Jęczmień (Hordeum vulgare L.) to jedna z wielu uprawianych roślin przez ludzi. Pierwsze wzmianki dotyczące udomowienia tego zboża pojawiają blisko 10 000 lat temu na Bliskim Wschodzie. Zwłaszcza młody zielony jęczmień jest najcenniejszym źródłem składników odżywczych i bioaktywnych substancji, dlatego jego popularność jako suplementu diety znacznie wzrosła w ostatnich latach.
Spis treści
Zielony jęczmień: w czym tkwi jego fenomen?
Młody zielony jęczmień jest rośliną zaliczaną do „superfoods”, czyli żywności funkcjonalnej o potwierdzonym badaniami naukowymi pozytywnym wpływie na zdrowie. Jej wyjątkowość tkwi w dużej zawartości:
- różnych witamin (z grupy B, C, E, A),
- składników mineralnych (cynk, fosfor, miedź, potas, magnez, wapń),
- aminokwasów,
- enzymów (katalaza, dysmutaza ponadtlenkowa- silny przeciwutleniacz komórkowy, który chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników),
- błonnika pokarmowego
- i chlorofilu.
Młody jęczmień: zastosowanie
Regularne stosowanie młodego jęczmienia może pomóc w niektórych przewlekłych schorzeniach, takich jak: cukrzyca, choroby układu sercowo- naczyniowego, hipercholesterolemia (wysoki cholesterol), trądzik czy bezsenność, łagodząc ich objawy. Szczególnie zalecany jest osobom, które mają obniżoną odporność, cierpią na atopowe zapalenie skóry i zgłaszają przewlekłe zmęczenie.
Młody jęczmień: działanie
Młody zielony jęczmień jest bogaty w zielony barwnik chlorofilowy, który poprawia przenoszenie tlenu w organizmie, działa przeciwzapalnie i sprzyja tworzeniu się krwi. Zawiera również enzymy wspomagające trawienie, przeciwutleniacze chroniące komórki przed wolnymi rodnikami oraz błonnik, który skutecznie usuwa szkodliwe substancje z organizmu.
Młody jęczmień: właściwości zdrowotne
Spożywanie suplementów diety zawierających zielony jęczmień wpływa pozytywnie na zdrowie. Do prozdrowotnych właściwości młodego zielonego jęczmienia należą:
- Poprawa pracy przewodu pokarmowego. Błonnik obecny w liściach jęczmienia korzystnie wpływa na regulację perystaltyki jelit, zwiększając liczbę wypróżnień i redukując łagodne zaparcia. Dodatkowo, dzięki dużej zawartości chlorofilu i niektórych enzymów, regularne spożywanie preparatów z młodym jęczmieniem zmniejsza niestrawność i bóle żołądka.
- Zapobieganie depresji i innym zaburzeniom psychicznym. Istnieją badania naukowe, które wskazują, że przyjmowanie preparatów ze sproszkowanych liści zielonego jęczmienia może zmniejszać niekorzystne działanie stresu na organizm, m.in. dzięki podwyższeniu poziomu hormonu szczęścia, czyli serotoniny, w mózgu.
- Przyspieszenie metabolizmu. Duża zawartość nierozpuszczalnej frakcji błonnika pokarmowego ma pozytywny wpływ na regulację apetytu, zapobiegając rozwojowi nadwagi.
- Zmniejszenie zachorowalności na choroby układu krążenia i cukrzycę, dzięki wysokiej zawartości błonnika. Według niektórych badań, trawa jęczmienna może zmniejszyć insulinooporność i przyczyniać się do obniżenia poziomu cukru we krwi, co pomaga osobom z cukrzycą kontrolować jego zmiany w ciągu dnia. Ponadto, obecny w sproszkowanej trawie jęczmiennej heksakozanol poprawia metabolizm cholesterolu, przyczyniając się do zmniejszenia jego syntezy, co także w przyszłości może zapobiec rozwojowi miażdżycy.
- Łagodzenie objawów choroby wrzodowej. Niektóre z badań pokazują, że przeciwwrzodowe właściwości młodego jęczmienia są związane z ochroną błony śluzowej żołądka przed uszkadzającymi ją czynnikami.
- Łagodzenie symptomów reumatoidalnego zapalenia stawów, co przypisywane jest obecnej w suplemencie miedzi.
- Przyspieszenie gojenia się ran, w tym oparzeń, dzięki znacznej zawartości chlorofilu, wykazujące przeciwzapalne i przeciwbakteryjne działanie.
- Usuwanie toksyn z organizmu. Jedną z największych zalet młodego jęczmienia jest to, że jest naturalnym środkiem odtruwającym. Wspomaga pracę wątroby i pomaga oczyścić organizm ze szkodliwych substancji.
Młody jęczmień a odchudzanie
Suplementy diety zawierające młody zielony jęczmień są bardzo popularne wśród osób, które stosują kuracje odchudzające. Nadmierna masa ciała jest wymieniana jako jeden z głównych czynników rozwoju cukrzycy, chorób serca i niektórych nowotworów. Młody jęczmień do picia jest źródłem nierozpuszczalnej frakcji włókna pokarmowego, którego spożycie zapewnia uczucie sytości przez dłuższy czas, jednocześnie dostarczając organizmowi wielu niezbędnych witamin i składników mineralnych. Ponadto, pomaga kontrolować poziom cukru we krwi, co znacząco zmniejsza uczucie głodu pomiędzy posiłkami.
