Grzyby witalne, znane na świecie od setek lat, zyskują coraz większą popularność w Europie. Nawet rodzimi naukowcy zaczynają dostrzegać ich właściwości lecznicze. Przygotowaliśmy dla Państwa mały przegląd najczęściej spotykanych grzybów witalnych. Zapraszamy do lektury.
Spis treści
Grzyby Maitake
Grzyby witalne Maitake mają nieocenione właściwości zapobiegania i zwalczania nowotworów. Ponadto również regulują ciśnienie krwi, poziomu glukozy, insuliny, a nawet lipidów wątroby i surowicy. Kolejnym z udokumentowanych działań grzyba Maitake jest zwalczanie nadwagi. Stanowią także bogate źródło witamin B1, B2, C, D, oraz minerałów: wapń, magnez, potas, aminokwasy). Działają również doskonale na system immunologiczny podnosząc naszą odporność.
Suplement diety zawierający w jednej tabletce 400mg najwyższej jakości ekstraktu z grzyba Maitake (grifola frondosa) standaryzowany na wysoką, 30% zawartość polisacharydów ß1,6 D-glukanów. Maitake zawiera również beta-glukan stymulujący układ odpornościowy dzięki pobudzaniu komórek odpornościowych (makrofagi). Dzięki beta-glukanie ekstrakt z grzybów Maitake jest stosowany w walce z chorobami nowotworowymi.
W Polsce grzyby Maitake występują pod nazwą Żagwica Listkowata. Znana jest również inna nazwa tego grzyba a mianowicie Tańczący Grzyb. Grzyby te rosną na drzewach. maja różna barwę od miodowej po szare i ciemno fioletowe. Rosną na drzewach. W Azji znane są od stuleci a od niedawna zaczynają być również coraz bardziej popularne w Europie. Grzyby terapeutyczne Maitake wyrastają jesienią, najczęściej na dębach, kasztanowcach oraz bukach. Rosną w dużych skupiskach i wyróżniają się najczęściej szarobrązowymi kapeluszami.
Swoja skuteczność w zwalczaniu nowotworów grzyby Maitake zawdzięczają dużej zawartości cząstek D-fraction (stwierdzono, że posiadają jej więcej nawet od grzybów Reishi). Ich stosowanie w leczeniu podporowym licznych chorób nowotworowych przynosi zdumiewająco dobre rezultaty. Według przeprowadzonych badań Maitake najmocniej działa na nowotwory wątroby, prostaty, piersi oraz płuc. Dzięki dużej aktywności makrofagów, grzyby Maitake potrafią zahamować aż w 86 procentach rozwoju nowotworu.
Grzyby witalne Maitake można stosować:
- profilaktycznie przy wysokim ryzyku zachorowania na raka (na przykład jeśli w rodzinie były przypadki nowotworów),
- podczas leczenia nowotworów jako wsparcie dla radio i chemioterapii,
- do wzmocnienia systemu odpornościowego,
- jako wsparcie przy leczeniu infekcji,
- przy problemach z funkcjonowaniem jelit,
- przy problemach skórnych,
- jako środek obniżający w niewielkim zakresie ciśnienie krwi,
- jako profilaktyka i zmniejszanie skutków cukrzycy,
- jako wsparcie przy leczeniu alergii różnego typu,
- podczas terapii HIV
- jako wsparcie w leczeniu otyłości
Grzyby Chaga
Grzyb Chaga posiada bardzo szeroki wachlarz właściwości leczniczych. Począwszy od wspierania układu nerwowego, poprzez walkę z wirusami i bakteriami aż po działanie przeciwnowotworowe. Grzyb zawiera liczne substancje witalne takie jak: sterole, fenole, enzymy, flawony, minerały i pigmenty roślinne. Swoje cudowne wręcz właściwości antyoksydacyjne zawdzięcza enzymowi zwanemu dysmutazą ponadtlenkową. To właśnie ten enzym wpływa na zabezpieczenie komórek przed zbyt wczesnym starzeniem się.
