Pau d’arco, znana również jako Lapacho to herbata z kory drzewa, uznawanego przez Inków za święte. Wewnętrzna kora drzewa Lapacho stosowana była w słynnym Imperium Inków, jako cudowne lekarstwo. Korzyści zdrowotne Pau d’arco cenione są również dzisiaj – nie tylko wśród rdzennych Indian, lecz na całym globie. Jak stosować Pau d’arco i jakie są korzyści?
Spis treści
Korzyści zdrowotne – Pau d’arco jako naturalne remedium
Gdy chodzi o korzyści zdrowotne Pau d’arco jest nieocenione. Drzewo Tabebuia impetiginosa zachwyca bowiem nie tylko pięknym ukwieceniem, ale także unikalnymi właściwościami. To długowieczna roślina, a na dowód jej wytrzymałości w rejonie Andów znaleźć można 700 letnie drzewa tego gatunku. Nie dziwi więc fakt, że słynni Inkowie zainteresowali się tymi roślinami. W Państwie Inków medycyna, a zwłaszcza ziołolecznictwo, była szczególnie rozwinięta. W średniowieczu, jeszcze przed pojawieniem się najeźdźców, Inkowie znali już działanie chininy oraz… Pau d’arco. Lapacho zawiera składniki aktywne, witaminy i minerały, takie jak: kwas askorbinowy, lapachon, saponiny, alkaloidy, tiamina, niacyna, ryboflawina, fenole proste, flawony, flawonole, flawonony, steroidy i wiele innych. Ze względu na właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybiczne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe Lapacho przynosi ulgę w wielu chorobach. Co więcej, herbata Inków zbawiennie wpływa na układ immunologiczny. Ponadto Lapacho wspomaga detoksykację oraz prawidłowe działanie wątroby i układu pokarmowego. Korzyści zdrowotne Pau d’arco odczuć można więc zarówno w przypadku zwykłego przeziębienia, jak też w sytuacji przewlekłego braku odporności, a nawet w czasie leczenia nowotworu. Znane są również właściwości Lapacho, gdy chodzi o przerost Candida Albicans.
Przerost Candida Albicans jest obecnie bolączką bardzo wielu osób. Dlaczego? Nieodpowiedni odczyn w organizmie, stres, niedobór warzyw i owoców w diecie, a także wysoki indeks glikemiczny spożywanych pokarmów sprzyjają rozwojowi drożdżaków. Przerost Candida Albicans to stan, nad którym trudno zapanować. Silne preparaty medycyny konwencjonalnej mogą zahamować rozwój drożdżaków i ograniczyć ich liczebność, jednakże niezdrowy tryb życia szybko staje się przyczyną powrotu choroby. Ponadto, wg. badań dr Tullio Simoncini każdy nowotwór jest niczym innym, jak tylko grzybem. Tymczasem herbata Inków to naturalny, a zarazem skuteczny środek antygrzybiczny, który warto stosować przez jeden miesiąc w roku, by regularnie uzdrawiać swój organizm. Co więcej, Lapacho stosowane jest w celu likwidacji pasożytów, również odpowiedzialnych za wiele wyniszczających chorób i uciążliwych dolegliwości.
Nie sposób zapomnieć o zbawiennym wpływie Lapacho na skórę. Liczne dermatozy spowodowane obecnością niesprzyjających człowiekowi bakterii i grzybów trudno jest wyeliminować. Leczenie bywa żmudne, a skutkiem często jest osłabienie bariery ochronnej skóry i kolejne problemy tym spowodowane. Natomiast Lapacho stosowane do przemywania skóry lub w formie okładów może skutecznie pomóc w walce z trądzikiem, grzybicą, infekcjami, stanami zapalnymi. Herbata Inków jest bowiem skarbnicą substancji aktywnych, które oddziałują bezpośrednio na komórki skóry i źródło problemu.
Jak stosować Pau d’arco, by cieszyć się pełnią zdrowia?
Jak stosować Pau d’arco? Herbata Inków najczęściej spożywana jest w formie tradycyjnego naparu. Gdy chodzi o detoks i szeroko pojęte korzyści zdrowotne Pau d’arco można stosować w formie miesięcznej kuracji, jeden raz w roku. Oprócz tego Lapacho warto stosować, jako remedium na konkretne dolegliwości i schorzenia, w czasie ich kilkudniowego trwania. Nierzadko herbata Inków sprawdza się w okresie zimowo – jesiennym, gdy szczególnie groźny staje się wirus grypy i inne choroby zakaźne. Herbata Inków w żadnym razie nie powinna być stosowana jako zwyczajny napój rozgrzewający. Pau d’arco dostępne jest także w formie tabletek, co ułatwia dawkowanie. Warto jednak pamiętać, by niezależnie od formy podania wybierać wyłącznie produkty zaufanego producenta. Ceniony jest chociażby preparat Pau d’arco marki Now Foods, charakteryzujący się prostym składem. Suplement diety Pau d’arco marki Now Foods dostępny jest pod linkiem: https://www.sklepzycia.pl/pau-darco-lapacho-500-mg-250-kaps-now-foods.
Jak przygotować napar Lapacho? Należy stosować 10 gram kory Lapacho na 1 litr wody. Według receptury tradycyjnej woda powinna być uprzednio przegotowana. 10 gram kory to odpowiednik około 2 łyżek stołowych kory. Mieszankę należy gotować przez 10 – 15 minut. Uzyskana herbata Lapacho odznacza się brązowym zabarwieniem i aromatycznym zapachem. Tak przygotowany wywar Lapacho należy spożywać przez cały dzień, co daje od 4 do 6 filiżanek na dobę. Napar może być stosowany również do przemywania miejscowo zmienionej skóry. Pau d’arco jako środek kosmetyczny może być użytkowane aż do uzyskania zamierzonych efektów.
Pau d’arco – przeciwwskazania
Jak każdy środek leczniczy, naturalne suplementy również muszą być stosowane z ostrożnością. Gdy chodzi o Pau d’arco – przeciwwskazania są następujące: herbata Inków nie może być stosowana przez kobiety w ciąży i matki karmiące, dzieci a także osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe. Warto pamiętać, że takim środkiem jest również aspiryna. Ponadto, w przypadku wystąpienia skutków ubocznych, takich jak wymioty i biegunka należy przerwać kurację. Badania nad właściwościami Lapacho wciąż trwają, dlatego nie powinno się stosować Pau d’arco jednocześnie z innymi preparatami, takimi jak antybiotyki i inne silne leki. Przed rozpoczęciem kuracji warto zasięgnąć porady specjalisty.
Kiedy chodzi o korzyści zdrowotne Pau d’arco wciąż zadziwia naukowców i lekarzy. Drobiazgowe badania nad właściwościami Lapacho wciąż trwają. Obecnie herbata Inków może być stosowana w sposób tradycyjny, jak też w formie wygodnych kapsułek. Produkty zawierające Pau d’arco dostępne są tutaj: https://www.sklepzycia.pl/pau-darco-lapacho