Witamina b17 amigdalina

Witamina b17 (amigdalina)

Witamina B17 należy do witamin z grupy B. Stosunkowo nie dawno odnaleziona, gdyż dopiero na początku XX wieku. Jej inną nazwą jest amigdalina, z tego względu, gdyż pierwszy raz dokonano jej wyodrębnienia z migdałów. Według pewnych badań amigdalina może pomagać w leczeniu raka, z tego względu w niektórych krajach stosuje się ją jako niekonwencjonalny lek na nowotwory.

Po raz pierwszy została wyodrębniona przez dr. Ernesta Krebsa w 1830 roku, stwierdził on na podstawie swoich długich obserwacji i badań, iż ma ona niszczący wpływ na komórki nowotworowe. Witaminę B17 można przyjmować poprzez jedzenie pestek niektórych roślin, aczkolwiek łatwiejszym sposobem jest wybranie suplementów z tą witaminą. W sklepie internetowym znajdziemy dobrej jakości suplementy z b17 na przykład https://www.sklepzycia.pl/pl/p/Amigdalina-Apricarc-B17-Witamina-B-17-amigdalina-%2C-letril%2C-betaglukan-180-kaps./1381. To wygodny i prosty sposób na suplementację tej witaminy.

Witamina b17 właściwości

1. Antykancerogenne

Dotychczas udokumentowano duży potencjał witaminy B17 w leczeniu nowotworów. Badania potwierdzają, iż amigdalina powstrzymuje rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych oraz promuje ich apoptozę. W wykonanym w 2006 roku badaniu udowodniono, iż amigdalina wywołuje apoptozę w komórkach raka prostaty. Natomiast w badaniach z 2006 roku przedstawiono jej korzystne działania w walce z komórkami raka szyjki macicy. Wykazano również jej działanie blokujące wzrost komórek raka pęcherza moczowego oraz mózgu. Naukowcy twierdzą, iż antykancerogenne działanie amigdaliny wiąże się z jej toksycznym oddziaływaniem na komórki nowotworowe. Kiedy amigdalina dostaje się do organizmu, przez enzym beta-glukozydazy, rozkłada się na 3 związki. Dzieli się wówczas na glukozę, aldehyd benzoesowy oraz cyjanowodór. Enzym rodanazy działający w ludzkim organizmie przemienia cyjanowodór w nieszkodliwą dla zdrowia substancję. Jednakże takiego enzymu nie ma w komórkach nowotworowych, dlatego zostają one zniszczone.

2. Wzmocnienie odporności

Witamina B17 według naukowców wpływa pozytywnie na układ immunologiczny. Stymuluje naturalne mechanizmy obronne organizmu, które są niezbędne do skutecznej walki z komórkami nowotworowymi. Przeprowadzone badania wykazywały, iż po podaniu amigdaliny następował widoczny wzrost zdolności białych krwinek do wyszukiwania oraz neutralizowania groźnych dla zdrowia drobnoustrojów, oraz patologicznych komórek.

3. Przeciwbólowe i przeciwzapalne

Badania kliniczny z udziałem pacjentów borykających się z chorobami nowotworowymi doprowadziły do odkrycia, iż amigdalina wpływa na zmniejszenie bólu. B17 łagodzi także dolegliwości bólowe indukowane stanem zapalnym. Po jej podaniu nastąpiło u pacjentów zmniejszenie stężenia głównych mediatorów stanu zapalnego, czyli TNF-alfa oraz IL-1beta.

3. Działanie hipotensyjne

Hipertensja jest niezwykle częstym problemem, z jakim borykają się ludzie. Wysokie ciśnienie może doprowadzić do zawału, udaru, uszkodzenia nerek czy niewydolności mięśnia sercowego. Suplementacja witaminy B17 obniża znacznie ciśnienie skurczowe oraz rozkurczowe.

4. Usprawnienie procesu odtruwania organizmu

Witamina B17 wpływa korzystnie na pracę wątroby, dzięki czemu organizm jest w stanie szybciej usunąć zalegające w nim toksyny. Wiele związków oraz metali ciężkich odznacza się działaniem kancerogennym, jeśli nie zostaną one wydalone z organizmu, mogą stać się przyczyną rozwoju chorób nowotworowych.

Witamina b17 na co pomaga?

Suplementacja Witaminy B17 może przyczynić się do ogólne poprawy funkcjonowania organizmu. Jednakże witamina ta zalecana jest zwłaszcza osobom walczących z infekcjami i chorobami. Preparaty z amigdaliną pomagają przy poważnych schorzeniach nowotworowych, zmniejszają także dolegliwości artretyczne i reumatyczne.

Witamina b17 gdzie występuje?

Niestety występowanie tej witaminy jest mocno ograniczone. Z tego względu warto sięgnąć po preparat https://www.sklepzycia.pl/pl/p/Amigdalina-Apricarc-B17-Witamina-B-17-amigdalina-%2C-letril%2C-betaglukan-60-kaps./1380 zawierający w sobie główne źródło witaminy, czyli pestki moreli. Witaminę B17 znajdziemy także w:

  • orzechach makadamia
  • gorzkich migdałach
  • orzechach nerkowca
  • nasionach (sezam, siemię lniane, bób, soczewica, fasoli)
  • zbożach (pszenica, owies, gryka, brązowy ryż, żyto, jęczmień)
  • owocach o drobnych pestkach ( jeżyny, aronia, żurawina, truskawki, malina, jagody)

Witamina b17 skutki uboczne

Terapię witaminą B17 powinno się zacząć od skonsultowania się z lekarzem, gdyż ma ona właściwości obniżające ciśnienie krwi. Niewłaściwe suplementowanie preparatu z amigdaliną może pogorszyć funkcje trawienne. Pojawiają się wówczas takie skutki uboczne jak: ból brzucha, zgaga, nudności, wzdęcia, niestrawność. Suplementu z B17 nie można podawać kobietom w ciąży i karmiącym oraz dzieciom. Amigdalina skutki uboczne, jakie mogą występować podczas jej przyjmowania, przede wszystkim są skutkiem złej suplementacji. Należy pamiętać o stosowaniu się do zaleceń umieszczonych na opakowaniu czy ulotce.

Witamina b17 dawkowanie

Amigdalina dawkowanie: należy przyjmować od 1 do 2 kapsułek dziennie przed jedzeniem. Zawartość kapsułki można połknąć i popić wodą albo wsypać do jedzenia czy picia.

Witamina B17 jest naturalnych chemioterapeutykiem, znajduje więc coraz szersze zastosowanie, zwłaszcza okazuje się pomocna w leczeniu groźnych schorzeń nowotworowych. Warto ją również suplementować, aby poprawić ogólny stan organizmu. Zwiększyć jego odporność i obniżyć ciśnienie krwi. Suplementy z B17 są bezpieczne dla zdrowia, jednakże należy pamiętać o ich właściwym przyjmowaniu.