Grzyb Chaga rośnie najczęściej w północno-wschodniej Europie. Można go spotkać na różnych gatunkach drzew liściastych, jednak najwięcej właściwości leczniczych zawiera ten rosnący na pniach brzozy. Grzyb Chaga wygląda jak czarna narośl na pniu. Jest twardy i nie przypomina powszechnie konsumowanych grzybów. Potrafi rosnąć wiele lat i czerpać z brzozy to co najlepsze. Dlatego też jest uważany za najsilniej działający wśród grzybów leczniczych. Mieszkańcy dalekiej Syberii mówią na niego „Grzyb Nieśmiertelności” lub „Dar Boga”. W Japonii znany jest jako „Diament Puszczy”, a w Chinach „Królowa Roślin”. Panuje przekonanie, że spożywanie naparu z grzyba Chaga może przedłużyć życie nawet o 40 – 50 lat.
Zawarty w grzybie Chaga beta-glukan podnosi znacznie obronne możliwości organizmu zabezpieczając go przed wirusami i bakteriami. Znane są również szeroko jego właściwości antynowotworowe. Dzięki blokowaniu receptora 3 pozwala organizmowi wykryć i zniszczyć komórki rakowe jako obce, nie uszkadzając przy tym tych zdrowych.
Chrzyb Chcga posiada rekordową ilość niezwykle ważnego kwasu pantotenowego. Kwas ten wpływa zbawiennie na przemianę materii – zarówno białek, tłuszczów jak i cukrów – a także ułatwia gojenie ran i zapobiega przemęczeniu.
Grzyby Chaga działają znakomicie jako:
- adaptogen, czyli środek niwelujący stres i kojący nerwy
- preparat hamujący wzrost guza mózgu
- tarcza chroniąca ludzkie DNA i wydłużająca życie
- antyoksydant likwidujący wolne rodniki tlenowe
- stymulator działania układu odpornościowego
Ekstrakt z Grzybów Chaga w formie kapsułek jest dużo bardziej skuteczny niż sam sproszkowany grzyb. Dzieje się tak dzięki specyficznemu sposobowi jego uzyskiwania. Po zmieleniu grzyb jest rozpuszczany w wodzie, a następnie do produkcji ekstraktu wykorzystuje się tylko te składniki, które w wodzie się rozpuszczają. Dzięki temu ekstrakt ma dwadzieścia razy większą siłę witalną i zawartość pożądanych składników niż sam sproszkowany grzyb. Ponadto renomowana niemiecka marka Hanoju gwarantuje najwyższą jakość suplementu diety.
Grzyby Reishi
Główną właściwością zdrowotną grzybów Reishi jest wspomaganie profilaktyki i zwalczania nowotworów. Dzieje się tak dzięki polisacharydom, w które ten grzyb jest bardzo bogaty. Grzyb Reishi jest również skuteczny przy walce z zapaleniem wątroby, działa antyalergicznie i wspomaga układ krążenia. Odtruwa także organizm usuwając z niego toksyny i metale ciężkie. Ułatwia zasypianie, pomaga zniwelować zmęczenie i uspokaja. W Japonii jest uznany oficjalnie przez rząd jako lek wspomagający leczenie raka. Codzienne przyjmowanie ekstraktu z grzybów Reishi znacznie poprawia samopoczucie i wzmacnia organizm.
W Polsce również występują grzyby Reishi. Są znane pod nazwą Lakownica lśniąca i znajdują się pod całkowitą ochroną. Największe działanie antyrakowe wykazują zarodniki grzyba. Posiadają one 75 razy większa aktywność niż sam owocnik. Na Dalekim Wschodzie właściwości lecznicze Reishi znane są już od tysięcy lat. Grzyb ten naturalnie występuje niezwykle rzadko i dawniej przemierzano tysiące kilometrów, żeby go zdobyć.
