Glutamina jest jednym z ważniejszych aminokwasów endogennych, które znacząco wspierają prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Jej dobroczynne właściwości doceniają przede wszystkim sportowcy i osoby aktywne fizycznie. Suplementacja glutaminą wskazana jest również przy nadmiernym zmęczeniu, długotrwałym stresie, problemach z regeneracją, a także ogólnym przeciążeniu organizmu. Jakie dokładnie działanie wykazuje L-glutamina i kiedy warto ją stosować?
Kategoria: Suplementy diety
Arginina – amionokwas o szerokim działaniu
Arginina lub l-arginina to jeden z niezbędnych aminokwasów, który zapewnia prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Należy do grupy substancji endogennych, samodzielnie wytwarzanych przez organizm. Jej ilości są jednak często niewystarczające. Poziom argininy zależy od wielu czynników, spada wraz z wiekiem, niskie stężenie może być również wynikiem źle zbilansowanej diety oraz niehigienicznego trybu życia. Skutkuje to pogorszeniem zdrowia oraz złym samopoczuciem. Rozwiązaniem tego problemu może być odpowiednia suplementacja i stosowanie preparatów z l-argininą.
Pokrzywa Indyjska – jakie działanie skrywa?
Pokrzywa indyjska, z łac. Plectarnthus barbatus (szałwia indyjska, pochwiatka, Mayani) to gatunek rośliny z rodziny pokrzyw. Jej dobroczynne działanie wykorzystywane było w medycynie ajurwedyjskiej i hinduskiej. Chociaż w Polsce jest mniej popularna od znanej i cenionej pokrzywy zwyczajnej, w Kenii i Indiach i cieszy się powodzeniem i jest powszechnie stosowania i to nie tylko w celach suplementacyjnych i spożywczych. Jakie sekrety skrywa pokrzywa indyjska? Kto skorzysta z jej właściwości?
Acetylocysteina (NAC) i jej wpływ na organizm
Aminokwas, który występuje naturalnie w organizmie człowieka o skomplikowanej nazwie acetylocysteina budzi coraz większe zainteresowanie lekarzy, biologów oraz fizjoterapeutów. Powszechnie stosowany w okresie przeziębienia, znajduje coraz częściej zastosowanie w leczeniu oraz wspomaganiu organizmu nie tylko w okresie jesiennym, ponieważ, jak wykazują badania, ma szereg innych, bardzo cennych właściwości.
Białko serwatkowe – czym jest, co daje i jak je stosować?
Białko serwatkowe to jedna z popularniejszych, naturalnych odżywek stosowana przez sportowców, którym zależy na wymiernych efektach treningowych. Jednak nie tylko kulturyści korzystają z wartości odżywczych białka serwatkowego. Co prawda na rynku istnieje wiele dostępnych odżywek białkowych (np. z białka roślinnego, najczęściej z soi), ale to właśnie wysokobiałkowe odżywki serwatkowe w proszku nadal wiodą prym wśród odzywek białkowych. Jak wybrać odżywkę białkową? Komu zalecana jest dodatkowa suplementacja białkiem serwatkowym?
Witamina D3 – w kapsułkach, tabletkach, kroplach czy sprayu? Porównanie
Witamina D3 jest niezbędna dla dobrego samopoczucia i zdrowia – zarówno dzieci, jak i dorosłych. Niestety statystyki podają, że w Polsce powszechny jest jej niedobór, spowodowany między innymi położeniem geograficznym naszego kraju. Jaką rolę odgrywa ona w organizmie? Na jaki rodzaj suplementacji warto postawić – krople, kapsułki czy spray?
Młody zielony jęczmień, czyli co w trawie piszczy?
Jęczmień (Hordeum vulgare L.) to jedna z wielu uprawianych roślin przez ludzi. Pierwsze wzmianki dotyczące udomowienia tego zboża pojawiają blisko 10 000 lat temu na Bliskim Wschodzie. Zwłaszcza młody zielony jęczmień jest najcenniejszym źródłem składników odżywczych i bioaktywnych substancji, dlatego jego popularność jako suplementu diety znacznie wzrosła w ostatnich latach.
Korzeń szczeci pospolitej – zdrowie z natury
Szczeć pospolita to roślina zaliczana do rodziny szczeciowatych. Posiada ona dobroczynne właściwości, które wspomagają organizm w walce ze schorzeniami, takimi jak np. borelioza. W ziołolecznictwie wykorzystuje się zarówno liście, jak i korzeń szczeci pospolitej. Roślina ta wykazuje bardzo duży potencjał leczniczy, między innymi ze względu na działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Skąd pochodzi szczeć pospolita? Jakie wykazuje działanie? Jakie jest zastosowanie tej rośliny w lecznictwie oraz w jakiej postaci występuje? Odpowiedzi na te pytania znajdą Państwo w poniższym artykule.
Echinacea – prozdrowotne działanie Jeżówki Purpurowej
Odporność naszego organizmu nieustannie wystawiana jest na próbę. Każdego dnia toczymy walkę z setkami tysięcy komórek bakterii, wirusów i grzybów, w której zwycięstwo zależy od skuteczności naszej odpowiedzi immunologicznej. Przewlekły stres, brak wystarczającej ilości snu, niezdrowa dieta i niedostateczna aktywność fizyczna sprawiają, że nasza odporność znacznie spada i stajemy się łatwym celem dla drobnoustrojów. Jak temu zapobiec? Z odpowiedzią spieszy Echinacea purpurea – jeżówka purpurowa.
L-cysteina – aminokwas wspomagający produkcję kolagenu oraz detoksykację organizmu
L-cysteina jest jednym z aminokwasów, które pełnią nieocenioną rolę w organizmie człowieka. U zdrowych osób, które prowadzą zrównoważoną i zbilansowaną dietę, L-cysteina występuje w odpowiednim stężeniu, a ciało samo kontroluje jej produkcję (jest aminokwasem endogennym). Nie każdy może jednak poszczycić się wzorowym zdrowiem. Stres, nieprawidłowe żywienie, niedobory witamin, nałogi i choroby przewlekłe mogą doprowadzić do zaburzenia właściwego poziomu L-cysteiny. Co zrobić w takim wypadku i jakie konsekwencje wiążą się z niedoborem L-cysteiny. Finalnie – czym są suplementy z L-cysteiny i kiedy warto wziąć pod uwagę ich suplementację?
Migdałecznik Arjuna (terminalia arjuna) – kora wzmacniająca serce i układ krwionośny
Arjuna bywa zamiennie nazywana jako migdałecznik lub terminalia arjuna.Jest to wiecznie zielone drzewo, które rośnie naturalnie wyłącznie na subkontynencie indyjskim. Przy sprzyjających warunkach osiąga wysokość przekraczającą 24 metry. Nazwę zawdzięcza historycznemu wojownikowi, który charakteryzował się siłą i dobrocią.
Miodła indyjska (Neem) – tradycyjna roślina medycyny ajurwedyjskiej
Miodła indyjska jest też potocznie nazywana drzewem neem i oznacza roślinę o ciekawych właściwościach, które zaraz po ich poznaniu postanowiono wykorzystać w medycynie naturalnej, a w szczególności w medycynie ajurwedyjskiej czyli hinduskiej.