Mark Twain Powiedział ponoć kiedyś, że rzucanie palenia to najłatwiejsza rzecz na świecie. Sam robił to setki razy. Ja to samo mogę powiedzieć o odchudzaniu. Od zawsze miałem problem z nadwagą i wielokrotne podejścia do różnego rodzaju diet kończyły się zwykle tym samym efektem – efektem JoJo.
Naturalne i skuteczne oczyszczanie
Jesień i zima niestety sprzyjają przysłowiowemu „zapuszczeniu się”. Brakuje słońca, a co za tym idzie energii i chęci do wysiłku fizycznego. Jedyne o czym marzymy to ciepły koc, herbata i ciekawa lektura. Sam wiem, jak ciężko zmusić się do ćwiczeń, wyjścia z domu na świeże powietrze, na basen czy do lasu.
Szczególnie przy kiepskiej pogodzie, mrozie czy zimnym wietrze. Aktywność fizyczną na zewnątrz uprawiają tylko ci najbardziej wytrwali, a mnie osobiście zawsze nudziła siłownia, basen, czy np. rower stacjonarny. Zdecydowanie bardziej wolę jazdę rowerem czy konno po lesie, więc z utęsknieniem czekam na wiosnę.
Berberyna – polecana przez Świętą…
Nazwa berberyny pochodzi od rośliny z której jest pozyskiwana. Mowa o dość powszechnym w naszym kraju Berberysie Zwyczajnym (Berberis vulgaris). Ten niewysoki krzew o charakterystycznych małych, podłużnych owocach można spotkać praktycznie w całej Polsce. Berberys kwitnie wiosną, za to jesienią oferuje piękne czerwone jagody, obfitujące w wiele składników zdrowotnych.
Glutation – siła z wnętrza komórki
Glutation to drobnocząsteczkowy związek trzech aminokwasów tzw. tripeptyd, występujący w każdej żywej komórce. To niedoceniane do niedawna białko ma niebywały potencjał antyoksydacyjny, tworzy także bardzo ważny element tarczy ochronnej dla naszego organizmu. Jest białkiem, zmagazynowanym w największym stężeniu w wątrobie (w ponad 60 procentach), w której z kolei powstaje najwięcej wolnych rodników.
Zapamiętaj – Lecytyna
Lecytyna kojarzy się głównie z preparatem poprawiającym pamięć. Jak się jednak okazuje, ma ona dużo więcej zastosowań i pozytywnych dla naszego zdrowia właściwości. Poza wspomaganiem koncentracji i procesów zapamiętywania, wspomaga również wątrobę, uczestniczy w przemianie materii i chroni ściany żołądka. Ponieważ w większości składa się z tłuszczów, wspomaga wchłanianie witamin w nich rozpuszczalnych. Spowalnia również procesy starzenia.
Bacopa Monnieri – na pamięć i nie tylko…
Nazwana na cześć wyższego stanu świadomości „Brahman” lub świadomość Boga. Jest jednym z najpotężniejszych „toników mózgu” w ajurwedzie. Co ciekawe liść rośliny przypomina móżdżek i faktycznie stosowany jest jako podpora pamięci i rozwoju inteligencji, a także w celu rozluźnienia centralnego układu nerwowego.
Brahmi to zioło stosowane od wieków i uznane jako jedno z najbardziej duchowych ziół w medycynie Ajurwedyjskiej. Ta pochodząca z Indii filozofia, od wieków bardzo chętnie sięga po tę tajemniczą roślinę, zwaną także Bacopa Monnieri. Dlaczego? Chociażby z powodu niezwykłych właściwości w leczeniu padaczki i bezsenności, ale przede wszystkim ze względu na funkcję tonizującą komórki mózgowe.
Magnez – remedium na skurcze i nie tylko…
Magnez to jeden z kluczowych makroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jego odpowiedni poziom jest jednym z najważniejszych czynników odpowiadających praktycznie za wszystkie procesy życiowe, kondycję fizyczną, a nawet psychiczną.
Triphala – trzy owoce dla zdrowia
Ajurweda to myśl medyczna wywodząca się z Indii. Założeniem Ajurwedy jest, jedność człowieka z wszechświatem i wiara, że człowiek jest odzwierciedleniem kosmosu w mikroskali. Stąd wniosek by żyć w zgodzie z naturą, nie zmieniając jej, ale czerpiąc z jej bogactwa. To właśnie z Ajurwedy pochodzi Triphala, preparat składający się z trzech sproszkowanych owoców: Behady (Bibhitaki), Harady (Haritaki) i Amli (Amalaki).
Kryl – paliwo dla mózgu
Kryl, w polskiej nomenklaturze zwany również Szczętkiem, to niewielkich rozmiarów skorupiak żyjący w czystym środowisku Antarktydy. Wyglądem przypomina, coraz popularniejszą na naszych stołach, krewetkę. Osiąga od sześciu do sześciu i pół centymetra długości. Waży zaledwie około dwóch gramów. Żyje w olbrzymich ławicach, najchętniej w wodach, które latem wolne są od stałego lodu, a zamarzają jedynie zimą.
Micelizacja – w służbie przyswajalności
Wiele suplementowanych przez nas substancji, jest trudno rozpuszczalnych się w wodzie, co powoduje, że często nie są przyswajane na zadowalającym poziomie. Część z nich potrzebuje do tego tłuszczu, co stanowi jeszcze większe utrudnienie w ich absorbowaniu przez organizm.
Ponieważ ciało ludzkie w ok 80% składa się z wody, to właśnie na niej opiera się transport składników odżywczych. Krew, która pełni funkcje transportowe, składa się z wody w około 60%, więc substancje, które ma przenosić muszą się w niej dobrze rozpuszczać.
Colostrum – siła matki
Colostrum jest zwane również siarą bydlęcą lub młodziwem. Jest to wydzielina gruczołów mlekowych, jaką można zaobserwować u ssaków tuż przed porodem i do kilku dni po nim. Różni się ona znacznie od mleka, zarówno konsystencją (jest gęsta) jak i kolorem (jest żółta). Płyn ten ma za zadanie wzmocnić odporność noworodka i uchronić go przed infekcjami, których niebezpieczeństwo w pierwszych dniach życia jest największe i najbardziej groźne. Colostrum niejako aktywuje system odporności czynnej noworodka.
Kolagen, czyli młodość
Kolagen – czyli substancja młodości – jest w ostatnich latach wyjątkowo cenionym składnikiem suplementów i kosmetyków pomagających utrzymać młody wygląd skóry oraz sprawność tkanek. Jego nazwa pochodzi od greckiego „kolla”, czyli „klej”, oraz „gennan”, czyli „produkować”. Kolagen syntezowany jest przez fibroblasty. Składa się on z aminokwasów endogennych, takich jak prolina, arginina, lizyna i hydroksyprolina. Stanowi około jedną trzecią wszystkich tkanek obecnych w organizmie człowieka.