Badania naukowe potwierdziły, że grzyby Reishi są bogate w wiele substancji leczniczych takich jak:
- polisacharydy,
- polipeptydy,
- 16 rodzajów aminokwasów,
- proteiny,
- trójterpeny,
- mannitol,
- alkaloidy,
- witaminy,
- kwasy organiczne.
Posiadają również ważne również minerały:
- fosfor,
- german,
- cynk,
- żelazo,
- wapń.
Jednym z wielu przykładów działania ekstraktu z grzybów Reishi jest praktyka japońskiego lekarza Fukumi Morishige. Jest on chirurgiem z wieloletnim stażem i praktykiem w stosowaniu grzybów Reishi w leczeniu nowotworów. W trakcie swojej praktyki lekarskiej był świadkiem wyleczenia wielu odmian raka z zastosowaniem ekstraktu z tych grzybów. Między innymi były to rak piersi, odbytu, rak płuc, trzustki i wiele innych.
Według Fukumi Morishige właściwości grzyba Reishi opierają się głównie na zawartych w nim polisacharydach. Polisacharydy dzięki swojej budowie są trudne do przyswojenia przez organizm. Dzięki połączeniu ekstraktu z grzybów z witaminą C osiąga się przekształcenie ich w oligoglukany co znacznie ułatwia ich absorpcję dzięki mniejszej liczbie molekularnej. Te zaś pobudzają makrofagi, które są odpowiedzialne za obronę organizmu przed „intruzami” takimi jak bakterie, wirusy czy komórki rakowe. Ekstrakt z grzyba Reishi przyjmowany wraz z witaminą C bardzo skutecznie obniża również ciśnienie krwi.
Ekstrakt z grzyba witalnego Reishi doskonale działa na:
- choroby nowotworowe,
- problemy z sercem i układem naczyniowym krwi,
- zmniejszają ryzyko zawału serca,
- podwyższony cholesterol,
- osłabiona odporność,
- łagodzenie objawów alergii,
- zatrucie toksynami lub metalami ciężkimi,
- nadwagę,
- starzenie się,
- niepokój i bezsenność.
Grzyby Shiitake
Grzyby Shiitake (Lentinus edodes), znane także jako Twardnik Japoński, posiadają wiele nieocenionych właściwości prozdrowotnych. Jedną z najważniejszych jest ich działanie antynowotworowe. Potrafią również ukoić nerwy, i zapobiegają miażdżycy poprzez obniżenie ciśnienia i poziomu złego cholesterolu we krwi.
W krajach dalekiego wchodu, gdzie od stuleci stosowane są w medycynie ludowej, zwane są „eliksirem życia”. Te średniej wielkości grzyby, przypominające z wyglądu brązowe pieczarki z podkręconym kapeluszem, posiadają mnóstwo wartości odżywczych. Przede wszystkim zawierają aż 304 mg/100g potasu, który skutecznie obniża ciśnienie krwi. Posiadają również bardzo dużo niacyny, czyli witaminy B3, która doskonale uspokaja i koi nerwy (aż 3,877 mg/100g surowych grzybów).
Jednak najbardziej unikalna właściwość grzyba Shiitake to jego działanie antynowotworowe. Odpowiedzialna jest za nie substancja o nazwie lentinan, czyli polisacharyd D-glukozy lub inaczej beta glukan. Substancja ta nie ma odpowiednika w świecie roślin. Po raz pierwszy i jak do tej pory jedyny została wyodrębniona właśnie z grzybów Shiitake. Lentinan potrafi zatrzymać rozwój choroby nowotworowej a także uniemożliwić powstanie przerzutów.
W USA badania nad właściwościami grzybów Shiitake trwają już od ponad sześćdziesięciu lat. Jak z nich wynika lentinan wyizolowany z grzybów Shiitake może pobudzać organizm do walki z komórkami nowotworowymi poprzez stymulację układu odpornościowego a w szczególności aktywacje białek i komórek, które atakują nowotwory. W Japonii grzyb ten jest oficjalnie uznawany jako wspomaganie w terapii zwalczania nowotworów.
