Czarny kmin – Złoto Faraonów

Zasymilowany czarny kmin, popularnie zwany czarnuszką, ma wiele zalet docenianych zarówno przez specjalistów od medycyny naturalnej, jak również przez lekarzy. Najważniejszą z nich jest pozytywny wpływ na układ pokarmowy. Przyjmowanie czarnego kminu, w każdej z jego postaci – nasiona, olej – przyczynia się do poprawy trawienia i usuwania zanieczyszczeń z organizmu. Poprawia metabolizm oraz pozwala uniknąć wzdęć i zaparć, które potrafią destabilizować codzienne funkcjonowanie. Dodawanie czarnuszki do potrawy zwalcza również nieświeży oddech, poprzez zabijanie bakterii, które intensywnie namnażają się w jamie ustnej.

Czarny kmin jest w stanie pomóc również w zwalczaniu uporczywego kaszlu. Umiejętność zwalczania mikrobów atakujących drogi oddechowe ułatwia rozrzedzanie wydzieliny. Sprzyja także zapobieganiu chorobom układu krwionośnego. Wiąże się to z ogromną ilością polifenoli znajdujących się w czarnym kminie.

Czarny kmin jest interesującą rośliną, która nęci swoim ostro-słodkim aromatem, mocnym, czasem nawet lekko gorzkawym smakiem zarówno nasion, jak i zdrowego oleju.

Roślinę można znaleźć pod wieloma nazwami – czarnuszki, czarnuchy, kąkolnicy – jednak odmienna nazwa nie zmienia składu kminu, sprawiając że jest to jeden z najzdrowszych dodatków, dla organizmu i dla urody. 

Czym jest czarny kmin?

Czarny kmin to roślina jednoroczna, która pochodzi aż z Indii. Stamtąd czarny kminek powędrował do krajów Bliskiego Wschodu, a następnie do Europy, gdzie również wszedł do powszechnego użycia. Od wieków miał zastosowanie zarówno kulinarne, jak i lecznicze, ze względu na zawartość licznych, istotnych dla organizmu składników mineralnych. Wielką zaletą jest również przyjemny zapach kminu, którego nasiona oraz olej mają intensywny aromat zbliżony do gorzkiej kawy.

W Polsce można spotkać czarny kmin w specjalistycznych uprawach, jak również jako roślinę zdziczałą w wyniku przeniesienia się nasion w miejsca oddalone od upraw. 

Jakie zalety ma czarny kmin?

Zasymilowany czarny kmin ma wiele zalet docenianych zarówno przez specjalistów od medycyny naturalnej, jak również przez lekarzy.

Najważniejszą z nich jest pozytywny wpływ na układ pokarmowy. Przyjmowanie czarnego kminu, w każdej z jego postaci – nasiona, olej – przyczynia się do poprawy trawienia i usuwania zanieczyszczeń z organizmu. Poprawia metabolizm oraz pozwala uniknąć wzdęć i zaparć, które potrafią destabilizować codzienne funkcjonowanie. Dodawanie czarnuszki do potrawy leczy również nieświeży oddech, poprzez zabijanie bakterii, które intensywnie namnażają się w jamie ustnej.

Czarny kmin jest w stanie pomóc również w zwalczaniu uporczywego kaszlu. Umiejętność zwalczania mikrobów atakujących drogi oddechowe ułatwia rozrzedzanie wydzieliny. Sprzyja także zapobieganiu chorobom układu krwionośnego. Wiąże się to z ogromną ilością polifenoli znajdujących się w czarnym kminie. 

Cenne właściwości oleju z czarnuszki

Środkiem leczniczym są przede wszystkim sproszkowane nasiona oraz olej z czarnuszki. Jego właściwości są znane i doceniane od wieków, o czym może świadczyć fakt, że jest nazywany „złotem faraonów”. Pozyskuje się go z nasion, tłoczonych na zimno, dzięki czemu nie dochodzi do utraty cennych składników. Najważniejsze składniki ziaren czarnego kminu to olejek eteryczny, witamina E, flawonoidy, taniny oraz kwas linolowy (Omega 6 ), który zajmuje nawet 60% jego składu. Kwas ten należący do grupy Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych, nie jest wytwarzany przez organizm i trzeba go uzupełniać z zewnątrz. Przyjmowanie go w oleju z czarnuszki zapewnia jego odpowiednią ilość w ciele i wspomaga odporność. Pozwala to na zmniejszenie ryzyka chorób serca.

Choroby układu krwionośnego to nie jedyne problemy, z którymi potrafi poradzić sobie czarnuszka. Regularne przyjmowanie oleju z czarnuszki – przez 6-8 tygodni – zmniejsza objawy alergii. Pomaga jednocześnie przy astmie i anemii, zwiększając produkcję hemoglobiny oraz jej jakość.

Popijanie oleju rozpuszczonego w wodzie przyczynia się również do zapobiegania kamieniom nerkowym i nadciśnieniu.

Czarnuszka kosmetycznie 

Olej z czarnuszki jest stosowany na dolegliwości skórne. Może być pomocny w walce z trądzikiem, łupieżem, łuszczycą czy przebarwieniami skóry. Można go wymieszać z kremem do twarzy i stosować na noc lub np. punktowo na zmiany trądzikowe. Należy uważać przy stosowaniu bezpośrednio na skórę twarzy, gdyż u niektórych, wrażliwych na ten olej osób, może powodować dość silne pieczenie i łzawienie oczu. Żeby złagodzić jego „ostry” charakter można go połączyć z innym, łagodniejszym olejem.

Warto go natomiast spokojnie używać do „olejowania” skóry głowy. Sprawdza się również przy nadmiernym wypadaniu włosów. Można wetrzeć go w skórę głowy i zostawić na noc. Już po kilkudniowej kuracji da się zaobserwować pozytywne efekty działania.

Niezłe efekty przynosi również olejowanie samych włosów od nasady aż po końce. Włosy stają się widocznie bardziej odżywione, grubsze i sprawiają wrażenie większej objętości. Zyskują nowy blask.

Uroda w czarnym kminie – peeling do twarzy

Z czarnego kminu można skorzystać również dla poprawienia urody, wykorzystując go do stworzenia peelingu wspomagającego walkę z uciążliwym trądzikiem. Do sporządzenia  peelingu wystarczy kilka składników:

  • 2 łyżeczki czarnego kminu, mielonego,
  • 2 łyżeczki oleju z pestek winogron (można zastąpić go oliwą z oliwek).

Wymieszać szybko oba składniki i nałożyć na oczyszczoną skórę twarzy. Nie wcierać, lecz delikatnie rozkładać, ponieważ powstała pasta mogłaby uszkodzić naskórek podczas gwałtownych ruchów.

Pozostawić papkę na 15-20 minut, po czym bardzo lekko pomasować skórę i zmyć miksturę na przemian zimną i ciepłą wodą. Na zakończenie wetrzeć krem z witaminami. Regularne stosowanie peelingu 2-3 razy w tygodniu, pozwoli na szybsze uporanie się z wypryskami.

Wspaniałym środkiem pielęgnacyjnym jest także sam olej z czarnuszki, który można nakładać bezpośrednio na skórę.