Młody jęczmień: w jakich formach występuje?
Na rynku suplementów dostępne są dwa rodzaje młodego zielonego jęczmienia– w postaci sproszkowanego soku lub mielonej trawy jęczmiennej. Ze względu na odmienne metody uzyskania tych dwóch postaci preparatu, różnią się one właściwościami. Pierwszy sposób polega na odparowaniu wody z soku z młodego jęczmienia, co umożliwia niemal w pełni zachować jego wartości odżywcze, a znajdujące się w nim mikroskładniki pokarmowe są łatwo wchłaniane przez organizm. Z kolei, produkt z trawy jęczmiennej uzyskiwany jest poprzez jej suszenie w wysokiej temperaturze, po czym ulega ona dokładnemu zmieleniu. Zawartość witamin i składników mineralnych w tej formie zielonego jęczmienia jest niższa, za to ze względu na znaczny poziom włókna pokarmowego, suplementy z trawy jęczmiennej są szczególnie polecane osobom odchudzającym się.
Młody jęczmień jako suplement diety
Zielony jęczmień jest suplementem diety, który należy przyjmować doustnie. Odparowany sok z zielonego jęczmienia i zmielona trawa jęczmienna występują w trzech formach: sproszkowanego proszku, kapsułkach i tabletkach. Młody jęczmień mielony sprzedawany jest w wielu sklepach ze zdrową żywnością oraz w sklepach specjalizujących się w suplementach diety – https://www.sklepzycia.pl/mlody-zielony-jeczmien. Niektórzy producenci preparatów wspomagających odchudzanie oferują również wieloskładnikowe nalewki, w których obok ekstraktów z roślin o właściwościach oczyszczających, detoksykujących i poprawiających metabolizm, pojawia się także młody zielony jęczmień.
Częstokroć na rynku spotykane są suplementy oznaczone etykietami: „młody jęczmień tabletki” lub „młody jęczmień proszek”. Podczas zakupu, należy być w tym aspekcie ostrożnym. Jeśli zależy nam na wysokiej jakości produkcie, posiadającym tak jak wspomniany jęczmień młody właściwości prozdrowotne, nie może on stanowić produktu niewiadomego pochodzenia.
Zwłaszcza osoby stosujące dietę wegetariańską lub wegańską narażone są na niedobór kobalaminy, której źródłem pokarmowym są produkty pochodzenia zwierzęcego. Niski poziom witaminy B12 można skompensować, suplementując zielony jęczmień w tabletkach lub młody jęczmień w proszku.
Młody jęczmień: bio suplementy
Na rynku suplementów diety dostępne są produkty, które posiadają certyfikat ekologiczny. Europejskie logo żywności ekologicznej oznacza, że konsumenci są pewni pochodzenia i jakości kupowanej żywności i napojów (produkt ten jest zgodny z rozporządzeniem UE w sprawie rolnictwa ekologicznego).
Jak włączyć młody jęczmień do diety?
Istnieje wiele różnych sposobów, aby zielony jęczmień w proszku włączyć do codziennej diety. Można go dodawać do wody, jogurtu, soku, dowolnej sałatki warzywnej, muesli, owsianek, smoothie i koktajlów. W sprzedaży internetowej lub stacjonarnej dostępne są różne publikacje, w których zawarto ciekawe przepisy na smaczne i zdrowe posiłki wykorzystujące zielony jęczmień mielony. Ważne jest, by nie przekraczać zalecanej liczby porcji spożycia w ciągu dnia, która wynosi 2 łyżeczki, czyli około 15 g. Jeśli zakupiony preparat jest w postaci kapsułek lub tabletek, to należy go przyjmować zgodnie z zaleceniami podanymi na ulotce. Zazwyczaj, producenci zielonego jęczmienia zalecają stosowanie od 1 do 2 razy dziennie po 3-4 tabletki/kapsułki. Ze względu na specyficzny posmak zielonego młodego jęczmienia w proszku, niektórym osobom może nie przypaść taka forma suplementu do gustu. Poszukując zatem alternatywnego produktu z pewnego źródła, z etykietą „młody jęczmień kapsułki” warto zwrócić uwagę na ofertę naszego sklepu zawierającą wygodną w aplikowaniu postać suplementu lub sięgnąć po produkt „młody zielony jęczmień tabletki”. W obu przypadkach, wystarczy popić je dużą ilością wody.
Młody jęczmień: przeciwwskazania
Stosowanie preparatów zawierających sproszkowany młody jęczmień nie jest zalecane osobom, u których stwierdzono celiakię lub nadwrażliwość na gluten. Ponadto, wysoka zawartość pewnych witamin i składników mineralnych, takich jak potas, fosfor i witamina K, może nie być odpowiednia dla chorych dializowanych lub przyjmujących niektóre leki (np. warfarynę). Szczególną ostrożność powinny zachować kobiety w ciąży i karmiące piersią, w związku z brakiem badań dotyczących bezpieczeństwa przyjmowania suplementów z młodym zielonym jęczmieniem.
Podsumowując, można stwierdzić, ze właściwości młodego zielonego jęczmienia mają pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Zadając pytanie, czy warto wprowadzić go do posiłków, należy odpowiedzieć twierdząco, ale trzeba pamiętać, że suplementacja stanowi jedynie uzupełnienie codziennej diety, która powinna być zbilansowana pod względem zawartości składników pokarmowych.