W wyniku badań naukowców z Uniwersytetu na Florydzie w Stanach Zjednoczonych dowiedziono, że, ekstrakt z grzyba Shiitake ma również działanie uspokajające dzięki rekordowo dużej zawartości niacyny znanej również jako witamina B3. Już 100 gram suszonych grzybów Shiitake zapewnia organizmowi dostarczenie dziennej dawki niacyny. Dzięki temu ułatwia on zasypianie i pomaga radzić sobie ze stresem. Te same badania dowiodły, że grzyby Shiitake doskonale wpływają na system immunologiczny znacznie podnosząc odporność organizmu
Niezależnie prowadzone badania w Szwecji i Japonii dowiodły natomiast, że grzyby Shiitake obniżają poziom cholesterolu dzięki zawartej w nich eritadeninie. Ta substancja jest skuteczna tylko podawana doustnie, choć wchłania się jedynie w około 10%. Zarówno badania na zwierzętach jak i na ludziach wykazały znaczne obniżenie poziomu cholesterolu, nawet o 12 %.
Ekstrakt z grzybów Shiitake znajduje zastosowanie przy:
- infekcjach bakteryjne, grzybicze i pasożytnicze,
- zbyt wysokim poziomie złego cholesterolu i cukru,
- zakrzepicy żył,
- osteoporozie,
- starzeniu się,
- zmęczeniu,
- AIDS i HIV.
Wartości odżywcze surowych grzybów Shiitake (w 100 g)
- Wartość energetyczna – 34 kcal
- Białko ogółem – 2,24 g
- Tłuszcz – 0,49/ g
- Węglowodany – 6,79 g (w tym cukry proste 2,38)
- Błonnik – 2,5 g
Witaminy
- Witamina C – 0 mg
- Tiamina – 0,015 mg
- Ryboflawina – 0,217 mg
- Niacyna – 3,877 mg
- Witamina B6 – 0,293 mg
- Kwas foliowy – 13 µg
- Witamina D – 18 IU
Minerały
- Wapń – 2 mg
- Żelazo – 0,41 mg
- Magnez – 20 mg
- Fosfor – 112 mg
- Potas – 304 mg
- Sód – 9 mg
- Cynk – 1,03 mg
Źródło danych: USDA National Nutrient Database
Grzyby Agaricus
Pełna nazwa tego grzyba brzmi Agaricus Blazei Murrill (inne nazwy – grzyb ABM, Pieczarka Brazylijska, Grzyb Migdałowy, Grzyb Słoneczny, Grzyb Życia) i pochodzi on z brazylijskich lasów tropikalnych. Z wyglądu bardzo przypomina rodzimą pieczarkę, jednak ma delikatny smak i zapach gorzkich migdałów. Posiada również brązowy kapelusz. Grzyby witalne Agaricus są bogate w witaminy i polisacharydy. Zawierają również D-glukan jest znaną substancja pomocniczą we wspomaganiu leczenia nowotworów i ciężkich chorób wątroby. Aktywuje ona makrofagi, które doskonale radzą sobie z eliminacja komórek rakowych. Obok grzybów Reishi również Agaricus zostały uznane w Japonii jako oficjalny środek przeciwrakowy. Ponadto ekstrakt z tych grzybów potrafi oczyścić organizm z szkodliwych skutków przyjmowania chemioterapii.
Przyjmowanie ekstraktu z grzyba Agaricus blazei Murrill ma potwierdzone licznymi badaniami amerykańskich i japońskich uczonych działanie profilaktyczne. Wspiera obronę organizmu przed zmianami nowotworowymi już w ich wczesnym stadium.
