Olej kokosowy nierafinowany tłoczony na zimno. Co w nim dobrego?

Jego fenomen to ukryte w nim nasycone kwasy tłuszczowe, lecz nie te okryte złą sławą, a tzw. średniołańcuchowe, natychmiast wchłaniane przez jelita i wykorzystywane do produkcji energii. Bez odkładania się w tkance tłuszczowej. To właśnie jedna z jego bardziej pożądanych właściwości!

Aż połowę jego cennych kwasów stanowi kwas laurynowy, występujący w dużych ilościach w przyrodzie tylko w mleku matki i właśnie w kokosie. Wykazuje on silne działanie antybakteryjne i antygrzybicze. Prowadzone są nawet badania dotyczące leczenia wirusa HIV tym związkiem.

Korzeń energii i zdrowia prosto z peruwiańskich Andów

Maca (wym. Maka) rosła dość powszechnie w Andach od co najmniej 2000 lat. Była wykorzystywana już przez Inków, w codziennej diecie i celach zdrowotnych. Obecnie uprawiana jest na płaskowyżu Junin w Peru, na wysokości do 5000 m. n.p.m. Są to tereny ze względu na silne wiatry i ekstremalne wahania temperatury, na których praktycznie oprócz tej rośliny,nie rośnie nic. 

Maca znalazła się w wykazie NASA na liście żywności dla kosmonautów. Uwzględniono jej pozytywne działanie na za wzmacnianie układu nerwowego, kondycji psychofizycznej a nawet refleksu, niezbędnego w pracy astronautów.

Witamina D3 – Słońce dla naszych kości

Z badań epidemiologicznych wynika, że położenie geograficzne i klimat Polski, powoduje, że ponad 90% populacji naszego kraju cierpi na deficyt witaminy D zwanej „Witaminą Słońca”. W tej sytuacji codzienna suplementacja witaminą D staje się bardzo ważna, śmiało można zaryzykować, że niekiedy konieczna. 

Zwłaszcza w miesiącach jesienno-zimowych, ale również wiosenno-letnich dla tych wszystkich, którzy mają ograniczoną możliwość wystawiania się na słońce (ze względu na charakter pracy np. za biurkiem). Witamina D jest wytwarzana w skórze pod wpływem promieni słonecznych w okresie od kwietnia do września w w dni słoneczne od 10:00-15:00 (odpowiedni do skórnej syntezy witaminy D kiedy kąt padania promieni). Kremy z filtrem hamują prawie całkowicie tę syntezę. Kremy z filtrem hamują prawie całkowicie tę syntezę. 

Na co pomaga Witamina D3? Zachęcamy do lektury!

Witamina K2 MK7 – niezwykła siostra witaminy K

Witamina K2 MK7 – niezwykła młodsza siostra witaminy K. Jej właściwości i działanie. Wśród licznych witamin, które muszą być dostarczane do organizmu witamina K bywa zapomniana. Mowa o niej głównie wtedy, kiedy wspomina się o krzepliwości krwi, którą witamina wspiera. Jednak bez niej niemożliwe byłyby niektóre procesy, zachodzące w ciele, zwłaszcza związane z układem kostnym. Niestety, zwykła witamina K szybko się ulatnia. W takiej sytuacji potrzebna jest jej skuteczniejsza siostra.

Grzyby witalne – przegląd

Grzyby witalne, znane na świecie od setek lat, zyskują coraz większą popularność w Europie. Nawet rodzimi naukowcy zaczynają dostrzegać ich właściwości lecznicze. Przygotowaliśmy dla Państwa mały przegląd najczęściej spotykanych grzybów witalnych. Zapraszamy do lektury.

Jak to z lnem… jest

Len zwyczajny pochodzi z obszaru Morza Śródziemnego i jest jedną z najstarszych roślin użytkowych. Szczątki lnu znaleziono już w osadach palowych nad Jeziorem Bodeńskim, pochodzącym z okresu 3000 lat p.n.e. W neolicie większość tkanin w części Europy wykonana była ze lnu.

Len to mało wymagająca roślina oleista o drobnych lancetowatych liściach, uprawiana w chłodnym lub umiarkowanym klimacie, na wszystkich kontynentach. Kwitnie niebiesko lub biało, czasami różowo, czerwono i żółto, w czerwcu i lipcu, urzekając drobnymi pojedynczymi kwiatami albo większymi kwiatostanami, zebranymi w wiechy.

Grzyby witalne – dawna domena cesarzy

Grzyby to nie tylko walory smakowe, które można wykorzystać podczas przygotowywania potraw. Istnieją grzyby, zwane witalnymi, których zastosowanie wychodzi daleko poza sosy i zupy. Są to rośliny, które w znaczący sposób mogą poprawiać stan zdrowia oraz chronić przed chorobami nowotworowymi. Mimo, że nadal nie są jeszcze bardzo popularne w Polsce, ich właściwości zdrowotne są potwierdzone w licznych badaniach naukowych na całym świecie. Dodatkowo stoi za nimi przeszło 4000 lat praktyk w chińskiej medycynie ludowej.

Chlorella – więcej tlenu bez metali ciężkich

Natura daje człowiekowi mnóstwo elementów, które potrafią wpłynąć na jego zdrowie, odżywić organizm oraz leczyć. Jednym z takich składników jest zielona chlorella, zapewniająca ciału wszystko, co niezbędne. Wystarczy tylko zechcieć z niej skorzystać. Naukowcy twierdzą, że jest to roślina o największej zawartości chlorofili.

Spirulina – odkryjmy ją na nowo

Co to jest Spirulina?

Spirulina to niebiesko – zielona alga, o której można usłyszeć coraz więcej, zarówno w świecie nauki jak i w mediach. Wiele osób pewnie zastanawia się, czy nie jest to może tylko kolejne mało znaczące odkrycie, które ktoś usiłuje wypromować. Otóż nie. Warto bliżej przyjrzeć się tym niepozornie wyglądającym algom, kryjącym w sobie ogromne bogactwo.