Czerwona maca – działanie i właściwości

Ten rodzaj macy jest bowiem bogatszy w składniki, które mają właściwości przeciwutleniające i przeciwnowotworowe. Badanie nad Czerwoną Macą, opublikowane w biologii i Endokrynologii Rozrodu Dziennik 2005; donosi, że w ciągu 42 dni: ” Własnie Czerwona Maca a nie Żółta czy Czarna spowodowały znaczne skrócenie rozmiarów prostaty u szczurów.” 

Maca to egzotyczna roślina – rośnie w Peru, wysoko w Andach – która ma wiele zdrowotnych właściwości. Najbardziej cenioną jej częścią jest korzeń, który dodaje energii i zwiększa witalność, ma także dobroczynny wpływ na pamięć. Polecana jest również osobom uprawiającym sport – dostarcza bowiem niezbędne organizmowi białko. Maca spowalnia także procesy starzenia. Jest korzystna zarówno dla mężczyzn, jak i kobiet – wpływa pozytywnie na potencję, jak i łagodzi dolegliwości związane z miesiączką. Do tej samej rodziny co maca należą kapusta, rzepa, rzepak i gorczyca. Maca nazywana jest też trawą pieprzową lub peruwiańskim żeń-szeniem. Występuje w kilku odmianach i kolorach, a każda z nich ma inne właściwości. Maca żółta wpływa pozytywnie na libido oraz zmniejsza dolegliwości związane z menopauzą, a czarna dodaje energii i ma korzystny wpływ na pamięć i jasność umysłu. Występuje też w kolorze kremowym, zielonym, fioletowym i czerwonym.

maca czerwona

Kolor proszku z czerwonej maca ma tylko lekki odcień czerwieni

Czerwona maca – działanie i właściwości w porównaniu z innymi gatunkami macy, wypada prawdopodobnie najkorzystniej. Prócz zalet, które posiadają pozostałe rodzaje macy, ma jeszcze dodatkowe. Jest pomocna w leczeniu różnych schorzeń prostaty – w tym raka. Ten rodzaj macy jest bowiem bogatszy w składniki, które mają właściwości przeciwutleniające i przeciwnowotworowe. Badanie nad Czerwoną Macą, opublikowane w biologii i Endokrynologii Rozrodu Dziennik 2005; donosi, że w ciągu 42 dni:

„Właśnie Czerwona Maca a nie Żółta czy Czarna spowodowały znaczne skrócenie rozmiarów prostaty u szczurów.” Analizując czerwonej odmiany peruwiańskiej bulwy ma ona najwięcej sodu i białka, jest także o wiele bogatsza w żelazo i witaminę B2 niż jej czarna odmiana. Zawiera też inne niezbędne dla dobrego funkcjonowania organizmu witaminy, jak A, B1, B6 czy C i E. Dostarcza też większej ilości aminokwasów oraz składników mineralnych takich jak: wapń, cynk, potas, sód i mangan.

Do swojej diety powinny ją włączyć również osoby mające problemy z tarczycą, a także cierpiące na osteoporozę. Czerwoną macę charakteryzuje przyjemny zapach i nieco orzechowy smak. Mieszkańcy Peru korzeń macy stosują od tysięcy lat. Dostępny jest w formie proszku i jako ekstrakt w postaci tabletek. Można go dodawać do różnych potraw, bądź spożywać praktycznie w dowolnej formie.