Chlorella – więcej tlenu bez metali ciężkich

Natura daje człowiekowi mnóstwo elementów, które potrafią wpłynąć na jego zdrowie, odżywić organizm oraz leczyć. Jednym z takich składników jest zielona chlorella, zapewniająca ciału wszystko, co niezbędne. Wystarczy tylko zechcieć z niej skorzystać. Naukowcy twierdzą, że jest to roślina o największej zawartości chlorofili.

Chlorella – więcej tlenu bez metali ciężkich

Tajemnicza nazwa – chlorella – to nic innego jak algi rosnące w licznych zbiornikach wodnych, zarówno słodkowodnych, jak i słonych. Stanowią mikroskopijny organizm, ale o wielkiej mocy odżywczej, czego dowodem jest 70 niezwykle cennych składników odżywczych.

W Europie, chlorella znana jest dopiero od niedawna, jednak w Japonii i Chinach od wieków stanowiła istotny element posiłków. Stanowi go zresztą do dnia dzisiejszego, o czym można się przekonać przyglądając się przepisom z kuchni azjatyckiej. Obecnie, szeroko znane właściwości chlorelli sprawiają, że poza jedzeniem jest ona również składnikiem licznych suplementów diety.

Chlorella

Co zawiera cenna chlorella?

Żeby świadomie zdecydować się na włączenie chlorelli do codziennego stosowania, trzeba wiedzieć co dokładnie zawiera. Jest, co wymieniać, gdyż jak wspomniano znajduje się w niej ogromna ilość pozytywnych elementów.

Przede wszystkim są to witaminy oraz składniki mineralne. Wśród witamin niezbędne jest wyróżnienie witamin młodości, czyli A, C, K, która wspiera również krzepliwość krwi. Istotne są też witaminy z grupy B, które ciężko dostarczać w pożywieniu, a są szczególnie ważne dla układu nerwowego. Na wyróżnienie zasługuje także cenna zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) a dokładnie najcenniejszych Omega 3 i Omega 6.

Poza witaminami cennymi składnikami są magnez, cynk, kwas foliowy oraz wapń, którego jest więcej w chlorelli, niż w polecanym każdemu krowim mleku.

Jakie działanie ma chlorella?

Jak łatwo się domyślić, tak bogaty zestaw składników może wpływać znacząco na zdrowie człowieka.

Zawartość chlorofilu w chlorelli, powoduje że organizm jest znacznie lepiej dotleniony. Ze względu na to, że chlorofil ma taki sam skład, jak hemoglobina w ludzkiej krwi, znacznie poprawia jej jakość oraz wyniki podczas morfologii. Sprzyja tym samym leczeniu anemii. Drugą istotną zaletą jest niwelowanie metali ciężkich z organizmu, dotyczy to przede wszystkim usuwania ich z układu pokarmowego i tym samym oczyszczania organizmu. Alga potrafi usuwać nawet tak niebezpieczne związki z naszego organizmu jak rtęć. Posiada także umiejętność pozbywania się ich, nawet z pyłków kwiatowych, dostających się do dróg oddechowych co zmniejsza objawy alergii.

Jej rosnąca popularność może być spowodowana jeszcze jedną ciekawą zdolnością. Otóż stanowi pomoc w odtruwania z toksyn dla nadużywających alkoholu oraz palących papierosy.

Chlorella gwarantuje również wzmocnienie układu odpornościowego, działa przeciwzapalnie, nawet na stany, z których człowiek nie zdaje sobie sprawy. Tym samym jest wykorzystywana w profilaktyce chorób nowotworowych.

Jak stosować chlorellę?

Skorzystanie ze zdrowotnych właściwości chlorelli jest możliwe, jeśli poprawnie się ją stosuje.

Wiele badań nad chlorellą wskazuje na to, że alga ta w przypadku diety odtruwającej działa najefektywniej kiedy będzie spożywana na czczo. Nie oznacza to jednak, że nie można jej przyjmować z innymi produktami spożywczymi czy lekami.

Przed rozpoczęciem stosowania należy wybrać formę, w jakiej będziemy przyjmować tę algę. Można zdecydować się na tabletki albo proszek. Jedna i druga forma jest równie zdrowa, choć proszek bardziej nadaje się do dodawania do potraw oraz napojów.

Codzienna dawka chlorelli to 2-3 gramy albo 10-15 tabletek. Taką dawkę można przyjąć jednorazowo albo podzielić, np. na trzy porcje: do śniadania, do obiadu, do kolacji i spożywać przed posiłkiem lub po. Niezbędne jest popijanie tabletek dużą ilością wody, w przeciwnym razie będzie się odczuwać wzdęcia. Poza wodą wchłanianiu chlorelli sprzyja także kefir, zsiadłe mleko i jogurty, ze względu na zawartość naturalnych dobroczynnych bakterii.

Przez pierwszy tydzień po rozpoczęciu spożycia można czasami odczuwać gazy, jednak znikają one po kilku dniach. Jednocześnie, można zauważyć zieloną barwę stolca, lecz jest to efekt chlorofilu w organizmie, a nie choroby.

Chlorella w tabletkach

Coś smacznego z chlorellą – puree!

Wspomnienie o dodawaniu chlorelli w proszku do potraw nie było tylko pustym słowem. Spożywanie alg można uatrakcyjnić przy pomocy jednego przepisu na puree ziemniaczane. Jego niezwykły, zielony kolor zachęca do jedzenia dorosłych i dzieci.

Aby wykonać potrawę potrzebne są:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 4 g chlorelli w proszku,
  • 1 łyżka masła,
  • pieprz,
  • sól

Ziemniaki w łupinkach zalać wodą i posolić. Gotować, aż zmiękną. Ostudzić po ugotowaniu i pozbawić skórki. Przełożyć do czystego naczynia, dodać masło i zacząć zagniatać, aż do momentu w którym masa stanie się kremowa, bez grudek. Dopiero wtedy dodać chlorellę i przyprawy. Ponownie wymieszać. Puree ziemniaczane nadaje się zarówno jako dodatek do obiadu, jak również jako pełnoprawny posiłek.