Kawa jest znana już od wieków. Stosowana była jako lekarstwo a dziś służy głównie do picia. Można też wykorzystywać ją do odchudzania. Jej potencjalne właściwości wspomagające walkę z nadwagą są szeroko opisywane i komentowane. Jak więc z tą zieloną kawą jest?
Kawa jest znana już od wieków. Stosowana była jako lekarstwo a dziś służy głównie do picia. Można też wykorzystywać ją do odchudzania. Jej potencjalne właściwości wspomagające walkę z nadwagą są szeroko opisywane i komentowane. Jak więc z tą zieloną kawą jest?
Spis treści
Nie ma jak mała czarna…
Kawa (kawowiec) należy do rodziny marzanowatych i ma bliskich krewnych w naszej rodzimej marzance wonnej oraz przytulii. Dwa najważniejsze jej gatunki, to kawa arabska (Coffea arabica) oraz robusta (Coffea canephora). Do rodzaju coffea należy niemal 40 odmian drzew i krzewów, które rosną głównie w Afryce, Ameryce Południowej i Azji. Kawa pochodzi najprawdopodobniej z południowej Etiopii. Stamtąd dostała się w późnym średniowieczu na Półwysep Arabski, a wraz z rozszerzającym się islamem, przez Turcję, Hiszpanię i Włochy, dotarła do Europy. Wenecjanie w XVI wieku sprzedawali kawę jako lekarstwo. W początkach wieku XVI zaczęto też pić kawę dla jej smaku. Przekonali się do niej najpierw Włosi, wkrótce potem Anglicy, Hiszpanie, Francuzi i Niemcy. W Polsce upowszechniła się dużo później. Pierwsza na ziemiach polskich kawiarnia powstała w Warszawie, prawdopodobnie w 1723 roku.
Najwięcej gatunków kawy pochodzi dziś z Brazylii, ale za najlepszą uchodzi kawa uprawiana w Etiopii. Odmiana zwana mokka (mocca), o drobnych ziarnach i mocnym zapachu, pochodzi z kolei z Jemenu. Kawa uprawiana jest głównie w krajach o ciepłym klimacie, ale dobrze też rośnie na domowym parapecie. A właściwie na podłodze, ponieważ w warunkach domowych może osiągnąć nawet trzy metry. Przy odpowiedniej pielęgnacji roślina zakwitnie i wyda owoce, które możemy zjeść w fazie zielonej albo prażone.
Kawa sama w sobie wygląda uroczo. Zakwita zazwyczaj po czterech latach. Ma błyszczące soczyste liście, pięknie pachnące subtelne białe kwiatuszki oraz efektowne, najpierw zielone, a w miarę dojrzewania czerwone owoce. Dojrzałe, przypominają ciemnoczerwone czereśnie. Nasiona kawy dojrzewają od ośmiu do dwunastu miesięcy. W każdym z nich znajdują się dwa ziarnka. Po zbiorze dojrzałe owoce suszy się. Wysuszone ziarna są niesmaczne i dopiero podczas obowiązkowego prażenia nabierają zapachu i barwy.
Kawa polecana jest głównie osobom o niskim ciśnieniu krwi. Zawiera bowiem składniki, które pobudzają krążenie. Dobrze też, choć tylko tymczasowo, wpływa na koncentrację i pamięć, ponieważ pobudza procesy biologiczne kory mózgowej. Znane są też właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwzapalne kawy. Kawa to jedno z głównych źródeł pozyskiwania kofeiny. Jej zawartość w ziarnach wynosi około 1,2 a u niektórych odmian nawet 2,6%. Kofeina działa rozgrzewająco, dzięki czemu wspomaga odchudzanie. Kosmetyki z dodatkiem kawy poprawiają wygląd skóry, ujędrniają i pomagają w walce z cellulitem. W nasionach kawy znajdują się też tłuszcze, białka, garbniki oraz witaminy i cenne mikroelementy.
Kawę należy pić z umiarem, ponieważ zwiększa ciśnienie krwi, powoduje zawroty głowy oraz bezsenność. Zazwyczaj poleca się dwie, trzy filiżanki dziennie.
… i zielona
Różni się niewiele od małej czarnej. W końcu to ta sama kawa, tylko niepalona. Ma ona specyficzny, cierpki i pozbawiony goryczki smaki. Kawa zielona zawiera kwas chlorogenowy, który jest estrem kwasów chinowego i kawowego, a którego prawie pozbawiona jest palona kawa. Składnik ten ulega bowiem rozkładowi podczas procesu palenia. Również wysoka temperatura parzenia rozkłada kwas chlorogenowy.
To właśnie połączenie naturalnie występujących w kawie, kwasu chlorogenowego i kofeiny, jest podobno czynnikiem, który wpływa na regulację poziomu cukru w organizmie. Kofeina i kwas chlorogenowy, występujące razem, obniżają stopień przyswajania glukozy z pokarmu i zmniejszają możliwość jej magazynowania. Dodatkowo kofeina w połączeniu z kwasem chlorogenowym oddziałuje w pozytywny sposób na procesy oczyszczania organizmu z toksyn.
Działanie odchudzające zielonej kawy nie jest do końca potwierdzone. Choć w USA została uznana za suplement diety wspomagający odchudzanie, to jednak badania nie dają 100% pewności co do jej działania. Zielona kawa zawiera duże ilości kofeiny, która działa pobudzająco, co również może mieć wpływ na proces chudnięcia. Z pewnością ekstrakt z zielonej kawy nie zastąpi zdrowego stylu życia i dużej porcji ruchu. To te dwa czynniki pozwalają najskuteczniej schudnąć. Zielona kawa może jednak pomóc w bardzo trudnej walce ze zbędnymi kilogramami.
Zielona kawa a bezpieczeństwo.
Ekstrakt z zielonej kawy jest stosunkowo bezpiecznym suplementem diety. Ponieważ jednak ma on podobne właściwości do palonej kawy powinny jednak na niego uważać osoby z nadciśnieniem. Nie zaleca się spożywania kawy również osobom narażonym na stres i nerwice. Niewskazana jest także dla osób z problemami żołądkowymi i chorobą wrzodową. Oczywiście, podobnie jak zwykłej kawy, kawy zielonej nie powinny kategorycznie spożywać dzieci.
Zielona kawa jest dostępna w postaci proszku, tabletek lub kapsułek. Ważną rzeczą jest, żeby zielonej kawy nie parzyć, ale spożywać proszek rozpuszczony w wodzie lub innym napoju (lub oczywiście tabletki albo kapsułki). Parzenie, podobnie jak palenie, pozbawia kawę większości kwasu chlorogenowego, a to on, jak się podejrzewa, jest odpowiedzialny za odchudzające właściwości zielonej kawy.
Polecamy szczególnie ekstrakt z zielonej kawy w postaci proszku marki ForMeds. Preparat ten nie zawiera żadnych wypełniaczy, barwników, konserwantów czy słodzików.
Doskonałym wyborem dla osób ceniących wygodę tabletki jest ekstrakt z zielonej kawy marki Aliness.