, stwierdzili, że istnieje wyraźny związek między stosowaniem czarnuszki a zmniejszaniem się żywotności komórek nowotworowych. Takie badania dotyczyły komórek raka wątroby i komórek ludzkiego raka płuca, czy trzustki.

Podsumowanie

Bez wątpienia czarnuszka wykazuje olbrzymi potencjał terapeutyczny i zupełnie uzasadnione było jej stosowanie w ziołolecznictwie przez wiele tysięcy lat. Warto jednak podkreślić, że badania były prowadzone na żywych komórkach oraz na zwierzętach, dlatego w przypadku prowadzonej terapii warto skonsultować się z lekarzem. Jednak olej z czarnuszki może być stosowany jako leczenie wspomagające w wielu dolegliwościach i schorzeniach, tym bardziej profilaktycznie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *