Jego fenomen to ukryte w nim nasycone kwasy tłuszczowe, lecz nie te okryte złą sławą, a tzw. średniołańcuchowe, natychmiast wchłaniane przez jelita i wykorzystywane do produkcji energii. Bez odkładania się w tkance tłuszczowej. To właśnie jedna z jego bardziej pożądanych właściwości!
Aż połowę jego cennych kwasów stanowi kwas laurynowy, występujący w dużych ilościach w przyrodzie tylko w mleku matki i właśnie w kokosie. Wykazuje on silne działanie antybakteryjne i antygrzybicze. Prowadzone są nawet badania dotyczące leczenia wirusa HIV tym związkiem.
Spis treści
Tropikalny król olejów
Olej kokosowy już od wieków, stosowany był w krajach tropikalnych, w codziennej kuchni. Filipińczycy do dzisiaj nazywają palmę kokosową „drzewem życia”, która spełnia wszystkie potrzeby. Wierzymy, że w tym przypadku mają na myśli te kulinarne:)
Olej z kokosa był i nadal pozostaje doceniany jako doskonały kosmetyk, środek spożywczy, leczniczy oraz naturalne uzupełnienie zasobów komórkowych. W ostatnich dekadach został zaliczony do ścisłej elity naturalnych olei zdrowotnych.
Jego fenomen to ukryte w nim nasycone kwasy tłuszczowe, lecz nie te okryte złą sławą, a tzw. średniołańcuchowe, natychmiast wchłaniane przez jelita i wykorzystywane do produkcji energii. Bez odkładania się w tkance tłuszczowej. To właśnie jedna z jego bardziej pożądanych właściwości!
Aż połowę wspomnianych cennych kwasów stanowi kwas laurynowy, występujący w dużych ilościach w przyrodzie tylko w mleku matki i właśnie w kokosie. Jest to kwas wykazujący silne działanie antybakteryjne i antygrzybicze. Prowadzone są nawet badania dotyczące leczenia wirusa HIV tym związkiem.
O Oleju kokosowym zrobiło się w Europie głośno w ciągu ostatnich lat. Znalazł się na czele listy zdrowych tłuszczy, które znajdują zastosowanie w kuchni, kosmetyce oraz poprawianiu zdrowia. Decydując się na zakup oleju, warto wiedzieć o nim coś więcej i korzystać z niego z pełną świadomością.
Jak uzyskuje się olej kokosowy?
Olej kokosowy stanowi tłuszcz pochodzenia roślinnego, co czyni go zdrowym nawet dla osób z wysokim cholesterolem. Często sprzedawany jest w postaci stałej, która zwana jest masłem kokosowym. Tak, jak większość olei również on powstaje w procesie tłoczenia. W jego przypadku jest to tłoczenie tzw. kopry, czyli miąższu orzechów palmy kokosowej.
Olej zachowuje swoją stałą formę, jeśli jest przechowywany w temperaturze do około 25 st. Celsjusza. Gdy dojdzie do podgrzania masło kokosowe zmieni się w płynny tłuszcz o silnym aromacie kokosa.
Zdrowy olej nierafinowany
W sklepach można znaleźć olej kokosowy nierafinowany i rafinowany. Znacznie zdrowsza, bogatsza w składniki odżywcze jest nierafinowana wersja oleju tłoczona na zimno. Dzięki temu nie zanika przyjemny, kokosowy zapach, jak ma to miejsce w przypadku oleju rafinowanego. Ze względu na sposób produkcji oraz zachowanie wszystkich wartościowych elementów jest uznawany za o wiele cenniejszy dla zdrowia i urody. Jednocześnie jest produkowany na znacznie mniejszą skalę, a przez to droższy.
O wiele łatwiej można zakupić olej rafinowany, jednak jego wartość dla zdrowia i urody jest mniejsza. Wynika to z procesu obróbki oleju kokosowego, który zostaje poddany wybielaniu oraz odkwaszaniu, co zabija część składników oraz powoduje, że znika kokosowy zapach.
Ze względu na sposób obróbki olej kokosowy rafinowany nie ma wartości odżywczych, więc gotowanie na nim i dodawanie go do potraw nie przyniesie korzyści. Można go natomiast wykorzystać do zabiegów kosmetycznych. Z kolei olej kokosowy nierafinowany przyniesie korzyści zarówno stosowany od wewnątrz jak i na zewnątrz.
Korzystne właściwości oleju kokosowego
W oleju kokosowym znajdują się składniki, które przyczyniają się do poprawy kondycji zdrowotnej. Ten naturalny wyciąg z miąższu kokosa w 90 % składa się z tłuszczów nasyconych, których w żaden sposób nie można porównywać do zwierzęcych.
