Kurkuma i kurkumina

Kurkumina – dumna córka Kurkumy

Kurkuma. Po pierwsze na całym świecie powszechnie znana jako charakterystyczny składnik curry, i kontrastowy żółto-pomarańczowy pigment. Po drugie, napisano o niej prawdopodobnie największą ilość opracowań ( już ponad 4500 ), zwłaszcza w związku z jej prozdrowotnym działaniem. Po trzecie, nadal po 3000. lat od jej pierwszego zastosowania jako ważny składnik naturalnej terapii, nie słabnie zainteresowanie jej niecodziennymi właściwościami. Odpowiedź nasuwa się sama, coś niezwykłego musi być w kurkumie, a dokładnie w kurkuminie czyli kilku aktywnych związkach zwanych kurkuminoidami.

Co to jest Kurkumina?

Podstawowym składnikiem kurkumy jest kurkumina. To ona, jako barwnik odpowiada za jej intensywny kolor. Od wieków to właśnie on sprawiał, że kurkuma posiadała tak wielkie znaczenie. Była związana z kolorem bogów, zarówno w Chinach, jak i Indiach. Używano jej zarówno do barwienia ciała w czasie rytuałów religijnych, jak również do barwienia tkanin na złocistożółty odcień. Jednak kurkumina wykazuje wiele właściwości wpływających na zdrowie. To właśnie dzięki temu składnikowi kurkuma może pomagać w leczeniu niestrawności, mdłości, wymiotów, biegunek oraz innych dolegliwości żołądkowych. Wymieszana z wodą daje skuteczny, choć niekoniecznie bardzo smaczny, specyfik zmniejszający problemy z układem pokarmowym. Pozytywnie wpływa na ciśnienie, jak również na układ nerwowy oraz mózg.

Dlaczego kurkumina?

Według wielu naukowych opracowań, w tym profesora Manohara Garg’a dyrektora programu badawczego nutraceutyków na Universytecie Newcastle, kurkumina jest silnym środkiem przeciwzapalnym i jej stosowanie może zmniejszyć ryzyko zapalenia stawów, chorobę Alzheimera i serca poprzez ograniczenie stanu zapalnego w organizmie. To na początek.
Jednocześnie naukowcy podkreślają, że tak istotne rezultaty są dowiedzione i wykazane na podstawie badań na zwierzętach. Co nieco hamuje super entuzjazm w niektórych kręgach.

Idąc jednak dalej. Wiele wskazuje na to, że kurkumina może pomóc kiedy

  • mamy do czynienia z chorobami autoimmunologicznymi, w tym z reumatoidalnym zapaleniem stawów, likwidując ból,
  • chcemy zastosować naturalną profilaktykę nowotworową tym: okrężnicy, żołądka, płuc, piersi i skóry,
  • zmagamy się z zaburzeniami przewodu pokarmowego, w tym chorobą zapalną jelit (IBD), zespołem jelita drażliwego (IBS), chorobą Crohna i wrzodziejącym zapaleniem okrężnicy,
  • poszukujemy pomocy w walce z postępową niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby,
  • mamy do czynienia z przewlekłych infekcjami dróg oddechowymi wywołanymi mukowiscydozą,
  • chcemy pomóc cierpiącym na długotrwałe depresje i stany lękowe,
  • powinniśmy poprawić swój profil lipidowy, zwiększając ilość korzystnego „dobrego cholesterolu” HDL,

Kto korzysta z kurkumy?

Okazuje się, że kurkuma to idealny produkt dla wszystkich seniorów, a także co może nieco zaskoczyć dla sportowców i wszystkich stawiających na aktywność fizyczną. Bywa nazywana naturalnym dopalaczem, oczywiście w pozytywnym znaczeniu, ponieważ korzystnie wpływa na naszą wydolność, gdy chcesz np. pobijać własne rekordy. Jej popularność wyraźnie wzrosła, gdy jej stosowaniem pochwaliły się największe sportowe gwiazdy. Kurkumę polecają teraz praktycznie wszystkie znane poradniki dietetyczne, z uwagi na właściwości sprzyjające zdrowiu i długiemu życiu. Nic dziwnego skoro kurkuma od wieków stosowana jest w indyjskiej i chińskiej medycynie jako środek na długowieczność.

Kurkuma a aktywność fizyczna

Dla osób aktywnych istotne jest to, że kurkuma łagodzi stany zapalne. Wiadomo, że niewielkie zapalenia są wręcz naturalne dla trenujących. Niestety, gdy powtarzają się coraz częściej mięśnie przestają się sprawnie regenerować. To z kolei wywołuje ból, który przeszkadza w swobodnym trenowaniu. Kurkuma, a dokładniej – kurkumina – mają zdolności przeciwzapalne. Sprzyja to nie tylko łagodzeniu ich, ale przede wszystkim nie dopuszczaniu do ich powstawania. Stanowi to istotne zabezpieczenie mięśni przed urazami.
Jej właściwości antyoksydacyjne zabezpieczają cały organizm przed wolnymi rodnikami, które przyczyniają się m. in. do powstania nowotworów i groźnego dla całego organizmu stresu oksydacyjnego. Powstaje on w momencie wysokiego wysiłku lub stresu. Odpowiednia ilość kurkumy powoduje, że jest on słabiej odczuwalny, bądź w ogóle nie występuje po treningu. Warto o tym pamiętać trenując regularnie, lub dopiero rozpoczynając przygodę ze sportem.

Kurkuma, a długie życie

Kurkuma sprzyja osiąganiu wyników w sporcie i długowieczności, ale czy to jej jedyne zalety? Otóż nie. Kurkumina zawarta w przyprawie bardzo dobrze wpływa na mózg. Usprawnia i zabezpiecza jego pracę, stanowi ochronę przed chorobami, np. demencją. To samo dotyczy skuteczności kurkumy w regulowaniu nadmiernie wysokiego ciśnienia oraz stabilizującego wpływu na serce. Im lepiej chronione, tym mniejsze szanse na zawał albo udar.

W medycynie hinduskiej stosuje się kurkumę także na rany i blizny. Możne stosować to również w domowych warunkach kładąc przyprawę rozrobioną z wodą bezpośrednio na urazy albo namaczając w papce z kurkumy bandaże. Antybakteryjne działanie kurkumy ułatwi leczenie i ochroni przed zakażeniem.

Inne zastosowanie kurkumy

Barwienie kurkumą materiałów albo skóry w hinduskich obrzędach to tylko jedno z zaskakujących zastosowań przyprawy. Można ją równie dobrze wykorzystać do pielęgnowania urody. Kurkuma jest przeciwutleniaczem, więc pomaga w zapobieganiu starzenia się skóry. Wystarczy regularnie 2-3 razy w tygodniu wykonywać z niej maseczkę, mieszając kurkumę z wodą lub jogurtem naturalnym albo mlekiem i odrobiną soku z cytryny. Kurkumina ukoi skórę, wyrówna poziom sebum, poprawi jej wygląd i gładkość.