Czy istnieje roślina, która działa kompleksowo na rozwój i samopoczucie człowieka, a przy tym jednocześnie wspiera odporność i wpływa na jego libido? Zdecydowanie tak! Suplementy diety, w których skład wchodzi korzeń macy, pozytywnie działają na funkcjonowanie całego organizmu. Czym jest maca? Jakie dokładnie ma właściwości i jak ją stosować?
Spis treści
Silna roślina
Maca, znana również pod takimi nazwami jak pieprzyca peruwiańska, trawa pieprzowa, pieprzowe ziele czy peruwiański żeń-szeń, od ponad 2 tysięcy lat była wykorzystywana przez Inków oraz późniejszych mieszkańców Peru i Boliwii jako składnik codziennej diety. Roślina należy do rodziny kapustowatych, rośnie nisko do 10-20 cm, jej liście przybierają kształt rozety, natomiast jadalny korzeń maca jest twardy, może mieć nawet 15 cm w obwodzie i występuje w następujących kolorach: biały, kremowy, żółty, czerwony, jasnoszary, zielony, fioletowy, czarny. Maca jest wytrzymałą i odporną na ekstremalne warunki klimatyczne rośliną – swoje korzenie czyli najbardziej wartościową część, wyglądem przypominającą rzodkiewkę, zapuszcza na skalistych glebach i w niedostępnych miejscach Peru.
Obecnie maca uprawiana jest na peruwiańskim płaskowyżu na wysokości do 5 tys. m. n.p.m. Certyfikowane gospodarstwa rolne gwarantują roślinie odpowiednie warunki, dzięki czemu uzyskuje się produkt o najlepszej jakości. Ekstrakt z macy pochodzącej z ekologicznych upraw, który jest dostępny w , nie zawiera żadnych pestycydów ani innych sztucznych substancji.
Jaki jest skład macy?
Korzeń macy został zaliczony do tzw. superfood, czyli ekologicznej, łatwo przyswajalnej i wyjątkowo bogatej w wartości odżywcze żywności. W jej skład wchodzi ok. 60% węglowodanów, 10% łatwo przyswajalnego białka roślinnego oraz ok. 8% błonnika, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego człowieka. Wśród bogatego składu znajduje się wiele witamin: A, B1, B2, B6, B12, C, D, E oraz składników mineralnych takich jak wapń, żelazo, miedź, cynk, mangan, magnez, fosfor, potas czy sód i jod. Korzeń macy zawiera ok. 19 aminokwasów, a także kwasy tłuszczowe, zarówno nasycone i nienasycone, alkaloidy oraz białko.
Maca jest bogatym źródłem witamin, m.in.:
- B1 – tiaminy, która pobudza pracę hormonów i gruczołów płciowych oraz wspomaga pracę serca i układu nerwowego,
- B2 – ryboflawiny odpowiadającej za produkcję czerwonych krwinek,
- B3 – niacyny, która poprawia krążenie oraz bierze udział w przemianach metabolicznych odpowiedzialnych za uwalnianie energii, ponadto reguluje poziom cholesterolu oraz rozszerza naczynia krwionośne,
- C – wzmacnia odporność organizmu w okresie zachorowań.
Wśród wartościowych składników zawartych w korzeniu macy znajduje się szereg składników mineralnych, tj:
- miedź – odpowiada za powstawanie czerwonych krwinek wpływając na błonę otaczającą komórki nerwowe, dzięki czemu tworzą się niezbędne impulsy w mózgu,
- cynk – bierze udział w przemianach metabolicznych, wpływa na podstawowe procesy życiowe, gwarantuje odpowiedni poziom mineralizacji kości, odpowiada za wydzielanie insuliny przez trzustkę,
- mangan – niezbędny do rozwoju tkanki kostnej i odpowiedniej pracy układu nerwowego, wchodzi w skład barwników włosów i skóry, wpływa na rozwój płciowy i poprawę procesów rozrodczych,
- żelazo – wpływa na prawidłową pracę organizmu,
- selen – wzmacnia układ immunologiczny, po uzupełnieniu poziomu selenu, ciało zwiększa produkcję przeciwciał i komórek odpornościowych, oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwzapalnie,
- bor – niezbędny do utrzymania prawidłowej gospodarki wapniowej organizmu; razem z wapniem, magnezem i witaminą D reguluje metabolizm, wzrost i rozwój tkanki kostnej.
Bio maca na poprawę sprawności seksualnej
Peruwiański żeń-szeń wykazuje działanie wzmacniające organizm, a także pozytywnie wpływające na potencję oraz sprawność seksualną, zarówno mężczyzn i kobiet. Szczególnie u mężczyzna maca polepsza wzrost włosów oraz odpowiada za zdrowie prostaty. Zauważalnym efektem stosowania suplementów z macą jest:
- zwiększenie popędu płciowego,
- utrzymanie właściwej sprawności seksualnej,
- poprawa produkcji spermy,
- zwiększenie ruchliwości plemników,
- ułatwienie erekcji,
- zwiększenie płodności.
