Pyłek pszczeli

Pyłek pszczeli – jakie ma właściwości i dlaczego warto go stosować?

Pyłek pszczeli nazywany również kwiatowym to wyjątkowe źródło wielu cennych składników odżywczych w tym witamin z grupy B, witaminy E, a także potasu czy fosforanu. Nic więc dziwnego, że działanie pyłku pszczelego od dawna jest doceniane przez miłośników medycyny naturalnej, którzy stosują go w chwilach zmęczenia, znużenia czy w trakcie spadku energii. Czym tak naprawdę jest więc pyłek pszczeli i dlaczego warto wprowadzić go do swojej codziennej diety?

Pyłek pszczeli – co to właściwie jest?

Pyłek kwiatowy to w rzeczywistości męskie komórki rozrodcze, które produkowane są przez kwiaty. Ich zbieraniem i częściowym przetwarzaniem zajmują się jednak pszczoły. Owady te gromadzą pyłki do postaci małych kuleczek, a następnie zanoszą do ula, aby po odpowiednim przetrawieniu nakarmić nim swoje małe. Każda taka pojedyncza kuleczka złożona jest z ponad stu tysięcy różnorodnych ziaren pyłków oraz roślin leczniczych takich jak dziurawiec, dzika różna czy mniszek lekarski. Pszczoły dodatkowo wzbogacają je jeszcze śliną i nektarem, po czym zasklepiają miodem oraz woskiem. Efektem takiego działania jest fermentacja beztlenowa, dzięki której powstaje kwas L-mlekowy. To właśnie ta substancja ma główny wpływ na bogactwo dobroczynnych właściwości pyłku pszczelego. Warto zauważyć, że zawiera on większość składników odżywczych, które są niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu: witaminy, minerały, enzymy, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz makro- i mikroelementy.

Właściwości zdrowotne pyłku pszczelego

Ze względu na to, że pyłek pszczeli zawiera, aż tak wiele substancji odżywczych często polecany jest jako element uzupełniający dietę przy wystąpieniu niektórych schorzeń i dolegliwości zdrowotnych. Dzięki dużej zawartości białka spożywanie pyłku pszczelego zalecane jest osobom, które wykazują niedobór tego makroskładnika, bądź stosują dietę wegetariańską, wegańską albo odchudzającą. Pyłek kwiatowy dodawany do kawy lub herbaty znacząco hamuje łaknienie. Nie można również zapomnieć, że jego systematyczne przyjmowanie zwiększa odporność organizmu, zaś mikro i makroelementy wspierają proces rekonwalescencji po przebytych chorobach.
Pyłek pszczeli okaże się także bardzo przydatny w przypadku osób borykających się z cukrzycą, bowiem skutecznie reguluje poziom cukrów we krwi. Efektywnie wspiera również odtruwanie organizmu z toksyn, które powstały w skutek spożywania zbyt dużej ilości alkoholu, nikotyny lub kofeiny. Na pyłek kwiatowy szczególną uwagę powinny też zwrócić osoby nerwowe, rozdrażnione oraz takie, które walczą z chronicznym zmęczeniem i ciągłym spadkiem energii. Systematyczne spożywanie pyłku wzmacnia koncentrację oraz zwiększa naturalne siły witalne organizmu.
Pyłek kwiatowy jest jednak przede wszystkim produktem niskokalorycznym. Dwie łyżeczki tego nektaru zawierają tylko 40 kcal i 4 g cukru, dlatego jego regularne stosowanie ma ogromny wpływ na odchudzanie. Aminokwasy zawarte w produkcie pozytywnie wpływają na metabolizm, a duża zawartość błonnika dodatkowo wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej. Wysokiej jakości pyłek pszczeli można odnaleźć w asortymencie Sklepu Życia.

Pyłek pszczeli – przeciwwskazania i skutki uboczne

Mimo wielu prozdrowotnych właściwości pyłek pszczeli nie może być stosowany przez wszystkich. Z jego spożywania muszą zrezygnować osoby, które wykazują alergię na miód lub inne produkty pochodzenia pszczelego. W takiej sytuacji przyjmowanie produktu może wiązać się z wystąpieniem duszności, bólu głowy, biegunki, obrzęku, pokrzywki, a w skrajnych przypadkach nawet doprowadzić do wstrząsu anafilaktycznego. Także kobiety w ciąży powinny skonsultować decyzję o przyjmowaniu pyłku pszczelego z lekarzem. Istnieje bowiem obawa, że pyłek może nadmiernie stymulować macicę, jednocześnie zagrażając przy tym ciąży. Tego produktu nie mogą również stosować osoby borykające się z ciężkim uszkodzeniem nerek, nowotworem gruczołu krokowego lub mających skłonności do dolegliwości żołądkowo-jelitowych.

Jak stosować pyłek pszczeli?

Pyłek kwiatowy profilaktycznie stosuje się trzy razy dziennie na około pół godziny przed posiłkiem. Przed spożyciem produktu należy go jednak odpowiednio zemleć, a w razie potrzeby przechowywać wyłącznie w zamkniętym słoiku znajdującym się w suchym miejscu. Przy zmęczeniu, osłabieniu lub podczas innych dolegliwości powinno się przyjmować pyłek pszczeli w dawkach nieprzekraczających 40 g, co odpowiada ośmiu łyżeczkom. Produkt może być dodawany do herbaty, kawy, a także spożywany z posiłkiem. Warto jednak pamiętać, że pyłek pszczeli traci swoje dobroczynne właściwości w wysokiej temperaturze, dlatego nie powinno się go dodawać do gorących potraw czy napojów.

Pyłek pszczeli dla dzieci

Pyłek pszczeli może być również z powodzeniem stosowany u dzieci, które ukończyły trzeci rok życia. Szczególnie zalecany jest jednak w przypadku maluchów, które mają problemy z apetytem lub słabą odpornością. Ze względu na to, że sam pyłek nie należy do najsłodszych, warto dodawać go do słodszego napoju (na przykład soku lub kompotu), aby poprawić jego smak. Dzienna dawka spożywania pyłku pszczelego przez dzieci nie powinna przekraczać 20 g, czyli czterech łyżeczek.


Pyłek pszczeli jest w pełni naturalną substancją, która znacząco wzmacnia siły witalne organizmu, wspomaga układ odpornościowy oraz skutecznie chroni przed przeziębieniem i grypą. Nie można też zapomnieć, że efektywnie uzupełnia niedobory witamin, minerałów i mikroelementów. Kurację pyłkiem pszczelim najlepiej stosować dwa razy do roku w okresie wiosennym i jesienno-zimowym jako element zdrowego trybu życia.