Te z kokosa są tłuszczami nasyconymi o średniej długości łańcucha, co powoduje, że zaraz po zjedzeniu są przekształcane w energię, a nie odkładane jako zapasy tłuszczu. Kompozycja kwasów tłuszczowych jest tak dobra (prawie 50% tłuszczów w kokosie to kwas laurynowy ), że może pomóc w walce z cholesterolem oraz chronić układ krwionośny np. przed miażdżycą. Jednocześnie wpływają one na poprawę pamięci i koncentracji, poprzez odżywianie układu nerwowego. Prowadzone są badania, które dowodzą, że olej kokosowy może przyczynić się do zahamowania rozwoju choroby Alzheimera. Dodatkowo kwas laurynowy ma właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i antygrzybiczne.
Olej kokosowy zdrowotnie:
- pomaga zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu II,
- codziennie spożywanie wpływa na lepszy metabolizm,
- ułatwia wchłanianie wapnia i magnezu,
- może opóźniać procesy starzenia,
- wspomaga leczenie problemów jelitowych,
- może poprawiać krążenie
Praktyczna forma-wysoka jakość: każda kapsułka to: 500 mg czystego, ekologiczne oleju kokosowego.
BIO Olej z kokosa w formie kapsułek: Olej w kapsułce zawiera również naturalne witaminy zawarte w kokosie: A, B, C oraz minerały takie jak: potas, wapń i fosfor.
Olej kokosowy w kosmetyce
Szczególnie duże zastosowanie olej kokosowy ma w kosmetyce. Może być wykorzystywany nawet do zaskakujących zabiegów kosmetycznych, zarówno przez kobiety, jak i mężczyzn. Sprawdza się jako balsam do golenia, ponieważ nawilża skórę. Z tego samego sposobu stosowany jest przez kobiety jako balsam do ust, zwłaszcza zimą i środek do demakijażu. Dzięki tłustej konsystencji ściera nawet wodoodporne kosmetyki, nie powodując przy tym żadnych podrażnień.
Oleju kokosowego można używać również jako balsamu nawilżającego do ciała i twarzy, co istotne, nie tylko dla dorosłych, lecz również dla niemowląt. Łagodzi u nich wysypkę. Ze względu na swoja naturalność olej bywa najczęściej wybierany przez kobiety w ciąży, chcące uchronić się przed rozstępami.
Jak stosować olej kokosowy?
Olej kokosowy stanowi niezwykle cenny dodatek do potraw – obiadów, deserów, napojów. Tak właśnie trafia do organizmu. Przy tym należy pamiętać, że choć to olej, to nie tuczy, a wręcz wspomaga odchudzanie ( natychmiast jest wychwytywany przez organizm i przerabiany na energię).
Aby w pełni docenić zalety oleju kokosowego warto przyrządzić nietypową potrawę, mianowicie smalec. Zasmakuje on przede wszystkim wielbicielom kuchni wegańskiej, choć nie tylko. Do jego przygotowania potrzebne są:
Smalec z kokosa:
- 200 g oleju kokosowego nierafinowego,
- 1 jabłko,
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku,
- 1 garść cebuli granulowanej,
- pieprz, majeranek.
Cebulkę posiekać, jabłko obrać i zetrzeć na tarce. Następnie podsmażyć cebulę na 1 łyżce roztopionego oleju. Doprawić przygotowanymi przyprawami, zwłaszcza dużą ilością majeranku i wymieszać. Dodać pozostały olej i od czasu do czasu mieszając, poczekać aż się roztopi.
Przelać olej z przyprawami do miseczki lub słoika, po czym pozostawić na całą noc do stężenia. Podawać z pieczywem oraz zielonym ogórkiem.
Kolejny ciekawy przepis na pożywną i zdrową zupę tofu-pomidorową z olejem kokosowym:
Składniki:
- 100 g jedwabistego( miekkiego) tofu
- 6 duże pomidory, obrane i pokrojone na kawałki lub 1 puszka pomidorów bez skórki
- 2 szklanki bulionu warzyw
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula w plasterkach
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki lub kolendry
- 1 szczypta soli kryształów
Daj dwie łyżki oleju kokosowego na patelnię. Następnie po rozgrzaniu krótko podsmaż cebulkę i czosnek. Dodaj pomidory. Duszenie pomidorów powinno trwać około 3 minut. Po tym czasie dołóż tofu. Chwilkę później dla zagęszczenia smaku podlej wszystko bulionem warzywnym. Doprowadzić do wrzenia i wymieszaj. Pietruszkę i kolendrę drobniutko posiekaj i użyj do dekoracji i smaku wrzucając na środek gotowej i rozlanej już do talerzy zupy.