Ekstrakt z grzyba witalnego Agaricus jest skuteczny przy takich schorzeniach jak:
- nowotwory,
- wirusowe zapalenie wątroby typu B i C,
- konwencjonalne metody terapii nowotworów,
- przewlekłe zapalenie wątroby,
- osłabienie odporności,
- zaburzenia trawienia,
- zbyt wysoki poziom cholesterolu,
- zakłócona hematopoeza,
- powiększona śledziona,
- HIV.
Ekstrakt z grzyba witalnego Agaricus renomowanej niemieckiej marki HANOJU, dzięki unikalnej technologii produkcji zawiera ok 20 razy więcej składników odżywczych niż sproszkowany grzyb.
Grzyby Coprinus
Grzyby Coprinus znane w Polsce pod nazwą Czernidłak kołpakowaty są bardzo popularne i często spotykane. Jednak dość rzadko są zbierane i konsumowane. Do jedzenia nadają się tylko bardzo młode grzyby. Już w latach 30 minionego wieku stwierdzono, że ekstrakt z tego grzyba potrafi skutecznie obniżać poziom cukru we krwi,. Jest więc on stosowany przy leczeniu cukrzycy.
Grzyb Coprinus comatus doskonale potrafi regulować poziom cukru we krwi. Jednocześnie zmniejsza nieprzyjemne objawy cukrzycy takie jak suchość w ustach czy bóle głowy i kończyn. Niweluje również, spowodowane cukrzycą problemy z zasypianiem. Jest także stosowany w leczeniu stanów zapalnych.
Ekstrakt z grzyba witalnego Corpinus jest bogaty w wiele pierwiastków takich jak:
- magnez,
- niacyna,
- miedź,
- cynk,
- potas,
- żelazo.
W jego białku znaleźć możemy aż dwadzieścia aminokwasów, z czego osiem nie wytwarzanych przez organizm. Ekstrakt jest również bogaty w witaminy z grypy B (B1, B2) oraz witaminę C.
Ekstrakt z grzybów leczniczych Corpinus działa przeciw:
- ślepocie,
- niewydolności nerek,
- zawałowi serca,
- udarowi mózgu,
- dolegliwością trawiennym,
- powstawaniu mięśniaków,
- nowotworom,
- hemoroidom,
- objawom cukrzycy.
Nie należy go spożywać wraz z alkoholem, ponieważ zawarte w nim składniki w połączeniu z alkoholem mogą spowodować znaczne przedłużenie tzw. „kaca” – nawet do trzech dni – blokują one bowiem metabolizm alkoholu.
Grzyby Cordyceps
Grzyby Cordyceps z powodzeniem możemy nazwać grzybami witalnymi dzięki ich najbardziej znanym właściwościom. A są nimi usuwanie zmęczenia i regeneracja mięśni po ciężkim wysiłku. Dlatego też są bardzo cenione przez sportowców i często przez nich stosowane. Ponadto grzyby Cordyceps maja szereg innych zastosowań: pomagają na problemy z potencją i podnoszą libido, poprawiają płodność, zwiększają ilość dobrego cholesterolu i redukują złego. Ponadto maja pozytywny wpływ na układ krążenia, przeciwdziałają astmie i pomagają w w walce z depresją.
Grzyb Cordyceps rośnie w bardzo specyficzny sposób. Jako pożywkę bowiem nie wykorzystuje roślin, a pewien gatunek larw tybetańskich. Atakuje je pod ziemia i powoli zabija tworząc z nich swoją grzybnię. Dzięki temu uzyskuje charakterystyczny kształt, dzięki któremu w Polsce znany jest pod nazwą Maczużnik Chiński. Dzięki temu, że silę swoją czerpie z gąsienicy czyli zwierzęcia a nie jak pozostałe grzyby z roślin, w medycynie chińskiej jest uważany za doskonałe połączenie pierwiastka Yin i Yang.
