Jednym z cenniejszych składników stosowanych w kosmetyce, kosmetologii, a także, jako składnik diety są algi. Pierwsze wiadomości na temat tych składników można odnaleźć już w źródłach starożytnych uczonych oraz chińskich poetów. Przez bardzo długi czas o specyfikacji alg wiedziano bardzo niewiele. Dopiero w XVI i XVII w. dziełach botanicznych można odnaleźć więcej obszerniejszych opracowań na temat tych organizmów. Właściwe początki nauki o algach i glonach, czyli algologii, datowane są na pierwszą połowę XIX wieku. To z kolei dało początek bardzo dynamicznemu rozwojowi tej dziedziny w późniejszych czasach.
Wszechstronne możliwości ich zastosowania, a także ich coraz większa dostępność i rosnąca jakość wytwarzania powodują ogromny wzrost popularności tych dobroczynnych organizmów. Algi jadalne czyli: spirulina, chlorella czy AFA Klamath należą do typu naziemnego, słodkowodnego lub morskiego. Szczególnie rozpowszechnione są w krajach Azji Wschodniej. Od lat cieszą się też ogromną popularnością w Japonii i Chinach. Przynajmniej od dekady zyskały również wielką rzeszę zwolenników w Stanach Zjednoczonych i Europie.
Spis treści
Wartości odżywcze alg
Algi jako produkt spożywczy są niezwykle cenne, zawierają bowiem naturalne formy najlepiej przyswajalnych białek, węglowodany, tłuszcze oraz ogromną ilość witamin i dobroczynnych kwasów. Ponadto w ich składzie znajdują się niezbędne dla organizmu mikroelementy, takie jak cynk, jod oraz ryboflawina. Dzięki bogactwu składników odżywczych algi znajdują się na czołowych miejscach listy tzw. Superfoods, czyli najbardziej wartościowej żywności dla człowieka.
Najczęściej spotykane algi
Spirulina – niedoścignione źródło białka
Spirulina istnieje na ziemi już od ponad 3,5 miliarda lat. Była między innymi jednym z podstawowych pokarmów Indian z Ameryki Południowej. Jest niezwykle bogata w białko, witaminy, magnez i beta karoten. Co ciekawe spirulinę cechuje fenomenalna wręcz przyswajalność na poziomie oko 90%. Spirulina jest więc doskonałym źródłem energii, szczególnie dla osób pracujących fizycznie i uprawiających sport. Można już przyjąć, że obecnie sportowcy na całym świecie korzystają ze spiruliny jako bardzo ważnego elementu swojej codziennej diety. Używają jej jako składnika energetycznych shake’ów i często pierwszego porannego lekkiego posiłku.
Chlorella – chlorofil i oczyszczanie
Chlorella to alga słodkowodna o rekordowej zawartości chlorofilu. Dzięki swoim właściwościom absorpcyjnym doskonal oczyszcza organizm z metali ciężkich. Ciekawostką jest to, że do celów spożywczych musi być uprawiana w niezwykle czystych, sterylnych wręcz warunkach, ponieważ absorbuje ze środowiska duże ilości zanieczyszczeń. Te właściwości Chlorella zawdzięcza specyficznej budowie. Dlatego w przypadku tej algi wyjątkowo istotne znaczenie ma jakość, pochodzenie oraz proces jej wytwarzania.
Afa Klamth – odporność i dzianie antyoksydacyjne
Afa Klamath – to nadal dość rzadka i bardzo specyficzna alga. Występuje tylko w jednym miejscu na ziemi – w jeziorze Klamath w Oregonie w Stanach Zjednoczonych. Ta niebieskozielona alga doskonale wpływa na układ odpornościowy i ma działanie antyoksydacyjne. Podobnie jak pozostałe wymienione tutaj algi jest też doskonałym źródłem energii.
Jednak erupcja wulkanu, która doprowadziła kiedyś do powstania jeziora Klamath, miała ciekawy wpływ na wyjątkowo wysoką zawartość minerałów w jej wodach. Badacze tej rzadkiej algi przekonują, że AFA może być stosowana np. przewlekłych stanach znużenia i przemęczenia, załamaniach nastroju, obniżonej energii a nawet artretyzmie czy menopauzie. Swoje zastosowanie znajduje ona także w leczeniu Alzheimera nawet osób z ADHD.Wulkaniczna erupcja, która doprowadziła do powstania jeziora, przyczyniła się do wysokiej zawartości biodostępnych minerałów w jej wodach. Praktyka kliniczna dowodzi, że oprócz ogólnych korzyści zdrowotnych z jej spożywania, ta mikroalga może być zastosowana, m.in. w łagodzeniu objawów obniżonego poziomu energii i nastroju, zespołu przewlekłego zmęczenia, artretyzmu, PMS czy też menopauzy. Niektórzy lekarze i terapeuci stosują ją w leczeniu pacjentów chorych na Alzheimera i utratę pamięci, a także u dzieci z ADHD. – See more at:
AFA – niezwykła alga z wulkanicznego jeziora Klamatherupcja, która doprowadziła do powstania jeziora, przyczyniła się do wysokiej zawartości biodostępnych minerałów w jej wodach. Praktyka kliniczna dowodzi, że oprócz ogólnych korzyści zdrowotnych z jej spożywania, ta mikroalga może być zastosowana, m.in. w łagodzeniu objawów obniżonego poziomu energii i nastroju, zespołu przewlekłego zmęczenia, artretyzmu, PMS czy też menopauzy. Niektórzy lekarze i terapeuci stosują ją w leczeniu pacjentów chorych na Alzheimera i utratę pamięci, a także u dzieci z ADHD. – See more at: http://planetazdrowie.pl/2015/08/06/afa-niezwykla-alga-z-wulkanicznego-jeziora-klamath/#sthash.HVGfhCJj.dpuf
Jak spożywać algi
Algi jako suplement diety dostępne są w różnych postaciach, do których należą między innymi tabletki i proszek. Algi w proszku są źródłem składników odżywczych i z powodzeniem mogą być stosowane, jako suplement diety. Zawierają dużą ilość chlorofilu, aminokwasów oraz witamin. Algi doskonale wpływają na koncentrację. Ponadto powodują wzrost energii oraz poprawiają wytrzymałość organizmu. Dodatkowo algi mają zdolność detoksykacji organizmu pomagając mu wydalić metale ciężkie i substancje szkodliwe. Algi w proszku mogą być stosowane przez alergików, ponieważ w ich składzie nie występują substancje uczulające.
Ponadto te suplementy diety bo do takiej kategorii zostały zaliczone, mogą z powodzeniem stosować wegetarianie oraz weganie. Algi w proszku są produktem bez dodatku cukrów, barwników oraz konserwantów. Nie mają w składzie również żadnych składników pochodzenia zwierzęcego, glutenu i drożdży.