Acerola – wiśniowa bomba z naturalną witaminą C

Acerola, znana też jako Malpigia granatolistna i Nagwiazdka granatolistna, ale najczęściej jako Wiśnia z Barbados – to niskie drzewko lub dwu-trzymetrowy, szeroko rozłożysty krzew o wiecznie zielonych ciemnych liściach i giętkich gałązkach. Występuje w Meksyku, na Jukatanie, na Antylach, w Gujanie, Wenezueli, Kolumbii, Ekwadorze i Peru. Uprawiana jest też na Wyspach Kanaryjskich i na Madagaskarze. Dlaczego jest taka interesująca? 

Acerola, znana też jako Malpigia granatolistna i Nagwiazdka granatolistna, ale najczęściej jako Wiśnia z Barbados – to niskie drzewko lub dwu-trzymetrowy, szeroko rozłożysty krzew o wiecznie zielonych ciemnych liściach i giętkich gałązkach. Występuje w Meksyku, na Jukatanie, na Antylach, w Gujanie, Wenezueli, Kolumbii, Ekwadorze i Peru. Uprawiana jest też na Wyspach Kanaryjskich i na Madagaskarze. W naturalnym środowisku acerola kwitnie i owocuje przez cały rok. W klimacie chłodniejszym tylko od maja do grudnia. W polskich warunkach może być uprawiana jedynie w pomieszczeniach.

Bogate źródło witaminy C

Acerola kwitnie bladoróżowo lub czerwono. Jej niepozorne kwiaty umieszczone są w kątach liści. Owocem jest owalny lub spłaszczony, czerwony albo szkarłatny pestkowiec, o średnicy 1-3 cm, z czerwonym, cierpkim i kwaskawym miąższem. Ponieważ owoce przypominają wiśnie, acerola zyskała sympatyczne określenie Wiśni z Barbados. Jej owoce jadane są na surowo (choć ze względu na dużą kwasowość często maczane w cukrach) lub przerabiane na soki, dżemy i kompoty. Szybko dojrzewają i nie nadają się do długiego przechowywania.

Acerola podbija świat

Na początek miła informacja. Acerola jest bardzo nisko kaloryczna. 100 g świeżych owoców dostarcza zaledwie 32 kalori. Już praktycznie wszyscy zainteresowani zdrowym stylem życia słyszeli o niej, jako jednym z najbogatszych źródeł witaminy C. Te ciekawe owoce zawierają jej ponad dziesięć razy więcej niż czarne porzeczki. Szklanka wyciśniętego soku aceroli może zawierać nawet więcej witaminy C niż 14 litrów soku pomarańczowego! Witamina C z owoców aceroli ma również wyższą absorpcję w organizmie, niż C z innych naturalnych źródeł. Jedno z badań wykazało, że biodostępność witaminy C w aceroli jest 1,63 razy większa niż ta ze źródeł syntetycznych.

W ich miąższu znajdziemy też znaczne ilości witamin A, B1, B2, PP, a także żelazo, białka, fosfor, wapń, magnez, mangan i kwas jabłkowy. Taki skład chemiczny zwiększa działanie witaminy C i działa wzmacniająco na produkcję przeciwciał. Owoce aceroli, bogate w antyoksydanty, wskazane są w zwalczaniu miażdżycy i obniżeniu poziomu cholesterolu. Pomagają też w redukcji wolnych rodników, odtruwają organizm z toksyn, wzmacniają układ krwionośny i działają moczopędnie. Interesujące jest również działanie, które spowalnia uwalnianie cukru do krwi. Właśnie regulacja insuliny i glukozy jest przecież podstawowym sposobem zapobiegania cukrzycy. Wiśnie Aceroli korzystnie wpływają na stabilizację poziomu cukru we krwi także u osób zdrowych.

Co istotne acerola zawiera bogatą mieszankę przeciwutleniaczy, w tym karotenoidy i bioflawonoidy, które neutralizują działanie wolnych rodników w organizmie. 

Podobnie jak inne jagody znalezione w regionie Ameryki Łacińskiej, wiśnia z Barbados jest doskonałym źródłem antocyjanów. Są one rodzajem cząsteczek flawonoidów, które były przedmiotem intensywnych kontroli przez środowiska medyczne z powodu ich rzekomych korzyści dla zdrowia. Eksperymenty laboratoryjne sugerują, że antocyjany mogą pomóc zapobiegać lub złagodzić różne dolegliwości zdrowotne takie jak: rak, cukrzyca, stany zapalne, infekcje bakteryjne, procesy starzenia komórek i zaburzenia neurologiczne. 

