Suplementy diety, wspomagające pracę jelit, są niezbędne nie tylko w trakcie odchudzania. Pozytywnie wpływając na funkcjonowanie jelit i ich właściwą florę bakteryjną, skutecznie podnoszą ogólną odporność organizmu. Gwarantują także lepszy nastrój – to właśnie w jelitach produkowana jest serotonina, czyli hormon szczęścia
Spis treści
Suplementy wspomagające jelita
Na rynku dostępne są różnorodne suplementy diety, pozytywnie regulujące pracę jelit. Dzięki dużemu wyborowi preparatów, każdy może dostosować taki, który najlepiej spełni jego potrzeby i oczekiwania. Warto dokładnie zapoznać się z właściwościami poszczególnych produktów, wykazujących odmienny wpływ, zależnie od ich głównego składnika.
Błonnik
Błonnik wspomaga pracę jelit, ułatwiając wypróżnianie się. Dzięki temu, z organizmu szybciej i skuteczniej wydalane są zbędne produkty przemiany materii oraz niepożądane złogi toksyn i metali ciężkich. Sprawne działanie tej części przewodu pokarmowego i regularne wydalanie, zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów jelita grubego. Regularnie przyjmowany błonnik normalizuje także pH tego odcinka, a wypełniając przewód pokarmowy, sprzyja odchudzaniu się.
Witamina D
Prawidłowy poziom witaminy D zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu jelita grubego o 22%. Niweluje także ryzyko rozwoju stanów zapalnych dolnego odcinka przewodu pokarmowego. W przypadku schorzeń układu pokarmowego, upośledzone zostaje jej wchłanianie, stąd niezbędna jest jej dodatkowa suplementacja. Obniżone stężenie witaminy D jest często obecne w przebiegu takich dolegliwości jelit, jak chociażby choroba Leśniowskiego-Crohna.
Tłuszcze
Warto zadbać o odpowiedni udział zdrowych tłuszczy w naszej codziennej diecie. Są one niezbędne do przyswajania wielu witamin, rozpuszczalnych właśnie w tłuszczach. Usprawniają one także proces wydalniczy, zapobiegając powstawaniu nieprzyjemnych i niezdrowych zaparć. Rodzaj spożywanych tłuszczy oddziałuje na florę bakteryjną jelit, wpływając na zachowanie dobrego metabolizmu przewodu pokarmowego. Zdrowe tłuszcze można przyjmować między innymi pod postacią tranu https://www.sklepzycia.pl/pl/p/Tran-Norweski-o-aromacie-mietowym-250-ml-GAL/1766 .
Polifenole
Także polifenole zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów końcowego odcinka przewodu pokarmowego. Dodatkowo, zwalczają one stany zapalne, będące przyczyną wielu nieprzyjemnych dolegliwości i chorób autoagresywnych, objawiających się bólem i biegunkami. Polifenole pozytywnie wpływają na działanie prawidłowej flory bakteryjnej jelit. Codzienne picie zielonej herbaty, bogatej w te roślinne składniki, stanowi doskonałą profilaktykę przeciwzapalną i przeciwnowotworową.
Kurkumina
Przyprawa, zwana kurkumą, jest bogata w polifenol – kurkuminę. Wykazuje ona silne działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe, zmniejszający ryzyko rozwoju raka jelita. Zwalcza także pasożyty, bytujące w końcowym odcinku przewodu pokarmowego. U osób z polipami jelita, systematyczne spożywanie kurkuminy przez 6 miesięcy, o 60% zmniejsza ich liczbę. Jej działanie rozkurczowe zapobiega bolesnym skurczom układu trawiennego. Kurkuma jest także źródłem witaminy D, błonnika oraz kwasów tłuszczowych, pozytywnie wpływających na pracę jelit.
Antyoksydanty
Antyoksydanty minimalizują negatywne skutki związane z występowaniem wolnych rodników, uszkadzających komórki, sprzyjając wystąpieniu nowotworów – także w jelitach. Są one niezbędne w antyrakowej profilaktyce jelit, chroniąc przed uszkodzeniem materiału genetycznego, starzeniem oraz degeneracją komórek. Najsilniejsze antyoksydanty występują pod postacią witaminy A, C, E, likopenu, selenu i cynku.
Probiotyki
Probiotyki są źródłem dobroczynnych bakterii, pozytywnie wpływających na pracę jelit, a co za tym idzie – zdrowie całego organizmu. Spożywanie gotowych preparatów, łączących w sobie probiotyki i prebiotyki, takich jak https://www.sklepzycia.pl/pl/p/Complete-Probiotics-30-kapsulek-Dr-Mercola/1815 , znacząco wspomoże ich pozytywne oddziaływanie na jelita. Substancje te zapobiegają wystąpieniu zespołu jelita drażliwego, sprzyjają eliminacji toksyn i patogennych drobnoustrojów, oraz wspomagają system immunologiczny.
Jelita, a konkretnie ich końcowy odcinek – jelito grube, oprócz bycia elementem przewodu pokarmowego, jest także nazywane „drugim mózgiem”. Będąc siedliskiem naturalnych, dobroczynnych bakterii, wspomaga produkcję witamin K i B, budując odporność i chroniąc cały organizm przed patogenami. W jelitach powstaje także 90% serotoniny, odpowiadającej za doskonałe samopoczucie. Dbałość o prawidłowy stan i funkcjonowanie jelit przekłada się na zdrowie całego ludzkiego ciała.