Karczoch - naturalne źródło cynaryny

Karczoch – naturalne źródło cynaryny

Lecznicze właściwości karczocha wykorzystywane są od lat w walce z otyłością, problemami trawiennymi i zaburzeniami funkcjonowania wątroby. Już w czasach starożytnych karczoch stosowany był w walce z chorobami wątroby i nerek. Współcześnie roślina cieszy się ogromną popularnością, dzięki przeprowadzonym przez włoskich medyków badaniom, które wykazały, że karczoch zawiera w sobie w dużych ilościach cenną dla ludzkiego zdrowia substancję – cynarynę. Wsparcie wątroby, nerek i serca to nie wszystko, czym może poszczycić się ziele karczocha, roślina często wykorzystywana jest również w kosmetyce, szczególnie w pielęgnacji cery trądzikowej. Co jeszcze warto wiedzieć o karczochu – najobfitszym naturalnym źródle cynaryny?

Wyciąg z karczocha – dlaczego warto go stosować?

Medycyna naturalna to kopalnia praktycznej wiedzy, z której warto czerpać pełnymi garściami. Naturalne suplementy często bywają ogromnym wsparciem dla leczenia farmakologicznego, karczoch zwyczajny dzięki swoim niesamowitym właściwościom, jest polecany przez lekarzy, osobom z zaburzeniami trawienia, podwyższonym cholesterolem i dolegliwościami wątrobowymi. Naukowo udowodniono, że ekstrakt z karczocha stosowany regularnie pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, oczyścić organizm z toksyn oraz uregulować metabolizm, jednak to nie wszystko. Z czego jeszcze słynie karczoch? Właściwości tej smacznej i niskokalorycznej rośliny sięgają o wiele dalej. Najcenniejszą substancją odżywczą zawartą w karczochu, zwanym również cynara scolymus jest cynaryna, wpływająca na zwiększone wydzielanie żółci przez wątrobę, co prowadzi z kolei do obniżenia poziomu cholesterolu. Według badań najwięcej cynaryny znajduje się jednak w liściach karczocha, które nie nadają się do spożycia. Na szczęście w sklepach ze zdrową żywnością i suplementami znaleźć można sok z karczocha lub ekstrakt z liści w formie tabletek. Oczywiście nadal warto spożywać karczocha w jego naturalnej, czystej postaci, gdyż warzywo to oprócz właściwości odżywczych posiada również ogromne walory smakowe, a do tego jest niskokaloryczne, co przyda się szczególnie osobom na diecie redukcyjnej. Oprócz włączenia rośliny do swojego menu można jednak pokusić się o stosowanie suplementów zawierających wyciąg z karczocha, nie tylko ze względu na wysoką zawartość cynaryny, karczoch zwyczajny jest źródłem również innych korzystnych dla organizmu substancji. Co jeszcze można znaleźć w tej wspaniałej roślinie?

Karczoch na wątrobę cholesterol i nie tylko!

Cynaryna nie jest jedyną wartościową substancją, której źródłem jest karczoch. Tabletki, ekstrakt lub sam karczoch w czystej postaci pełne są witamin i składników odżywczych odpowiedzialnych między innymi za zdrowy wygląd skóry, oraz spowolnienie procesu starzenia się. Według wielu źródeł regularne spożywanie karczocha i suplementów zawierających ekstrakt z tej niezwykłej rośliny znacznie wydłuża życie oraz pomaga utrzymać dobrą formę i młody wygląd na dłużej. Jak to możliwe? Wszystko za sprawą dużej zawartości antyoksydantów oraz witaminy E, nazywanej również witaminą młodości. Antyoksydanty nie tylko opóźniają procesy starzenia się, ale również obniżają ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej. Karczoch jest ponadto bogatym źródłem inuliny zaliczanej do naturalnych probiotyków co za tym idzie wyciąg z karczocha usprawnia pracę jelit, a także pomaga pozbyć się uciążliwych wzdęć i zaparć. Osoby skarżące się na słabą odporność również powinny zainteresować się suplementacją karczocha, ze względu na dużą zawartość witaminy C we wszystkich jadalnych częściach rośliny, jak również w wyciągu z liści dostępnym w formie tabletek lub soku. Ziele karczocha jest także wsparciem dla cukrzyków, nie tylko dzięki regulującej poziom cukru we krwi inulinie, ale także dzięki kwasowi chlorogoenowemu, zmniejszającemu wchłanianie cukrów.

Karczoch, a redukcja wagi

Najprostszą drogą do utraty zbędnych kilogramów jest bez wątpienia zdrowa dieta i ćwiczenia. Stosowanie naturalnych suplementów w walce z otyłością nie zaszkodzi, może za to znacznie przyśpieszyć proces redukcji wagi. Dużym wsparciem w uzyskaniu wymarzonej sylwetki jest z pewnością karczoch. Sok lub tabletki zawierające skoncentrowany ekstrakt z liści i łodygi karczocha, podkręcają metabolizm, co przyczynia się do szybszej przemiany materii. Obecna w karczochu inulina, dzięki swoim właściwościom porównywana jest do błonnika, skąd to się bierze? Inulina podobnie jak błonnik pęcznieje w żołądku, pozwalając zapomnieć o głodzie i uwolnić się od nawyku podjadania między posiłkami. Oprócz spożywania karczocha w formie suplementów warto również zaprosić to wspaniałe warzywo na stałe do naszej kuchni. Roślina ta smakiem dorównuje popularnym szparagom, świetnie sprawdzi się w formie dodatku do obiadu, lub samodzielnego, lekkostrawnego posiłku. Ogromną zaletą karczocha jest jego niska kaloryczność, 100 gram warzywa to mniej niż 50 kalorii. Karczoch z pewnością przypadnie też do gustu osobom na diecie ketogenicznej, ze względu na małą ilość węglowodanów w składzie.

Karczoch zwyczajny, jak spożywać?

Najprościej spożywać karczocha w formie posiłku, specjaliści twierdzą jednak, że o wiele skuteczniejsza jest suplementacja produktami zawierającymi ekstrakt z liści oraz innych cześć rośliny, które można znaleźć w dobrych sklepach, np. Sklepie Zycia – https://www.sklepzycia.pl/karczoch-suplementy. Jak powinno wyglądać dawkowanie karczocha w formie tabletek? Zalecane jest postępowanie zgodnie ze wskazówkami producenta i zażywanie tabletek zawierające ekstrakt z karczocha zgodnie z ulotką. Jeśli chodzi o sok, to zalecenia co do dawkowania są mniej restrykcyjne, optymalne jest spożywanie około 30 mililitrów soku trzy razy dziennie, najlepiej przed posiłkiem. Czy możliwe jest przedawkowania karczocha? Spożywanie w nadmiarze nawet dobroczynnych substancji nie jest wskazane i może prowadzić do drobnych dolegliwości, głównie ze strony układu pokarmowego, na przykład w postaci biegunki. Kiedy nie wolno spożywać karczocha w ogóle? Stanowczo odradza się spożycie osobom, u których stwierdzono alergię na tę roślinę, nie zaleca się również suplementacji karczochem dzieciom i kobietom w ciąży.