Stosowanie ekstraktu z grzyba Cordyceps może znacznie podnieść wydolność organizmu i jego zdolność regeneracji po wysiłku. Może zwiększyć on również wydolność płuc a także wykorzystanie tlenu. Dzięki swoim składnikom ekstrakt z tego grzyba ma silne działanie antyoksydacyjne – likwiduje wolne rodniki tlenowe dzięki czemu opóźnia efekty starzenia.
Dzięki zawartości polisacharydów grzyb Cordyceps jest podejrzewany również o działanie przeciwnowotworowe. Udowodniono, że wodny ekstrakt z tego grzyba aktywuje mikrofagi, które zwalczają komórki rakowe. Jednak badania w tym zakresie jeszcze trwają.
Ekstrakt z grzybów Cordyceps wspiera leczenie:
- problemów z seksualnością,
- bezpłodności,
- zespołu przewlekłego zmęczenia,
- regeneracji mięśni,
- osteoporozy,
- poziomu cholesterolu,
- obniżonej odporności,
- astmy,
- problemów z sercem,
- infekcji wirusowych i bakteryjnych,
- starzenia się,
- niewydolności nerek,
- zaburzeń czynności wątroby,
- nowotworów,
- depresji.
Grzyby Coriolus
Lecznicze grzyby Coriolus są znane w tradycyjnej medycynie chińskiej już od setek lat. Dzięki zawartości Krestiny (czyli polisacharydu PSK) oraz PSP (kompleksu polisacharydowo-białkowyego) wspomagają one leczenie wszelkich chorób nowotworowych. Najskuteczniej jednak działają one na śledzionę i serce. Pobudzają także układ odpornościowy do wzmożonej pracy, dzięki wiązaniu się zawartych w nich polisacharydów z białkami. Ponadto wspomagają one produkcję limfocytów, monocytów, makrofagów oraz komórek szpikowych, a także skutecznie aktywują obronę komórkową.
Coriolus to gatunek grzyba spotykany na całym świecie. W Polsce znane są jako Wrośniak Różnobarwny. Najczęściej występują w lasach liściastych, rzadziej w iglastych. Dzięki dużej zawartości polisacharydów, które pobudzają układ odpornościowy do walki z zagrożeniami grzyby te wspomagają leczenie nowotworów, przewlekłego wirusowego zapalenia wątroby czy zakażenia dróg oddechowych. Stosowane są również jako wsparcie przy niwelacji skutków działania wirusa HIV.
Grzyby Coriolus niwelują skutki uboczne stosowania chemioterapii, poprzez stymulację tworzenia krwi oraz wzmocnienie błon śluzowych. Potwierdzono badaniami ich skuteczność przy wsparciu leczenia nowotworów żołądka, przełyku, płuc, piersi, szyjki macicy oraz jelita grubego. Ponadto grzyby te doskonale radzą sobie z bakteriami i wirusami. Ekstrakt z grzybów Coriolus może być przyjmowany profilaktycznie, aby wzmocnić odporności.
Przyjmowanie ekstraktu z leczniczych grzybów Coriolus przynosi pozytywne efekty przy:
- nowotworach,
- ubocznych skutkach chemioterapii i radioterapii,
- chorobach autoimmunologicznych,
- steatozie wątroby,
- opryszczce,
- HIV,
- stanach przewlekłego zmęczenia,
- zatruciu organizmu,
- słabej wydolności płuc,
- zakażeniu EBV,
- zakażeniu pałeczką okrężnicy (E. coli), gronkowcem, paciorkowcem, drożdżakami, klebsiellą, listerią i toksoplazmozą
Grzyby Hericium
Grzyb witalny Hericium stosowany jest głównie jako środek regulujący i wspomagający pracę układu pokarmowego. Można się dzięki niemu pozbyć między innymi zgagi, refluksu, bólu i pieczenia żołądka i innych dolegliwości trawiennych a także nieżytu błon śluzowych układu pokarmowego, od żołądka aż po jelito grube. Znajdują również zastosowanie w tradycyjnej medycynie jako wsparcie systemu immunologicznego, także przy problemach neurologicznych.
