Stosowane od ponad 2,5 tysiąca lat w medycynie chińskiej, jagody goji, czyli kolcowoju chińskiego, pospolitego lub szkarłatnego dzięki swoim silnym właściwościom antyoksydacyjnym i odpornościowym często nazywane są „super owocami”. W Chinach powtarzana jest legenda o człowieku, który dzięki spożywaniu jagód goi miał przeżyć w dobrym zdrowiu ponad 200 lat. Czy rzeczywiście te owoce mają aż taką moc?
Spis treści
Prawdziwe pochodzenie Kolcowoju
Ta niezwykła roślina swój rodowód ma w Himalajach. Stamtąd pod wypływem najprawdopodobniej wiatru jej nasiona rozniosły się w inne rejony Azji, lecz przede wszystkim na całe terytorium Chin. Zresztą, o popularności tej rośliny można było usłyszeć już za czasów dynastii Tan, kiedy to poeta Liu Juncy pisał w zdrowotnych właściwościach goji. Jeden z najbardziej znanych fito-terapeutów i uzdrowicieli w historii Chin, Li Shudjun, w 1578 roku opisywał, że mieszkańcy wsi Nanchu mają w zwyczaju codzienne jedzenie owoców Goji i prawie wszyscy z nich dożywają stu i więcej lat.
Obecnie jagody goji rosną tylko i wyłącznie w Chinach, zgodnie zresztą ze swoją nazwą – dla przypomnienia (Kolcowój Chiński). Mimo to na rynku i w internecie funkcjonuje wiele, powielanych bez sprawdzenia informacji, o Tybetańskich, Nepalskich czy Mongolskich uprawach.
Wiele osób ma spore wątpliwości, a nawet uraz do chińskich produktów. Jednak w tym przypadku po prostu inaczej być nie może. Jagody goji to część tradycji i kultury chińskiej. Dlatego m.in. mieszkańcy tego azjatyckiego kraju obchodzą święto tych owoców, nie wspominając o różnorodności zastosowań Goji w chińskiej kuchni. Ich popularność można by śmiało porównać do popularności ziemniaka w Polsce.
Warto wiedzieć, że Chińczycy uprawiają wiele szlachetnych odmian kolcowoju chińskiego, dlatego można się zastanowić gdzie i od kogo kupujemy jagody goji. Poszukując tych owoców możemy także trafić na mniej smaczne owoce lub nawet owoce kolcowoju pospolitego. Należą one do tej samej rodziny co kolcowój chiński, jednak są zdecydowanie mniej słodkie i najprawdopodobniej mniej wartościowe. Nie bez znaczenia jest fakt, że kontrolowane uprawy należą w Chinach do rzadkości, więc takie owoce muszą być relatywnie droższe.
Właściwości jagód goji
Zbiera się je w specjalny sposób, strząsając na rozłożone pod krzakami kolcowoju maty. Świeże owoce są bowiem niezwykle delikatne. Przy zetknięciu ze skórą rąk utleniają się i zmieniają kolor na czarny. Znajdziemy w nich niezwykle bogaty zestaw witamin, minerałów, składników odżywczych i aminokwasów. Mają zdecydowanie więcej witaminy C niż pomarańcze, zawierają także żelazo, wapń, cynk, miedź, fosfor, selen i german, beta karoten i kwasy tłuszczowe. Wśród prozdrowotnych właściwości jagód goji zaobserwowano między innymi wpływ na poprawę wzroku, stanu wątroby, poprawę płodności i funkcji seksualnych. Mogą być również pomocne przy regulowaniu poziomu cukru we krwi, problemach reumatycznych i wątrobowych.
Dzięki zawartemu w jagodach goji kompleksowi polisacharydowemu LBP mają one dobry wpływ na system odpornościowy i profilaktykę przeciwnowotworową. Dzięki badaniom naukowym wiemy, że pomagają one w hamowaniu wzrostu komórek nowotworowych raka żołądka, okrężnicy, gruczołu krokowego, piersi a także płuc.
Zawarty w nich związek o nazwie cyperon może bardzo pozytywnie wpływać na serce i układ krążenia obniżając ciśnienie i regulując jego pracę. Dzięki beta – sitosterolom i wspomnianemu wcześniej kompleksowi LBP możliwe jest obniżenie poziomu „złego” cholesterolu LDL oraz wsparcie zwiększenia ilości HDL czyli „dobrego” cholesterolu.
Jagody goji mogą być również pomocne na problemy ze wzrokiem. Zawierają między innymi luteinę i zeaskantynę, które w znacznym stopniu wpływają na poprawę pracy tego zmysłu.
Sok z goji jest coraz popularniejszy nie tylko w Chinach, ale i na Zachodzie. Poprawia bowiem odporność, stan włosów i skóry, wpływa na poprawę krążenia. Owoce te, wykazują jak już wspomniałem, działanie stymulujące na system odpornościowy poprzez zwiększenie poziomu immunoglobulin, których poziom obniża się wraz wiekiem.
Jedzenie owoców goji, lub picie soków z goji poleca się szczególnie dzieciom z obniżoną odpornością oraz osobom żyjącym w ciągłym stresie. Przyjęło się, że codzienna dieta wzbogacona o te owoce hamuje procesy starzenia, wpływa także na płodność i potencję.
Jagody goji wspomagają odchudzanie
Dzięki wysokiej zawartości błonnika jagody goji pomagają w walce ze zbędnymi kilogramami. Natomiast zawartość polisacharydów pozytywnie wpływa na florę bakteryjną jelit. Można przeczytać, że nawet największe gwiazdy show biznesu stosują goji w swoich dietach. Okazało się, że zwolennikami goji są m.in. Madonna, Angelina Jolie i Tom Cruise.
Dietetycy wielu hollywoodzkich „stars” bardzo szybko wyciągnęli wnioski płynące z regularnego spożywania goji. Opracowano więc dietę, opartą w znacznej mierze na jagodach goji. Według niej powinno się wypijać od dwóch do czterech szklanek soku z tych owoców.
Sposoby spożywania goji
Jagody są najczęściej spożywane jako suszone lub w postaci soku. Mają specyficzny, lekko pikantny smak, więc często podawane są jako dodatek, w sałatkach, musli, herbacie czy sokach owocowych. Ciekawym sposobem jest dodawanie ich właśnie do jogurtu naturalnego lub musli. Można je dodawać do różnego rodzaju zup, dań warzywnych lub ryżu. Sok z goji polecany jest dla dzieci, w smaku przypomina nieco sok z marchwi, po za tym jest naturalnie słodki. Alternatywnym rozwiązaniem m.in. dla tych wszystkich, którym brakuje czasu lub zapominalskich będzie przyjmowanie goji w postaci ekstraktu. Wystarczy tylko popić takie tabletki dużą ilością wody i gotowe.
Przeciwwskazanie w przyjmowaniu jagód goji
Warto jednak pamiętać, że nie do końca zbadane zostały skutki uboczne spożywania jagód goji. Na pewno nie powinno przyjmować się więcej niż 5-12 gram suszonych owoców dziennie, czyli maksymalnie około 70 sztuk. Niewskazane są także dla osób zażywających leki przeciwzakrzepowe oraz przeciw cukrzycy – mogą bowiem wchodzić w niepożądane reakcje z nimi. Należy także powstrzymać się od ich przyjmowania w czasie ciąży i karmienia piersią.