Maca na wzmocnienie
Uznaje się, że korzeń macy ma pozytywny wpływ na pamięć oraz witalność organizmu. Jest to świetne źródło białka, dlatego koktajle z jej dodatkiem są chętnie polecane osobom uprawiającym sport. Sportowcy w tym kulturyści powinni spożywać macę w celu zwiększenia budowy masy mięśniowej oraz wytrzymałości organizmu. Powszechnie uznaje się, że ekstrakt z korzenia macy wzmacnia odporność organizmu, a dodatkowo poprawia pamięć, koncentrację i funkcjonowanie poznawcze. Jest to cenna cecha zwłaszcza dla osób starszych, przebywających w okresie rekonwalescencji oraz wykonującym pracę umysłową. Co ciekawe, wojownicy mieszkający na terenie Peru spożywali przed każdą walką korzeń – naturalny środek wzmacniający, aby dodać sobie siły i odwagi przed stoczeniem bitwy. Trawę pieprzową mogą również stosować osoby w stanach osłabienia organizmu, obniżonej odporności, a także w stanie stresu. Korzeń macy ma działanie antydepresyjne oraz wspomagające odporność. Regularnie stosujący korzeń maca zgłaszają, że czują się bardziej pobudzeni, zmotywowani i napędzeni i to często stosunkowo szybko po rozpoczęciu używania. Ważne, że maca może pomóc w zwiększeniu energii, nie dając „wstrząsów” lub poczucia drżenia, co może wywoływać wysoki poziom kofeiny.
Adaptogen – korzeń maca
Co to oznacza, że korzeń jest adaptogenem? Oznacza to, że ekstrakt z korzenia macy może być stosowany w sytuacjach silnie stresujących oraz obciążających psychikę i zdolności fizyczne. Bio maca nie jest toksyczna i bez problemu może być przyjmowana w celu podniesienia odporności na stres i pozytywnego oddziaływania na układ nerwowy organizmu. Stosowana jest w stanach wyczerpania, niepokoju oraz zmęczenia. Jej spożywanie prowadzi do zwiększenia energii, wytrzymałości, a także odporności na stres. Szczególną ostrożność przy stosowaniu suplementów diety z jej korzeniem powinny zachować osoby z chorobami tarczycy, chorobami nerek, a także mężczyźni ze stanem zapalnym gruczołu krokowego.
Nie tylko dla mężczyzn
Trawa pieprzowa wykazuje działanie łagodzące ból, dlatego chętnie stosowana jest przez kobiety podczas bolesnych i uciążliwych miesiączek. Łagodzi objawy towarzyszące klimakterium, w szczególności uderzeniom gorąca, suchości pochwy oraz utracie energii. Stosowana jest w leczeniu zaburzeń hormonalnych – reguluje gospodarkę hormonalną organizmu – oraz podczas nieregularnych menstruacji. Również jest polecana w celu przeciwdziałania osteoporozie – dolegliwości, na którą szczególnie narażone są kobiety w okresie menopauzy, po 50. roku życia. Badania przeprowadzone na szczurach pokazały, że przyjmowanie korzenia macy powoduje wyraźny przyrost masy kostnej, przywrócenie normalnej struktury kości oraz zwiększenie zawartości wapnia w tkance kostnej. Można podejrzewać, że stosowanie macy pomaga w utrzymaniu zdrowych kości poprzez utrzymywanie odpowiedniej gęstości mineralnej kości.
Jaki rodzaj macy wybrać?
W sklepach internetowych ze zdrową żywnością można znaleźć suplementy diety, które zawierają macę, jednak różnią się między sobą kolorem i zdrowotnymi właściwościami:
- maca żółta – pozytywnie wpływa na libido, zmniejsza dolegliwości związane z menopauzą oraz wspiera równowagę hormonalną,
- maca czarna – działa energetyzująco, korzystnie wpływa na pamięć i sprawność intelektualną, poprawia też jakość plemników,
- maca czerwona (różowa lub fioletowa) – jest bogatym źródłem składników o właściwościach przeciwutleniających i przeciwnowotworowych, zalecana jest osobom, które leczą schorzenia prostaty, mają problemy z tarczycą lub zmagają się z osteoporozą.
Co oferują nam sklepy internetowe?
W ofercie sklepów internetowych ze zdrową żywnością oraz suplementami diety można znaleźć ekstrakt z korzenia macy pod następującymi postaciami:
- płynny wyciąg z korzenia macy,
- sproszkowany ekstrakt z rośliny,
- tabletki lub kapsułki (również dla wegan i wegetarian).
Jak stosować macę? Sproszkowany korzeń macy najlepiej spożywać na pusty żołądek, ok 10-15 minut przed zjedzeniem śniadania. Zaleca się stosowanie jednej małej łyżeczki zmieszanej z wodą, sokiem owocowym lub z ulubionym napojem. Można go stosować jako dodatek do zdrowych koktajli, sałatek, przecierów i innej żywności. Nie czekaj na opinie innych – sprawdź gdzie można kupić ekstrakt z korzenia macy w atrakcyjnej cenie.
Wykorzystanie korzenia macy
Maca może być dodawana do koktajli i napojów w celu urozmaicenia smaku. Aromatyczna papka, którą mieszkańcy Peru uzyskują z zaparzenia suszonego korzenia za pomocą mleka lub wody, ma lekko orzechowy smak i może być dodawana do różnorodnych potraw. Z wysuszonego korzenia można wytworzyć mąkę, z której następnie przygotowywane są codzienne potrawy i wypieki. Z korzenia macy przyrządzany jest również słodki napój o zdrowotnych właściwościach “maca chicha”, który zmieszany z alkoholem tworzy “coctel de maca”.
Ekstrakt z korzenia macy jest często wykorzystywany w kosmetykach, ponieważ zawiera antyoksydanty redukujące wolne rodniki i spowalniające procesy starzenia się. Jej sproszkowany korzeń wykorzystywany jest w kosmetykach oraz środkach do pielęgnacji włosów i skóry. Zwiększając syntezę kolagenu maca poprawia napięcie i wygląd cery.