Hericium zwany w naszym kraju Soplówką Jeżowatą, to grzyb występujący niezwykle rzadko. Najczęściej można go spotkać na pniach drzew liściastych. W Polsce jest objęty ścisłą ochroną. W krajach Dalekiego Wschodu bardzo ceniony ze względu na swój smak, który porównywany jest do smaku wytrawnych owoców morza.
Ekstrakt z Hericium posiada bardzo bogaty skład mineralny:
- cynk,
- german,
- potas,
- selen,
- sód,
- żelazo.
Ponadto podstawowe aminokwasy, polisacharydy i polipeptydy.
Grzyb witalny Hericium stosowany jest głównie jako środek regulujący i wspomagający pracę układu pokarmowego. Można się dzięki niemu pozbyć między innymi zgagi, refluksu, bólu i pieczenia żołądka i innych dolegliwości trawiennych a także nieżytu błon śluzowych układu pokarmowego, od żołądka aż po jelito grube.
Dzieje się tak dlatego, że zawarte w grzybie Hericium składniki bardzo dobrze radzą sobie z bakterią Helicobacter pylori, która jest przez lekarzy podejrzewana o bycie głównym sprawcą problemów trawiennych i chorób układu pokarmowego, między innymi wrzodów.
Suplement diety – ekstrakt z grzybów Hericium wspomaga również układ nerwowy. Pomaga radzić sobie ze stresem i uspokaja. Wpływa również na ten układ regenerująco.
Ekstrakt z grzyba witalnego Hericium można zastosowaćprzy leczeniu:
- raka żołądka i przełyku,
- wrzodów żołądka i dwunastnicy,
- nieżytu żołądka,
- stwardnienia rozsianego,
- MRSA,
- helicobacter pylori,
- uszkodzenia nerwów,
- neuropatii.
Grzyby Polyporus
Suplement diety ekstrakt z grzyba leczniczego Polyporus zawiera wiele ważnych minerałów takich jak cynk, mangan, miedź, potas, sód, wapń oraz żelazo w dużych ilościach. Posiada w swoim składzie również bogatą w witaminę B biotynę a także polisacharydy oraz ergosterynę. Analizy pokazały, że polyporus zawdzięcza swe działanie przede wszystkim poliporusteronom A i B. Dzięki temu wzmacniaja nasz system odpornościowy. Ekstrakt z tych grzybów bardzo pozytywnie wpływa również na niwelację uciążliwych dla pacjentów efektów chemio i radioterapii.
Grzyb leczniczy Polyporus umbellatus, czyli po polsku Żagiew wielogłowa to dość rzadko występujący w polskich lasach, objęty częściową ochroną, grzyb o charakterystycznym wyglądzie. Znane jest jego działanie moczopędne, a także jako antybiotyku. Ułatwia wydalanie soli i chlorków z organizmu wraz z moczem nie usuwając przy tym wartościowych mikroelementów takich jak potas. Badania kliniczne wykazały jego właściwości antynowotworowe. Okazał się skuteczny w spowalnianiu rozwoju raka płuc a także białaczki. Ponadto pomaga na bóle głowy, problemy wątrobowe, i wspomaga układ immunologiczny. Wpływa tez pozytywnie na wygląd skóry i włosów.
Ekstrakt z grzyba Polyporus można stosować przy:
- odwodnieniu,
- leczeniu nowotworów płuc i białaczki,
- niwelowaniu skutków ubocznych chemioterapii i radioterapii,
- bólach głowy,
- nudnościach,
- walce z infekcjami bakteryjnymi,
- obrzękach,
- wspomaganiu układ immunologiczny,
- poprawie wygląd skóry i wzmacnianiu włosów,
- regulacji ciśnienia krwi,
- zaburzeniach wątroby.