Pojęcie żywności liofilizowanej, dla wielu osób może brzmieć dość tajemniczo. Nie jest to bowiem żywność spożywana na co dzień przez przeciętnego zjadacza chleba. Sama jej nazwa może również się kojarzyć z jakimś zaawansowanym procesem przetwórstwa. Tymczasem metodę liofilizowania żywności kilkaset lat temu odkryli już Indianie Quechua. Czym się ona zatem charakteryzuje i jak wygląda proces jej produkcji?
Kategoria: Technologie
Micelizacja – w służbie przyswajalności
Wiele suplementowanych przez nas substancji, jest trudno rozpuszczalnych się w wodzie, co powoduje, że często nie są przyswajane na zadowalającym poziomie. Część z nich potrzebuje do tego tłuszczu, co stanowi jeszcze większe utrudnienie w ich absorbowaniu przez organizm.
Ponieważ ciało ludzkie w ok 80% składa się z wody, to właśnie na niej opiera się transport składników odżywczych. Krew, która pełni funkcje transportowe, składa się z wody w około 60%, więc substancje, które ma przenosić muszą się w niej dobrze rozpuszczać.
Mitochondria i mitoceutyki
Mitochondria są to organelle, których funkcja jest ściśle związana z procesami oddychania komórkowego. Organelle to każda struktura znajdująca się wewnątrz komórki (w cytoplazmie), oddzielona od niej błoną komórkową. Organelle są wyspecjalizowane do konkretnych zadań. Bardzo ważną rolę pełnią jedne z nich tzn. mitochondria, które są miejscem generowania energii dla komórki. Tworzą także pewnego rodzaju warunki do przemian oddechowych z udziałem tlenu. Energia wytwarzana w mitochondriach jest magazynowana w postaci wysokoenergetycznych wiązań, które budują ATP. ATP, czyli Adenozyno-5′-trifosforan, stanowi nośnik energii chemicznej, używanej w metabolizmie komórki. Najogólniej mitochondria są centrami energetycznymi komórek.