Badania opublikowane w 2006 roku w czasopiśmie Rural Science porównują zdolności przeciwutleniające 14 różnych jagód amazońskich. Okazało się, że w  aceroli były one najwyższe. Inne badanie opublikowane jeszcze w 2004 roku stwierdza, że sok z Wiśni z Barbados hamuje wzrost komórek nowotworowych w przypadku odmiany występującej w jamie ustnej, czyli raka płaskonabłonkowego i podżuchwowego. Acerola może również poprawić zdolności przeciwutleniające innych składników odżywczych, ponieważ działa na nie wzmacniająco.  

Malpigia łagodzi też objawy stresu. Wykorzystywana jest w przemyśle farmaceutycznym do produkcji preparatów zawierających naturalną witaminę C. W sprzedaży dostępne są sok, proszek i tabletki. Ze względu na wyjątkowo dużą zawartość witaminy C malpigia polecana jest w okresach wzmożonego zapotrzebowania na tę witaminę, czyli szczególnie jesienią i zimą.

Gdybyśmy zechcieli zasadzić acerolę w domu, w sprzedaży dostępne są sadzonki, z których pierwsze owoce możemy uzyskać po trzech, czterech latach. Acerola wymaga gleby żyznej, zdrenowanej, o pH 5,5. Rośnie dobrze na słonecznych stanowiskach. Nie lubi zbyt intensywnego podlewania. Na zimę warto wynieść doniczkę w chłodniejsze miejsce, by roślina przeszła w stan spoczynku.

Dlaczego witamina C jest tak ważna?

Witamina C jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jej niedobór powoduje upośledzenie wielu życiowych funkcji. Bierze ona udział w procesach detoksykacji i zmniejsza ilość wolnych rodników. Pomaga też w regeneracji tkanek, przyspiesza gojenie się ran oraz uszkodzeń skóry, mięśni i kości. Wspomaga ponadto wchłanianie żelaza oraz metabolizm węglowodanów, białek i tłuszczów. 

Według norm żywieniowych zapotrzebowanie dobowe na witaminę C wynosi u przeciętnego człowieka 60 mg. To jednak w obliczu nowych badań i zwiększającego się stale zapotrzebowania na witaminę C wydaje się niewystarczające i mało skuteczne. Aby witamina C była więc skuteczna jej dzienna dawka powinna wynosić przeciętnie od 500 do 1000 mg.

Pamiętajmy też, że zapotrzebowanie na witaminę C jest dużo większe u osób starszych, chorych i mających słabszą odporność, osób w czasie infekcji, przeziębienia, rekonwalescentów, sportowców i oczywiście palących papierosy. Uważa się, że wtedy wynosi ono przeciętnie od 1000 mg do nawet 3000 mg dziennie. Oznacza to, że również, że dawki witaminy C powinny być uzupełniane codziennie,najlepiej w formie naturalnych suplementów diety.

Witamina C

Dieta z witaminą C jest niezbędna w stanach infekcji, w rekonwalescencji, w osłabionej odporności i przedłużających się niedoborach snu oraz przy nadmiernym wysiłku fizycznym i stresie. Większe ilości witaminy C powinny przyjmować także osoby ze skłonnością do krwawień, anemii, infekcji dróg moczowych, chorób dziąseł, kobiety stosujące doustnie antykoncepcję, a także pacjenci przyjmujący zwiększone dawki aspiryny oraz diabetycy.

Bogaty wybór witaminy C znajdziesz w sklepie życia – https://www.sklepzycia.pl/witamina-c

Dlaczego witamina C z aceroli jest tak dobrze przyswajalna

Farmaceuci twierdzą, że biodostępność witaminy C w formie syntetycznej utrzymuje się na ogół na poziomie 40-50%. Oznacza to, że jedynie połowa dawki dostępnej w tabletce, jest w pełni przez organizm wykorzystana. Najlepiej przyjmowana jest więc witamina C w produktach naturalnych, takich jak Acerola. Oprócz aceroli w codziennej diecie nie powinno zabraknąć innych owoców oraz warzyw i ich przetworów.