Kryl, w polskiej nomenklaturze zwany również Szczętkiem, to niewielkich rozmiarów skorupiak żyjący w czystym środowisku Antarktydy. Wyglądem przypomina, coraz popularniejszą na naszych stołach, krewetkę. Osiąga od sześciu do sześciu i pół centymetra długości. Waży zaledwie około dwóch gramów. Żyje w olbrzymich ławicach, najchętniej w wodach, które latem wolne są od stałego lodu, a zamarzają jedynie zimą.
Istnieje ponad osiemdziesiąt gatunków kryla. Najbardziej rozpowszechnionym i znanym gatunkiem tego skorupiaka jest Kryl Arktyczny (Euphausia superba). Stanowi on bardzo ważne ogniwo w łańcuchu pokarmowym wód południowych. Chętnie żywią się nimi ptaki morskie, foki, ryby, pingwiny i wieloryby. Sam żywi się algami, fitoplanktonem, a w ograniczonym stopniu również zooplanktonem.
Ławica kryla
Kryl jest często spożywany przez ludzi, szczególnie w Japonii, Skandynawii, Kanadzie i Rosji. Jest również wykorzystywany do produkcji suplementów diety, a to dzięki bogactwu nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 – głownie EPA i DHA.
Kryl jest jednym z najlepszych źródeł tych kwasów. Dzięki ich zawartości w najlepiej przyswajalnej formie, olej z kryla znakomicie wspomaga codzienne funkcjonowanie, a w szczególności:
- znakomicie wpływa na koncentrację,
- uaktywnia szare komórki,
- wspomaga ochronę mózgu
- chroni przed stresem oksydacyjnym
- wspiera regenerację organizmu, zwłaszcza po wysiłku fizycznym – zalecany sportowcom
- poprawia wytrzymałość i wydolność organizmu
- korzystnie wpływa na wzrok
- łagodzi bolesne miesiączkowanie
- wpływa na poprawę gospodarki hormonalnej u kobiet
- znacząco wpływa na jędrność skóry i zapobiega powstawaniu zmarszczek
Jak widać z powyższej listy, suplementacja oleju z kryla może być korzystna dla ludzi w każdym wieku i stylu życia.
Kwasy tłuszczowe Omega-3 pełnią bardzo ważne funkcje w naszym organizmie. Niezbędne są dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, a w szczególności mózgu. Kwasy DHA stanowią aż 60% zapotrzebowania mózgu na NNKT – Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe.
Kwasy Omega-3 biorą udział w budowie błon komórkowych a także uczestniczą w spermatogenezie, gdzie odpowiadają między innymi za ruchliwość plemników.
Kryl antarktyczny
Po co suplementacja kwasów Omega-3?
Dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka niezbędna jest równowaga pomiędzy kwasami Omega-6 i Omega-3. Najlepiej, gdyby ich stosunek wynosił 1:1. Jednak w praktyce jest to nieosiągalne. We współczesnej diecie współczynnik ten wynosi aż 20:1 co nie jest korzystne z punktu widzenia naszego zdrowia. Kwasy Omega-6 i Omega-3 korzystają bowiem z tych samych enzymów. Dlatego niezbędna jest suplementacja Omega-3 aby uzyskać co najmniej stosunek 5:1.
Kwasy Omega-3 można co prawda uzupełniać wzbogacając dietę o ryby morskie, jednak w praktyce jest to trudne. Trzeba by spożywać tłuste ryby co najmniej dwa razy w tygodniu.
Ponadto kwasów DHA i EPA nie da się zastąpić kwasem alfa-linolenowym obecnym w produktach roślinnych, takich jak np. orzechy, brokuły, awokado, czy migdały. Kwas ten jest stosunkowo nietrwały i np. w oleju lnianym szybko się utlenia. Między innymi dlatego olej lniany tłoczony na zimno ma bardzo krótki okres przydatności do spożycia – nawet do dwóch miesięcy.
Pokarmy bogate w kwasy Omega-3
Olej z kryla charakteryzuje się dużą ilością kwasów Omega-3 w porcji. Są one dodatkowo doskonale przyswajalne, a w związku z tym, że kryl jest odławiany z czystych wód południowych jest wolny od metali ciężkich, antybiotyków i innych zanieczyszczeń często spotykanych w rybach hodowlanych.
Produkty z olejem z Kryla