Triphala – trzy owoce dla zdrowia

Ajurweda to myśl medyczna wywodząca się z Indii. Założeniem Ajurwedy jest, jedność człowieka z wszechświatem i wiara, że człowiek jest odzwierciedleniem kosmosu w mikroskali. Stąd wniosek by żyć w zgodzie z naturą, nie zmieniając jej, ale czerpiąc z jej bogactwa. To właśnie z Ajurwedy pochodzi Triphala, preparat składający się z trzech sproszkowanych owoców: Behady (Bibhitaki), Harady (Haritaki) i Amli (Amalaki).

Triphala czyli trzy owoce

Amla, zwana również Agrestem Indyjskim, z wyglądu przypomina rodzimy agrest. Jest bogata w witaminę C, oraz wiele innych antyoksydantów, karoteny i flawonoidy. Przypisuje się jej właściwości lecznicze, a w szczególności wspieranie detoksykacji organizmu, wzmocnienie serca czy poprawę trawienia. Ze względu na tę ostatnią właściwość często bywa stosowana jako środek wspomagający odchudzanie, poprzez normalizację poziomu cukru we krwi.

Owoce Amli

Owoce Amli

Mechanizm działania jest bardzo ciekawy. Spadki poziomu cukru powodują, że organizm, a w szczególności mózg, domaga się „paliwa”, czego objawem jest tzw. „wilczy głód”. Dzięki utrzymaniu poziomu cukru na odpowiednim poziomie, zjawisko to nie występuje i znacznie łatwiej utrzymać dietę.

Indyjscy naukowcy z Baroda Medical College wykazali w badaniach na ludziach, że wyciąg z Amli może równie skutecznie, jak leki z grupy statyn, obniżać poziom „złego” cholesterolu LDL oraz wpływać pozytywnie na poziom „dobrego” cholesterolu HDL. Przy okazji tych samych badań okazało się, że wyciąg z Amli skutecznie obniża ciśnienie krwi.

Olejek z Amli stosowany jest również w kosmetyce, jako środek na poprawę kondycji włosów.

Behada

Ten niepozorny owoc, występujący również pod nazwą Bibhitaki ma szerokie zastosowanie w leczeniu różnych dolegliwości. Sama nazwa Bibhitaki oznacza „oddalający choroby”, co już samo sugeruje duże znaczenie, jakie medycyna staroindyjska przywiązywała do tego owocu.

Behada wpływa pozytywnie na płuca, co objawia się łagodzeniem trudności z oddychaniem, dzięki czemu może być z powodzeniem stosowana podczas leczenia astmy.

Doskonale wpływa również na układ trawienny, poprzez zapobieganie biegunkom i regulację wypróżniania. Zapobiega także powstawaniu kamieni moczowych.

Podobnie jak Amla, Bibhitaki ma również bardzo dobry wpływa na zdrowie włosów.

Triphala

Owoce składające się na Triphala

Harittaki – Migdałecznik chebułowiec

Owoc ten jest doskonałym źródłem tanin, fruktozy i aminokwasów. Może on wspomóc walkę z nadciśnieniem, a także wpływać pozytywnie na perystaltykę i stan jelit. Zawarte w nim senozidy oraz taniny regulują prawidłową pracę jelit, jednocześnie zapobiegając biegunkom i zaparciom. Wpływają także pozytywnie na oczyszczanie przewodu pokarmowego ze złogów.

Harittaki zmniejsza również poziom lipidów, zarówno we krwi jak i wątrobie. W połączeniu z miodem może także obniżyć poziom cholesterolu.

Badania wskazują na przeciwbakteryjne (Helicobacter pylori , metycylino opornego Staphylococcus aureus, Shigella dysenteriae, S. flexneri, S. boydii, Proteus mirabilis, P. vulgaris, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa i Salmonella sp.), przeciwwirusowe (cytomegalii, herpes simplex, HIV-1) i przeciwgrzybiczne działanie sproszkowanego owocu (in vitro wykazywał aktywność inhibicyjną wobec Trichophyton mentagrophytes, T. rubrum, T. soudanense, Candida albicans, Torulopsis glabrata i C. krusei).

Tak więc można wywnioskować Triphala, dzięki zawartości trzech składników ma bardzo szerokie działanie prozdrowotne:

  • tonizuje i oczyszcza przewód pokarmowy, likwiduje zaparcia, a także reguluje pracę jelit,
  • odtruwa organizm,
  • poprawia wchłanialność substancji odżywczych,
  • reguluje ciśnienie krwi,
  • likwiduje uporczywe biegunki i kurczowe bóle jelit,
  • pomaga przy otłuszczeniu wątroby i serca,
  • wykazuje działanie przeciwwirusowe,
  • przeciwbakteryjne i przeciwzapalne,
  • wspomaga detoksykację krwi i wątroby,
  • jest pomocna w wydalaniu kamieni z dróg moczowych,
  • zmniejsza efekty starzenia,
  • wspiera odchudzanie.
Triphala-produkty